Vysoká hladna bílkoviny v moči v těhotenství (3 křížky)

Dnes jsem byla na kontrole u svého gynekologa. Jsem ve 13. tt a zjistil mi vysokou hladinu bílkoviny v moči, TK 127/78, leukocyty zvýšeny nebyly. Od pátku mě dost ledviny bolí. Jsem astmatička a minulou středu jsem pro špatnou spirometrii dostala kapačku (Solu-Medrol 40 mg + 100 ml FR iv; MgSO4 10% 10 ml + 100 ml FR iv), následně jsem domů dostala Medrol (ST 0-1/2-0, ČT+PÁ 1 - 1/2-0, SO+NE 1-0-0, PO+ÚT 1/2-0-0). Je možné, že to způsobilo ono zvýšení hladiny bílkoviny? A jak moc je to nebezpečné pro mě a mé dítě?

Odpověď odborníka:

Nemyslím, že by astma nebo jeho léčba vč. terapie kortikoidy mohly navodit příromnost bílkoviny v moči. Přítomnost bílkoviny v těhotenství bývá způsobena jinými faktory či stavy, které je nutné vyloučit či řešit. To Váš gynekolog jistě ví a bude postupovat, jak je potřeba. Především je nutné močový nález zkontrolovat a odeslat moč i na přesnější vyšetření do laboratoře, neboť vyšetření testovacím proužkem je pouze orientační a zatížené řadou chyb, tedy mohlo klidně jít jen o falešnou pozitivitu. Nedělejte si zbytečné obavy a důvěřujte Vašemu gynekologovi, který Vám také jistě v případě Vašich pochybností či dotazů poskytne vysvětlení. Držím palce, ať Vaše těhotenství proběhne bezproblémově.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: