Zánět nadvarlete

Dvacátého prosince mi byla v FN Olomouc odstraněna štítná žláza v důsledku folikulárního adenomu. Po propuštění z nemocnice jsem začal pociťovat bolet v levém varleti a pohmatem jsem tam cítil nějakou uzlinu ve spodní části. Bolest se zvětšovala tak jsem 9.1. navštívil místního urologa, který mi po vyšetření ultrazvukem diagnostikoval zánět nadvarlete. Čtrnáct dní jsem užíval Ciplox 500mg. Zánět se ale stále zvětšoval. Dalších čtrnáct dní jsem užíval Amoxiklav a léčba mi byla dne 7.2. ukončena bez dalšího léčení. Bolestivost ale stále přetrvávala a ve spodní části šourku zůstala bolestivá zduřenina, která je ráno menší a přes den se zvětší do velikosti malého lískového ořechu. Dne 16.2. jsem opět navštívil urologa a nechal si opět ultrazvukem vyšetřit varlata i levou ledvinu, která mě současně také pobolívá. Závěr lékařské zprávy zněl (Zánětlivé příznaky ustoupily, další ATB léčba není indikovaná). Přesto mám stále skoro stejné bolesti jako na začátku léčby, nemůžu pořádně sedět a i při chůzi pociťuji bolesti levého varlete a zduřenina ve spodní části šourku se také do dnešního dne moc nezmenšila. Urolog mi na mé dotazy o trvání tohoto stavu pouze zdělil cituji (že se na to neumírá) což mě nějak neuspokojuje. Paní doktorko rád bych věděl na co se mám připravit, jak dlouho tento stav může trvat a zda se něco nezanedbalo. Léčím se jenom bylinkovými čaji, které mi v lékárně doporučili a bral jsem po operaci Wobenzym s výjimkou dnů kdy jsem bral antibiotika. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Jiří Havrlík

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jiří. To, zda ještě přetrvává zánět nebo ne, lze velmi jendoduše ověřit odběrem krve - stanovením sedimentace či CRP. Pokud budou hodnoty zvýšené, mělo by se pokračovat v další terapii antibiotiky. Taky by bylo vhodné vyloučit chlamýdiovou či ureaplzmatickou infekci, které sa pak léčí makrolidovými antibiotiky nebo atb tetracyklinové řady. Vše lze vyšetřit i cestou praktického lékaře či v urologické ambulanci.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!
Články: Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!
Každá cigareta se na vašem...
Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Články: Operace pupeční kýly obvykle nezabere víc než 30 minut
Chirurgická léčba pupeční...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Netrpíte alergickou vaskulitidou?
Články: Netrpíte alergickou vaskulitidou?
Jde o skupinu onemocnění...
Zrádné jehly: Co dělat při poranění?
Články: Zrádné jehly: Co dělat při poranění?
Pokud jsou ve správných...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: