Vysoký krevní tlak - změna prášků

Je to týden, co mi byly, obvodním lékařem, změněny prášky, které beru na tlak (léčím se cca. od 2013). Přešel jsem z léku Piramil 5 mg na lék Tritace 10 mg. Na domácím tlakoměru naměřené hodnoty během dne kolísají, po ránu v průměru 143/78, odpoledne kolem 158/75. Od nasazení nového prášku mě téměř denně bolí hlava, mám takové pocity mravenčení v zátylku, občas jakoby "prokrvování" - je to velice nepříjemný pocit a vyvolává u mě, dle mého ještě vyšší tlak, protože mám strach. Přece jen jedním z hlavních rizik u vysokého tlaku je mozková mrtvice. Někdy mě hlava nebolí téměř vůbec, někdy ano. Jeden den jsem si prášek na zkoušku nevzal a zdálo se mi, že bolest hlavy úplně přešla (také samotná bolest začala ve chvíli, kdy jsem začal brát tento nový prášek). Předpokládám tedy, že bolest hlavy je způsobena změnou prášků a nikoliv samotným vysokým tlakem. Můj dotaz tedy zní, zda existuje nějaká průměrná doba, kdy by se měly hodnoty tlaku upravit v důsledku používání prášků (je to v rámci dnů, týdnů, měsíců)? Pro úplnost doplním, že mi je 29, a dle vyšetření, která jsem absolvoval ve 2013 se jedná o primární hypertenzi. Děkuji velice za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jane, účinek léků na tlak, tzv. antihypertenziv, by se měl na hodnotě Vašeho krevního tlaku, kterou naměříte, projevit v řádech dnů. Pokud Vám Tritace nevyhovuje, zajděte to sdělit Vašemu praktickému lékaři, jsem si jistá, že bude možná změna za Vámi dobře snášený Piramil, ale ve vyšší dávce, tedy Piramil 10. Účinné látky Tritace a Piramilu jsou ze stejné skupiny antihypertenziv, jedná se však o trochu jiné molekuly, takže je možné, že Vám jedna skutečně vyhovuje a druhá ne. Hodnoty Vašeho krevního tlaku jsou na horní hranici normy, resp. trochu vyšší, takže zvýšení dávky antihypertenziva je jistě na místě. Na riziko mrtvice nemyslete, Vy se správně staráte a léčíte svůj krevní tlak, nekuřte jste-li kuřák, shodte pár kil, máte-li nadváhu, předcházejte preventivně onemocnění diabetu 2. typu a riziko mozkové mrtvice u Vás bude malé. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: