Vysoká hodnota afp

Dobrý den, paní doktorko, měla bych na Vás dotaz týkající se zvýšeného AFP. V 16.tt mi byla v tripple testu zjištěna hodnota 3,27MoM (riziko NTD 1:10). HCG i Estriol vyšly negativně. Proto jsem nakonec odběr plodové vody nepodstoupila, pouze genetický specializovaný utz ve 22.tt a ten naštěstí jakýkoliv rozštěp vyloučil. Nicméně můj dotaz se týká toho, proč bylo AFP tak zvýšené. Myslíte, že mám mít důvody k obavám z rakoviny? Už téměř 2 roky bojuji s úzkostmi spojenými se strachem z nemocí. Často mě bolí břicho a trpím na nadýmání, ale podstoupila jsem řadu vyšetření a na nic se nepřišlo (odběry krve včetně detailních jaterních testů, moči, stolice, sono břicha, rtg plic, sono srdce, holter, kolonoskopie...). To vše bylo před cca. rokem a půl. Nyní i kvůli tomu AFP a občasným bolestem břicha opět jaterní testy, ty vyšly znovu negativně. Ještě se chystám na sono prsou, z preventivních důvodů. Mám opravdu obavy z rakoviny, a to takové, že už jsem v současné době v rukou psychoterapeuta. Jaké, jestli vůbec nějaké, kroky byste mi prosím doporučila dál? Moc Vám děkujI za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Kateřino, AFP stejně jako ostatní nádorové markery je nespecifický ukazatel, který může být zvýšený ze spousty možných příčin a většina z nich je nenádorová (záněty plic, zažívacího traktu, jaterní nemoci). S ohledemn na to jaká všechna vyšetření jste podstoupila, nyní jste pod drobnohledem z důvodu těhotenství je nepravděpodobné, že by se někde ve Vašem těle dělo cokoliv patologického. Zvýšená hodnoty AFP bude souviset prostě a jenom s těhotenstvím. Tak to je a vy to tak berte, at jste v klidu, aby miminko nezažívalo Váš stres :-))) Držím palce!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: