Zánět středního ucha

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat v neděli synovi (5let )píchli ouško - týden měl virozu s teplotou a rýmu - od pátku i v neděli bez teploty,ale velká bolest ucha. Z ouška při píchnutí mu teklo hodně krve a zatím celé 2 dny výtéká dost žluté tekutiny.Ouško nebolí,ale dnes má syn opět celý den teplotu 37,7 V nemocnici nám řekli že máme jít dnes na kontrolu k nám na ORL,ale paní doktorka nám řekla že máme příjít až v pondělí že to stačí.I když jsem jí říkala že má syn opět teplotu.tak prý to může 2-3 dny být. ATB syn nemá - paní doktorko prosím jaký je vás názor - měl by syna vidět raději lékař nebo to opravdu stačí až v pondělí.Nebylo by vhodné nasadit už ATB - opravdu mám strach z komplikací. A ještě by mě zajímala je nějáká prevence aby se mu zánět v oušku neopakoval. velice vám děkuji za rady.Klusoňová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží na charakteru tekutiny, která z ouška vytéká - pokud je hnisavá, je vhodné antibiotika nasadit, ale pokud je průhledná, nejspíše se jedná o virový zánět a stačí lokální léčba bez celkových antibiotik. Pokud by teploty trvaly nadále, jistě je na místě, aby syna viděl lékař. Prevence zánětu středouší stoprocentní neexistuje - existuje očkování proti pneumokokovi, který často zánět středouší způsobuje a je nutné velmi důsledně smrkat, aby sekret nezůstával stagnovat, protože pak se dostane přes Eustachovu trubici právě do středouší. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: