Výhřez ploténky s1

Dobrý den. Prosím o radu, již přes rok mám bolesti, které ze zad střílí do pravé nohy. Momentálně jsou bolesti nesnesitelné a to i v klidu. Poslali mě tedy konečně na MR s tímto závěrem: Chodrosy posl. dvou bederních plotének. Dorsomediální protruze ploténky L4/5. Pravostranný paramediální výhřez ploténky L5/S1 (předozadně 7 mm) s impresí na dur. vak a kompresí odstupu koř. pochvy S1 dx v pravém laterálním recessu. Mám dvě malé děti a přes bolest nejsem schopná se o ně postarat. Jaká je možnost se bolesti zbavit? Rehabilitace (magnetoterapie, fyzio, vodoléčba)bez efektu. Dostala jsem již 4 injekce Almiral, po první se ulevilo částečně asi na půl dne, další nepomohly vůbec. Předem velice děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Váš dotaz je velmi složitý, Asi vám vysvětlili, že vyhřezlá ploténka (část ploténky mimo její normální, přirozenou pozici) tlačí na kořen, tedy vystupující svazek nervů z míchy. To je to, co bolí. Je několik možností. Mělo by se začínat s pokusem o napravení, chiropraxe. To, bohužel, umí málokdo, ale zkuste se poptat. Moderní medicína umí obstřik k postiženému kořenu pod CT kontrolou, tzv, PRT. To by vám měli běžně nabídnout. Příčinu to ale neřeší. Vždy by se měla odstraňovat příčina, tedy správná životospráva. Existuje také lůžková rehabilitace, ambulantní většinou nepomáhá, jak konečně dokazuje vaše zkušenost. Pro pořádek je třeba zmínit chirurgické řešení, které má mnoho možných a častých komplikací. Nejsem proto jeho zastáncem, ale někdy ... Existuje i účinná protibolestivá léčba, nejen klasickými léky ale i potravinovými doplňky. Já osobně považuji za nejdůležitější životosprávu. Dr.Holečko holeckoj@seznam.cz

MUDr. Jiří Holečko
MUDr. Jiří Holečko

Specializace: Celostní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: