Vysazení utrogestanu ve 3. trimestru

Dobrý den, mám za sebou již jeden předčasný porod (34+5 dle PM, 34+0 dle skutečnosti a UTZ ve 12.tt - podařilo se nám otěhotnět hned napoprvé, navíc obvyklý menstruační cyklus 35 dní), váha 2200 g, na novorozenecké JIP jsme následně strávili 3 týdny (různé komplikace i následně). Vlastnímu porodu předcházelo udržování v nemocnici od 30 tt. (zkrácený čípek na 0,5 cm, průchodná na prst, hmatatelný vak blan, kontrakce po 7 min.). Tehdy se mi při převozu domů (cca 100 km) spustily kontrakce cca po 5 min., ty se mi však podařilo zastavit díky medikamentům, které jsem pro tento případ dostala při propuštění. Přesto jsem do 3 dnů od propuštění porodila (po odtoku plodové vody - v noci). Nyní jsem opět těhotná. Od 23.tt mám nařízený přísný klidový režim (kvůli zkracování čípku - malý naléhal hlavičkou na čípek, a tím zřejmě spustil kontrakce). Přestože jsem tento klidový režim dodržovala a brala i předepsané Mg (3x2), poslala mě moje Dr. ve 32.tt do nemocnice (tentokrát jen 25 km od nás), neboť čípek se mi zkrátil cca na 1 cm, opět jsem byla otevřená na prst a měla jsem hmatatelný vak blan. Navíc malý byl otočený KP a nožičkama mi tlačil dolů. V nemocnici jsem dostala kortikoidy, antibiotika a na 4 dny mi nasadili Gynipral, který následně vyměnili za tokolýzu Mg (k tomu jsem brala ještě 3x2 Mg v tabletkách). I přesto kontrakce přetrvávaly. 11. den po přijetí mi byla vysazena tokolýza a po dobu 3 dnů jsem dostávala Mg infuze po 6 hodinách. Po jejich vysazení jsem pak dostala Mg v tabletkách (2-2-2), Diazepam (1-0-1) a Utrogestan (1-1-2). Nyní jsem 35+0 dle PM (dle UTZ ve 12.tt 34+3 - tomuto údaji s ohledem na výše uvedené věřím spíš). Dnes jsem se dozvěděla, že mě budou v pátek propouštět a navíc že mi vysadili Utrogestan (aniž by mě o tom můj lékař předem informoval - prostě sestřička mi ho odpoledne už nepřinesla s tím, že mi lékař změnil medikaci). Pro úplnost dodávám, že vaginálně jsem byla vyšetřena naposledy před týdnem a UTZ jsem měla naposledy před 2 týdny (tehdy zjistili, že se mimi otočilo hlavičkou dolů). Jiné vyšetření (kromě pravidelného natáčení, při kterém mám vždy kontrakce) jsem od té doby nepodstoupila. Do teď jsem byla poměrně klidná, ale nyní mám celkem strach, co bude dál. Při každé změně medikace se mi totiž kontrakce zhoršily (zpočátku jsem mívala 40-50, posledních pár dnů je mívám většinou kolem 80, někdy i víc; na 50 min. záznamu jich mám třeba i 7). Když jsem si cca před 3 dny na žádost doktorky dělala čárky, jak subjektivně já vnímám kontrakce při "běžném" režimu, tj. když čtu, povídám si, koukám na televizi, něco tvořím, ... tak aniž bych se na ně nějak zvlášť soustředila, zjistila jsem, že jich cítím cca 4-5 za hodinu. Ráda bych své dítě donosila co nejdýl. Vím, bohužel, moc dobře jaké komplikace sebou předčasný porod pro dítě přináší, ačkoliv (jak je všemi stále opakováno) plíce už má dovyvinuté. Nejvíc se bojím převozu domů (ať už s ohledem na předchozí zkušenosti, tak i s ohledem na to, že po každé návštěvě mé gynekoložky trvalo 2-3 dny, než se mi děloha sklidnila). Pokud ji mám rozdrážděnou již nyní, když jsem v klidu, obávám se, jak zareaguje teď. Navíc mě dosti vyděsilo to vysazení Utrogestanu, protože když mi ho dávali, zdůvodňovali to tím, že obsahuje progesteron, který má právě "držet na uzdě" oxytocin, jenž iniciuje porod. Pokud však mám kontrakce stále, jaký je důvod pro jeho odebrání? Co byste mi v této situaci radila? Od jakého týdne těhotenství má mimi relativně šanci "fungovat normálně"? Tj. bude schopné udržet si samo termoregulaci, není takové riziko spánkové apnoe, bude mít dobře vyvinutou i trávicí soustavu a bude mít dost síly na sání (při kojení)? Já doufám, že už snad od ukončeného 36.tt, ale nejsem si tím úplně jistá. Předem děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážená paní,není možné odpovědět po netu na všechny otázky a řešit problémy které máte,chápu vaše starosti, na vašem místě bych vše ještě před propuštěním probral s primářem oddělení ,který detailně zná váš případ a jistě vám podána na vše vyčerpávající odpovědi, které vás zklidní. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: