Výhřez ploténky a dutina v obl. th2

Dobrý den, můj neurolog mi stále tvrdí, že mi absolutně nic není a že mám cvičit. Mimochodem v minulosti jsem vrcholově dělala běh na lyžích ( v době vývoje a růstu) a dále sportovala-od 18-ti let bolesti krční páteře. Minulý rok mě bolesti v bederní páteři znemožnili nejprve chůzi úplně a potom jsem dosáhla možnosti ujít 50-100 m, potom začínají bolesti znovu. Ruce po probuzení jsou mrtvé, potom mravenčí a pálí konečky prstů. Ruce jsou nespolehlivé a necitlivé-pořád mi něco padá, neudržím je déle nad hlavou. Nohy se podlamují a stehna přestávají poslouchat, někdy se podlomí. Celkově mě to táhne doleva - narážím do dveří a předmětů. Díky diagnostikované cukrovce v lednu 2015 jsem nyní zhubla za 2,5 měsíce 13 kg, ale stále mám určitou nadváhu. Poslali mě nejprve na vyšetření EMG z důvodu umrtvení jednoho prstu - nález kořenová lese C8 sin. Tak mě nakonec neurolog s tím, že to nic nebude poslal i na magnetickou rezonanci, přestože CT páteře nic neukázalo. Na magnet. rezonanci krční páteře bylo několik nálezů :1) Páteřní kanál ventrosorzalně v sag. rovině 12 mm - prim. lehce užší, v etáži C5/6 sekund. absolutní stenosa, šíře 10 mm v důsledku kombinace spondylogenních a diskogenních změn. V zachycené etáži Th 2-3 je centrálně v míše pruhovitě zvýšený signál v délce kraniokauduálně 25 mm, šíře do 3 mm- obraz krční myelopathie v diffdg. syringomyelie? 2) C5/6 : pokročilá spondylosa ventrálně s přemosťujícími zobákovitými osteofyty, dorzálně jsou rovněž osteofyty s propagací do páteřního kanálu, osteochondrosa s vakuumefekterm, známjky erozivní osteochondritydy - nerovnosti přil. krycích lišt, end plate změny modic , spondylartrhosa, unkovertebální arthrosa. Bulding asymetricky výraznější doprava, dorzálně krytý posterolaterálními osteofyty, imprese thekálního vaku zprava, bez myelopathie v této etáži, foraminostenosa vpravo, vlevo lehké zúžení foramina. 3) C6/7 : spondylosa včetně incip. dorzálních osteofytů, spondylarthrosa, foramina volné. Pokročilá spondylosa večetně dorzálních osteofytů, osteochondrosa se známkami erozivní osteochondritidy, modic I, spondyalrthrosa a unkovertebrální arthrosa C5/6. Bulging diku dorzálně kryty osteoprodukci s impresi thekálního vaku zprava. Foraminostenosa C5/6 dx, vlevo lehké zúžení foramina. Sekund. absolutní stenosa prim. lehce užšího páteřnho kanálu v etáži C5/6. V etáži Th2-3 obraz krční myelopathie v diffdg. syringomyelie v délce 25 mm. Vhodné doplnit MR mozku k vyloučení demyelinizačních změn. v diff. dg nutno vyloučit RS. Neurolog s velkou ochotou vytočil číslo na telefonu a předběžně se zeptal jestli mě dovyšetří ve FN v Ostravě. Podařilo se a po lumbální punkci čekám na výsledky. Nevím co mám dělat, vždy jsem dřela jako kůň - od 15-ti let (matka mě týrala a zanedbávala), abych mohla studovat a najíst se a všechny nemoci přecházela a pracovala i v Německu na "galejích". Až teprve loni po dalším syndromu vyhoření v práci si tělo řeklo dost a dál mě nepustí. Nevydržím normálně fungovat - po 3 hodinách u lékaře a ve městě jsem se doma nasnídala a usnula na 5,5 hod. a tak je to pořád. Jsem strašně vyčerpaná a to jsem od září doma-ačkoliv jsem začínala od začátku znova... Hrozně mi vadí, že mi obvodní lékařka stále naznačuje, že jsem hypochondr ( ačkoliv jsem vždy chtěla jen léky a běžela s angýnou do práce a ona to věděla) a neurolog také. Chtěla bych chodit k někomu kdo by mě bral vážně, chci se dát konečně do pořádku, je mi 37 let a má to ještě smysl. Nemůžu normálně zvládnout práci a neusnout tam a dlouho stát ani moc chodit. pracuji jako asistentka ve strojír.firmě, ale někdy musím stát celý den na hale a stále běhat mezi nimi atd. V Ostravě mi primář i přednosta nemocnice vysvětlil, že bolesti vycházejí z nadepsaných zjištění a že čekáme na další výsledky. Prosím o reakci a vysvětlení mého stavu - opravdu mi nic není? Tak proč nemůžu normálně fungovat? Všichni mě honí do práce, ale já to ještě nezvládnu... Děkuji Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle vašeho popisu, máte prakticky všechna dotupná vyšetření, která opravdu potvrdily výrazné změny na páteře i míše. Souhlasím s "primářem i přednostou nemocnice" v Ostravě, že uvedené nálezy jsou do značné míry příčinou vašich obtíží.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: