Vysazení léků na štítnou žlázu

Dobrý den, je mi 21 let, v 18ti mi byla zjištěna hypofunkce štítné žlázy a byl mi nasazen Letrox 50 každé rano. Nikdy jsem ale na sobě nezpozorovala žádné příznaky toho onemocnění ani změny před a po začátku braní Letroxu. Nicméně jsem ho,ac nerada,do ted brala.Před měsícem a půl mi však doktorka oznámila, ze je nutné dávku navýšit (důvodem je prý to že jsem přibrala 3kg - ted mám 61 kg - a že uz nejsem adolescent, ale žena). Tato nepříjemná změna mě nastartovala a ja se rozhodla, ze se svým onemocněním začnu něco dělat. Nejsem zastánce léku, jsem spíše pro alternativní medicínu, a od začátku se mi nelíbí, ze mám od 18 ti být odsouzena k celoživotnímu braní prášků. Před měsícem a půl jsem měla hodnoty tsh 5,020 a fT4 17,31. Doktorka mi řekla ze mám brat 6x v týdnu Letkox 50 a 1x Letrox 100. Což jsem neudělala a rozhodla jsem se to řešit jinak. Měsíc a půl beru každé ráno Letrox 25 (půlím si tablety) a poté piji napojr z mladého ječmene od green ways. zároveň jsem překopala jídelníček a jim ted mnohem zdraveji a vyváženeji. Dnes jsem byla na kontrole a Tsh mam 3,000,fT4 17,67 a fT3 5,86. Doktorce říkala ze laboratoř je v pořádku, ze je videt, ze léky zabraly. Neřekla jsem jí, ze je téměř neberu a místo nich piji ječmen. Přesto mi dnes dávku zvýšila na Letrox 100 2x týdně, coz se mi zdá zbytečné, pokud "léčba" zabrala. Ja samozřejmě budu dale pokracovat v pití ječmene, protože jak je vidět, zabírá a dokáže nahradit leky. Chtěla bych se ale zeptat na vas názor, co si o této alternativní léčbě myslíte? A dalsi věc, v diskuzích na těchto strankach jsem se docetla, ze normální hodnoty tsh jsou asi 0,39-5 a u fT4 do 23, coz by ale znamenalo,ze jsem v normě a vlastně zdravá a se štítnou žlázou se léčit nepotrebuji. Což by potvrdilo moje dlouhodobé podezření, vzhledem k tomu,ze jsem nikdy nezpozorovala zadner příznaky. Moje doktorka mi řekla, ze normální je hodnota u TSH do 4 ale to jen u starsich lidí. U me by pry byla optimalni 1,5. Co si o tom myslíte vy? Děkuji mockrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě teprve teď přesunut od kolegů. Předně musím poznamenat (ačkoliv to pro Vás bude možná trochu nepříjemné), že mě velmi mrzí, že vinou nedostatečné komunikace (chyba bývá vždy na obou stranách...) jste se dostala do situace, kdy nejste upřímná ke své ošetřující lékařce a "léčba" je tedy vedena za okolností, kdy ani jedna ze stran nemá správné výchozí informace. Takový postup samozřejmě těžko může vést k rozumným výsledkům. Pokud jste měla o dosavadní léčbě a její nutnosti pochyby, měla jste to paní doktorce říci a nechat si podrobně vše vysvětlit. A nyní k Vašemu dotazu. Choroby štítné žlázy jsou zvláště u žen běžné, převážně jde v našich podmínkách o sníženou funkci danou autoimunitním zánětem žlázy. V takových případech je skutečně nutná dlouhodobá léčba - náhrada chybějících hormonů štítné žlázy. Ve Vašem dotazu ale neuvádíte, jaká byla přesná vstupní diagnóza, pro kterou Vám byla léčba doporučena (a proč Vám vlastně byla štítná žláza vyšetřována, když jste neměla žádné potíže...) a podle nasazeného dávkování mohu soudit, že se v tu dobu jednalo o hypofunkci "lehkou", tzv. subklinickou, tedy zjištěnou jen laboratorně (zjednodušeně řečeno stav, kdy štítná žláza pracuje pro tělo ještě dostatečně, ale musí se u toho "víc namáhat"). V takových případech je rozhodování o nutnosti nasazení léčby poněkud složitější a je nutno vzít v úvahu přítomnost laboratorních a ultrazvukových známek probíhajícího autoimunitního zánětu, event. jiné změny na UZ štítné žlázy, dále to, zda se léčíte ještě s něčím jiným, zda nebyl laboratorní výsledek ovlivněn např. souběžným užíváním hormonální antikoncepce aj. U nezanedbatelné části pacientů se totiž subklinická hypofunkce upraví sama a nasazení léků není třeba (je ale vhodné funkci žlázy dále sledovat, např. v těhotenství je nutná léčba i lehké dysfunkce štítné žlázy). Ohledně laboratorních výsledků - pokud jsou testy provedeny v době užívání Letroxu, nelze z nich dostatečně posoudit možnost vysazení léků. Při léčbě hypothyreózy by hodnota TSH 5,02 měla být důvodem k lehkému navýšení dávky (optimální hodnota TSH při léčbě by se měla pohybovat pod 2,0). Normální hodnota TSH se udává mezi 4 a 5, spíše se přikláníme k hodnotě 4,0 (jde také o použitou laboratorní metodu...). Ohledně "alternativní" léčby - je chvályhodné, že jste upravila svou životosprávu a jídelníček a samo o sobě to mohlo mít na zlepšení laboratorních výsledků vliv. Užívání přípravku se zeleným ječmenem je velmi populární, osobně ho ale považuji za zbytečné a nepřisuzoval bych tomu příznivý vliv na štítnou žlázu. Jak tedy z toho ven? Především - řekněte paní doktorce pravdu, jsem si jist, že se nebude zlobit a nějak se domluvíte. Zeptejte se jí podrobně na důvody, které vedly na začátku léčby k nasazení Letroxu. Chápu, že se Vám nechce dlouhodobě užívat žádné léky (zrovna thyroxin je ale celkem "nevinný", je-li to takto možné říci, jde opravdu o látku úplně stejnou, jakou Vaše tělo vyrábí samo...) - domnívám se, že je možné a bezpečné zkusit léky postupně vysadit zcela a z určitým odstupem (cca 6-8 týdnů) otestovat funkci štítné žlázy bez léků a podle toho postupovat dál. Domluvte se na tom ale s paní doktorkou, u možnosti vysazení je nutné vzít v úvahu ty faktory, o kterých jsem psal výše (ultrazvukový nález, protilátky...). Přeji, ať se vše vyvine k Vaší spokojenosti!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+19 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: