Vysadenie warfarínu a doporučenie pohybu

Dobrý deň, v blízkej dobe mi bude vysadený warfarín, ktorý užívam necelý rok po prekonaní obojstrannej pľúcnej embólii. Tá bola z dôvodu zlomenín pánve, stavcov a zopár zranení vnútorných orgánov + z toho dlhšie ležanie na lôžku. Mám sedavú prácu (programovanie), ale snažím sa každé 2 hodiny najmenej 10 minút venovať aktívnej chôdzi, za deň to vychádza najmenej 4x + ostatná denná aktivita. Embólia je to posledné, čo chcem v živote zažiť, myslíte, že takáto prevencia je dostatočná? Okrem toho si ešte bandážujem dolné končatiny (nízke bandáže - lýtka+chodidlá), mám to robiť ešte 1,5 roka. Mám možnosť si doma kedykoľvek preventívne spraviť pár testov na D-Diméry, bolo by to zbytočné po vysadení pri vyššie spomenutej prevencii? Mám 26 rokov. Ďakujem pekne.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím si, že prevence bude dostatečné. Bandáže a pohyb jsou to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Ještě nezapomínat na dostatečný pitný režim. Dostatkem pohybu se bude lépe prokrvovat tělo a bude menší pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny. Držím palce, ať vše dobře dopadne.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: