Vymena antidepresiv

Mam takovy problem. Uz od detstvi trpim na deprese a uzkosti. Zrejme gen. uzk. porucha. Lecim se asi od 20. Nejprve Deprex asi 2 roky. Bylo to lepsi. Vysadila jsem. Potize se pomalu vracely po narozeni syna a po rozvodu. Brala jsem Citalek, pak vymena za Apo- parox a Tritico. Asi po 2 letech jsem opet vysadila. Mela jsem potom velke abs. priznaky. Obrovske uzkosti, do toho stehovani a problemy se synem. Syn ma ADHD a at. autismus. Nejvetsi problem je opozicni vzdor. Bere Stratteru,lamotrigin a Chlorprothixen. Ja jsem opet zacala s leky. Citalon a Valdoxan 25. Citalon jsem navysila za 4 roky na 40mg. Efekt pouze docasny. Uz nemam silu na syna. Je mu 9 a neustale spolu bojujem. V lete jsme vymenili Citalon za Wellbutrin. Zdalo se to lepsi, ale mela jsem velke bolesti hlavy. Po 3 mesicich opet vymena za Zoloft. Mela jsem obrovske vedl. ucinky. Mesic jsem lezela. Navysovala jsem po 25mg. Myslela jsem, ze umru. Poceni, neklid, tres, nevolnost. Po mesici celkem dobry. 100mg. Pak se to opet zhorsilo. Nevim, co ted. Mam telesne priznaky uzkosti, deprese dobra. Tlak v hlave, za ocima, tres. Rano tres, po prasku lepsi, po obede se to opet zhorsi. Uleva vecer. Je mi 36, jeste mam ten Valdoxan a Milurit 100. zoloft 100 4 mesice.Uvazuji opet o Paroxetinu, ale mam strach ze zmeny. Potrebuji byt funkcni. Zkousela jsem navysit Valdoxan, ale po 3 dnech nevolnosti jsem to vratila. Nevim, co dal. Po lekach pribiram , zadrzuji vodu. Nevim, co dal. Jestli mam na Zoloft alergii?. Muzete mi poradit? Dekuji

Odpověď odborníka:

Ivano, bylo by dobré zjistit, zda skutečně na některý z léků nemáte alergii. Měla byste požádat Vašeho psychiatra o precipitační test - to je odběr krve a k tomu se přiloží do obálky jedna tableta od každého léku,který pravidelně užíváte. Na úzkostné a depresívní příznaky zabírá také venlafaxin(Argofan) nebo gabapentin (Lyrica). Vyčerpání a únava při denodenní péči o dítě s ADHD , jak popisujete, je obrovská a kdo to nezažil, netuší vůbec, jaké to je. Máte možnost odjet například do lázní si odpočinout, kdybyste mohla svěřit Vašeho syna někomu do péče?

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: