Vysazení euthyroxu

Paní doktorko, do nedávna jsem užívala Euthyrox 50 3x týdně 1 tabletu na sníženou fci štítné žlázy (užívám cca 2 roky). Na poslední kontrole byly naměřeny tyto hodnoty: FT3: 4,35 FT4: 14,40 TSH: 0,598 TPO: 17,6 ATG: <20,0. Sono: Levý lalok 7,2ml, pravý lalok 9,4ml. V levém laloku cysta 4mm. Ošetřející lékař (endokrinolog) mi euthyrox nyní úplně vysadil a další kontrolu navrhl za rok. Chci se zeptat, zda je podle Vás úplné vysazení euthyroxu vhodným řešením, když se vezmou v úvahu tyto naměřené hodnoty? Nyní už euthyrox neužívám cca 2 měsíce a docela často mě bolívá hlava a prsa, možná vlivem hormonů a taky mi trochu otékají spodní víčka, otok je jen z rána, s postupem dne se ztratí, může to s tím nějak souviset? Nevím, zda nezajít za obvodním lékařem aspoň na odběr krve, aby se podíval, jak se hodnoty změnily. Mám obavy, abych nyní po vysazení euthyroxu netloustla a neměla nějaké jiné potíže. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá Vando. Neznám bohužel přesný vývoj Vašeho onemocnění, proto Vám nemohu poskytnout jednoznačnou odpověď. To může lékař, který Vás zná a který sledoval Vás a Vaše výsledky v čase, tedy optimálně Váš ošetřující endokrinolog. Výsledky, které udáváte, jsou prakticky v normě resp. hodnoty homonů štítné žlázy v krvi máte při horní hranici normálu (což mohu konstatovat pouze s jistou rezervou, neboť neznám přesné referenční meze laboratoře, která Vám vyšetření krve zhotovila, a na jednotlivých pracovištích se normy mírně liší). To teoreticky jistě opravňuje ke snížení dávky či vysazení léčby Euthyroxem. Máte ale pravdu, že ukončení léčby musí být obezřetné. Pokud tedy máte nějaké obavy či potíže (a otoky víček obecně mohou být projevem onemocnění štítné žlázy), bylo by vhodné absolvovat kontrolu u lékaře, která zná Vás i historii Vašeho onemocnění. Myslím, že by neměl být problém objednat se k Vašemu endokrinologovi na dřívější termín, i když navrhoval kontrolu až po roce. Nebo, jak sama navrhujete, nechte si provést odběry Vaším praktickým lékařem a pokud by se ve výsledcích objevily nějaké odchylky, pak endokrinologa kontaktujte.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: