Vynechání menstruace

Vážený pane doktore, obracím se na Vás se zdravotním problémem, který mě poslední dobou hodně trápí, proto píšu, abych zjistila co a jak, než se přes dlouhé čekací lhůty dostanu do gynekologické ordinace. Jsem zdravá dvaadvacetiletá žena, vždycky jsem měla cyklus v pořádku, netrpěla jsem ani bolestmi břicha. Jediná nesrovnalost bylo výjimečné vynechání menstruace, například na dovolené apod. Nebrala jsem nikdy HA ani jiné hormonální léky, sex jsem měla, ale v současnosti sexuálním životem nežiju. U gynekologa jsem popravdě byla jen jednou, asi ve 16 letech, kdy jsem chtěla léky na oddálení menstruace, a protože jsem žádné problémy neměla, znovu jsem tam nezavítala, ačkoli vím, že jsem měla chodit pravidelně. V poslední době jsem ale přestala menstruovat. Nijak mě to nejdříve neznepokojilo, přikřkla jsem to k dalšímu z výjimečných vynechání, ale už je to několik měsíců, minimálně dva, možná spíše tři či snad čtyři. Jsem si nejistá, protože žiju relativně hektickým způsobem života, tak trochu ztrácím časový nadhled. Neřekla bych, ale že jsem ve stresu. Všechny mé činnosti mě baví a naplňují, nebývám unavená, nemám obtíže se spánkem ani s ranním vstáváním, byť spím kolem 5 či 6 hodin. Žiju, myslím, relativně zdravým životním stylem. Nesportuji mnoho, ale snažím se alespoň každodenně ujít několik kilometrů svižnou chůzí. Stravuji se 6x denně, jím obrovské množství zeleniny, ovoce (hlavně v syrové úpravě), luštěniny, pohanku a pod. Masu se spíše vyhýbám, mléčné výrobky jím přibližně jedenkrát denně. Dočetla jsem se, že příčinou vynechání menstruace je i podváha. Je pravdou, že spadám do pásma s nízkým BMI, měřím asi 162cm a vážím 47kg, ale rozhodně má strava není nedostatečná na živiny. Nejsem na sebe ani s jídlem nijak přísná. Sice se snažím jíst zdravě, ale není týden, kdy bych nebyla na nějaké oslavě a nesnědla tam spousty nezdravého, tučného, sladkého jídla. (Teď přes Vánoce v podstatě pořád, navíc když jsem se dočetla, že menstruace může vynechávat kvůli podváze, mám tendenci se v jídle nehlídat a spíš přejídat, což se dost možná už na mé váze trochu projevilo.) Alkohol příliš nepiju, občas si dám tak dvě skleničky vína. Měla bych vyhledat pomoc gynekologa urgentně či stačí počkat cca měsíc až dva kvůli čekací lhůtě? Mohl by být problém právě v mé hmotnosti či v rychlém životním tempu? Omlouvám se za rozvleklost dotazu, děkuji za čas. Krásný den.

Odpověď odborníka:

Bohužel bez vyšetření není možno odpovědět,ale pokud cyklus již 4 měsíce vynechal gynekologické podrobné vyšetření je více než vhodné Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: