Vysoký krevní tlak - hlavně diasolický

Dobrý den, jsem parvidelný dárce krve a krevní plazmy a při odběru mi vždy měří tlak. Naposledy jsem byl ale v lednu Hodnoty jsem míval různě od většinou 130-140/80-90. Jen párkrát ale to bylo třeba velké horko jsem měl kolem 155 ale diastolický vždy do 90. V únoru jsem utrpěl úraz (luxace AC kloubu tossyIII) - byl jsem operován a na zprávě z nemocnice jsem zjistil tlak 140/110. Pak jsem chodil na rehabilitace, dodnes ale není rameno plně funkční. Posledních pár dnů jsem si měřil tlak u příbuzných na dvou různých tlakoměrech a jen jednou hodnota jakž takž 140/89 ale jinak se to pohybuje 150-160/100-105 a to ráno i večer. Jsem nekuřák, alkohol ani kávu nepiju, sůl téměř nepoužívám - samozřejmě kromě té co je ve výrobcích co kupuji. Sladké moc nejím. Měřím 180cm vážím cca 83kg takže BMI lehce nad optimem. Pohybu přiznávám moc není - zvláště po tom úrazu. Může to zvýšení tlaku mít souvislost s tím úrazem?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můj pocit je, že je předně třeba určit, jestli skutečně zvýšený tlak máte. Při odběru krve asi teče nějaký adrenalin, též epizody půjčování tlakoměru od příbuzných nemusí být zcela v klidu. Na Vašem místě bych si pořídil svůj tlakoměr - máte o to zájem a nejspíše to bude i Váš problém. Druhá možnost je tzv. tlakový Holter. Nově to mohou nasazovat i praktičtí lékaři (přístroj ovšem stojí kolem 30 tisíc a ne každý ho má). Dále - tlakový Holter byste měl nasazený jen omezenou dobu. Co se týče otázky systolický versus diastolický tlak, tak to lékařská věda stále tápe. Donedávna byl určující diastolický tlak, nyní se zdá, že je důležitý spíš ten systolický, ale moc hluboké vědy v tom není. Současné (2013/2014) dogma je, že hypertenze je nad 140/90 (kterýkoliv z tlaků). A pod čarou - že co nejnižší tlak je zdravější - dokonce až do hodnoty 110 systolického tlaku. Souvislost s úrazem ramene neodhalíme. Jestliže se vám tlak skutečně zvýšil až po úrazu, tak nikdo nebudeme pochybovat, že to mělo vliv. Z praktického hlediska to ale asi žádný význam nemá. U chorob a problémů to prostě tak je - nejdřív nejsou a pak se objeví. Píšete o kouření, kávě, alkoholu, soli, sladkém a nadváze. Kouření fakt vadí, to děláte dobře. Káva je v posledních letech omilostněna, neměla by působit problémy. Alkohol na tlak vadí - ve větším množství. Kolem 30 g alkoholu denně by mělo být naopak prospěšných. Obnáší to 1-2 deci vína nebo 1-2 piva nebo 1 panák. Nesmíme to ale doporučovat jako léčbu, protože hrozí závislost na alkoholu. Tak si to přeberte. Solení na tlak vliv má, i když se nepřisoluje, tak v jídle sůl je. Zas bych to až nepřeháněl - ať je to k jídlu a nemusíte páchat sebevraždu :-). Sladké ve Vašem případě nehraje roli. Nadváhu máte úplně nepatrnou, to asi problém není. Jen bych si přisadil jako zastánce pohybu - pohybem můžete snížit systolický tlak o 5-10 mmHg. Pohyb znamená 30 minut denně aktivity, která zrychluje puls (běh, kolo, plavání, rychlá chůze, atd atd). A to nejméně 3x týdně, ideálně po většinu dní v týdnu. Motivací můpe být tlak, který si po cvičení naměříte - bude nízký. Hypertenze je dále úměrná hmotnosti - každých 5 kg dolů znamená systolický tlak o 4 mmHg nižší. Tam normy moc nepřekračujete, ale nějaký malý prostor tam je. Můj dojem v souhrnu - hypertenzi nejspíše máte, ale je to třeba jednak ověřit, za druhé se pokusit tlak ovlivnit režimovými opatřeními - ve Vašem případě vlastně už jen pohybem. A kdyby se to nepodařilo, tak byste měl dostat léky. To Vám nepřeju - tak se koukejte trochu rozpohybovat. :-) V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: