Zánět středního ucha u kojence - prasklý bubínek

Dobrý den paní doktorko, 3-měsíčnímu synovi již podruhé praskl ušní bubínek. Ráno měl kolem ucha zaschlé strupy. Poprvé jsme k lékaři nešli, mysleli jsme, že si třeba ublinkl, mléko se mu dostalo do ucha a zaschlo. Po 14 dnech se mu to stalo znovu, na ORL diagnostikovali oboustranný zánět středního ucha s tím, že bubínek již praskl. Kapeme kapky Otobacid. Chtěla bych se zeptat: 1) jaká je pravděpodobnost, že prasklý bubínek u tak malého dítěte zanechá trvalé následky? K zánětu zřejmě došlo kombinací rýmy a toho, že se mu mléko při kojení dostalo do Eustachovy trubice, kde způsobilo zánět. 2) Můžu já, jako laik, tuto situaci, pokud by se opakovala, nějak poznat a včas jít k lékaři, aby provedl paracentézu a nedošlo k samovolnému prasknutí? Byl pouze plačtivější než obvykle, teplotu neměl... 3) Existuje nějaké vyšetření, kterým by se případný rozsah postižení sluchu u tříměsíčního dítěte zjistil? Za zvukem se sice otáčí, ale to např. částečnou hluchotu nevylučuje. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, za prvé: na našem pracovišti v žádném případě nedoporučujeme kapat Otobacid do ucha s prasklým bubínkem, tyto kapky jsou určeny na počínající záněty středouší, kdy je bubínek sice zánětlivě změněný, ale celistvý. Takže za mě: nekapat, ale vyplachovat borovou nebo převařenou vodou minimálně 5xdenně. Výplachy se provádí 10ml stříkačkou naplněnou vodou (borová, převařená). Po naplnění ohřejte (v hrníčku nebo pod proudem teplé vody) tak, aby voda ve stříkačce byla vlažná. Stříkačku přiložte na okraj zvukovodu a celý obsah vstříkněte pod tlakem do zvukovodu. Proud vody omyje zvukovod a bubínek od sekretu a vyteče ven z ucha. Dítě přitom mějte na ručníku nebo jiné podložce, jeho ručičky znehybněte svým předloktím. Po výplachu jen otřít ouško tam, kam se dostanete, papírovým kapesníkem. Výplachy, jak jsem psala, doporučujeme provádět 5xdenně, při větším výtoku klidně častěji, tak, aby ucho bylo stále čisté. Vytékající sekret je totiž dost agresivní ke kůži a může způsobit zánět zvukovodu, proto doporučujeme uši takto čistit. K Vaší první otázce: Pravděpodobnost je malá. Výjimečně se stane, že po prasknutí přetrvává dírka v bubínku delší dobu, a Vy pak musíte dávat pozor, aby se do uší nedostala voda při koupání atd. O stavu bubínku Vás budou informovat při kontrolních vyšetřeních. K druhé otázce: U malých dětí je někdy velmi těžké poznat, že začíná zánět středního ucha. Na ucho si často nešahají, někdy se prohýbají jako by je bolelo břicho atd. Vodítkem je snad plačtivost, teplota (která být nemusí) a rýma. Ke třetí: Nevím, zda jste byli na screeningovém vyšetření sluchu, který je teď v ČR zaveden celoplošně. Každopádně po doléčení zánětu je nutné při kontrole provést tzv. tympanometrii, která ozřejmí stav bubínku a zda je již středouší vzdušné. Pokud bude syn reagovat na zvuky normálně a vyšetření tympanometrické bude v pořádku, další vyšetření nejsou nutná. V opačném případě jsou další metody vyšetření (otoakustické emise, BAEP), ale o tom už eventuelně rozhodne ošetřující ORL lékař.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: