Vysoka hladina prolaktinu u pritele

Dobry den, muj pritel (30) ma dle vysledku vysokou hladinu prolaktinu (60j.) a nizkou testosteronu (2,4j.), cukr i cholesterol v norme, lehce zvysena hladina bilych krvinek, kyseliny mocove a jaternich testu, byl na resonanci... zadny nalez prolaktinomu, byly mu dany leky Dostinex, ktere ma brat jednou tydne, ale dalsi kroky jeho endokrinolog nevede k zjisteni priciny. Nevi se, proc je jeho hladina takto rozkolisana, nema erekci, je neplodny, ztrata vlasu, ma zvetsene prsni zlazy a je obezni hlavne v brisni a bederni oblasti, navic trpi velkymi vykyvy nalad. Prosim, jak dal postupovat, nechce se mi verit, ze by takto vsechen zajem o zjisteni priciny skoncil? Prece se musi jit na nejake dalsi testy a ne to nechat jenom na lecich, u kterych se nevi ani, jestli zaberou. Dekuji, s pozdravem Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano, omlouvám se za pozdní reakci. Problémy vašeho muže mohou být způsobeny právě zvýšenou hladinou prolaktinu, i když jasná příčina patrná není. Počkala bych, jak váš partner zareaguje na léčbu a pak uvidíte. Pokud se problémy nezmírní, bylo by jistě na místě vyloučit hypogonadismus (poruchu funkce hormonální osy mužských pohlavních hormonů). Příčina může být centrálně v oblasti hypothalamu nebo hypofýzy nebo může být porucha tvorby hormonů lokalizována v oblasti varlat. Příčin prolaktinemie může být více než jen adenom hypofýzy (léky, stres, problémy v oblasti prsů, dráždění hrudní stěny...) a někdy se na ni skutečně nepřijde. Držím palce a přeji hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: