Zánět štítné žlázy - po léčbě snížená funkce šz

Dobrý den paní doktorko, moc Vás prosím o konzultaci ohledně postupu léčby mého endokrinologa. Před necelými dvěma měsíci mi byl zjištěn zánět štítné žlázy (po prodělané spále), FT4 28,2 a TSH 0,03 , antiTPO 0,7. Dostala jsem Medrol a dále Thyrozol (projistotu). Dost špatně jsem ho snážela kvůli obsahu laktóze, ale přesto jsem ho brala. Začala jsem cca po týdnu až dvou přibývat na váze a byla jsem opět na své původní váze. Kontrola po měsíci TSH 0,07, FT4 9,58, paní doktorka ponechává bez medikace. cca po týdnu jsem začala trpět zácpou a každý den přibývám na váze cca 1kg někdy méně. Mám pocit oteklého obličeje a přitom mám hrozně suchou pokožku nejvíce v oblasti břicha. Byla jsem na krvi s po 3 týdnech od posledního vyšetření s výsledky TSH 2,7 a FT4 6,2. Můžu se Vás prosím zeptat, jaký byste nyní volila postup léčby? Praktický lékař mi doporučil brát mořské řasy kelp na správnou funkci štítné žlázy, ale paní doktorka z endokrin. mi to nedoporučuje. Žádnou léčbu nechce nasadit. Mám strach, aby se mi nerozvinula hypofunkce štítné žlázy a samozřejmě mám strach i s přírůstku na váze. Mám ročního synka a rádi bychom měli ještě jedno miminko. Prosím o radu, zda byste léčila jinak.......Moc a moc Vám děkuji K.Kocourková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kateřino, je obtížné takto "on-line" napsat, že bych postupovala jinak. Nemám k tomu dostatek informací. Lehké zvýšení funkce štítné žlázy může být známkou GB toxikozy, ale může být i první fází hashimotovy thyroiditis. Rozdíl je v tom, že GB toxikoza je spojena se zvýšenou funkcí štítné žlázy, která je hlavním a trvalým problémem tohoto onemocnění, zatímco ve druhém případě se jedná jen o přechodnou hyperfunkční fázi, která se zklidní sama a není třeba ji nijak léčit. Pak ale zpravidla přechází do snížené funkce štítné žlázy a tu už třeba léčit je. Rozdíl je v produkci protilátek. TRAK jsou typické pro GB toxikozu. Co se týká vašich posledních aktuálních výsledků, fT4 je poměrně dost nízké (nevím, jestli stále užíváte Thyrozol)...nelze tedy opravdu vyloučit rozvoj snížené funkce ( i s ohledem na vaše obtíže), i když v hladině TSH se to ještě neodráží. Změna TSH ale trvá několik týdnů. Držím palce a přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: