Zase ten kašel

Dobrý den, je to zda velmi častý dotaz, ale stejný prosím o radu. Mé dceři bude v prosinci 5 let. S kašlem se potýká od 1roka a půl. Bud jsme ještě laryngitidu nepoznaly, nebo to byl kašel jíný, už si to nepamatuju:-/ Ale prokašlala půlku noci po 15 vteřinových intervalech, většinou i zvracela. Vyjeli jsme často do nemocnice a tam jí dali 1x dýchat adrenalin, v ostatních případech čípek(rectodelt), v lepších případech to po příjezdu do nemocnice přešlo....pak jsme byly jak blázni. Ted už je to většinou laryngitida. Od září jí měla 3x! V ozdravovně jí dávali inhalovat dexamed ( 3 dny, 3x denně myslím 2ml+fyziol.roztok). Má dráždivý a suchý kašel, který v 90% případech propukne v laryngitidu. Rýma je většinou taky a zelená. Naše dr na to nedává nic, jen 1/2 protazinu před spaním, kapičky na kašel ( sinecod). Když měla dovolenou, šly jsme k druhé doktorce a ta jí naordinovala pěkněj driák - 2x2.5ml Erdomed, 1x 3ml Aerius, fortecortin 4tbl a postupně ubírat a na noc ještě protazin, protože opravdu dost kašlala. Ráno se z toho počůrala, protože byla hodně utlumená. Poslechově je vždy čistá, zůstane jí to spíš v krku, nosohltan, hrtan. Snad jen 2x v životě jí obvodní udělala crp a to ještě na vyžádání. Na teploty netrpí Chodíme na alergologii, poslední testy myslím v létě, imunologie v pořádku (testy asi před rokem), gastroezofageální reflux neprokázaný, nosní mandle vytržený ( rýma trochu lepší od té doby), před rokem brala 2x denně vdech Seretide, nyní už bez. Při větší fyzické námaze pořád kašle trošku víc. Na plicním jsme byly cca před 2 roky. Měla černý kašel ( nebo nějakou lehčí odrůdu černého kašle) - na to dostala antibiotika - cca 1,5 zpátky. V období červenec - spren je zdravá, jinak to pořád probíhá vše dokolečka. Poslední laryngitidu měla před 14 dni, začínáme třetí týden a pořád kašle. Předevčírem jsem ještě dala protazin, včera už kašlala jen hodinu v noci, ale stojí to za to. Nemáte nějaký návrh, nebo nápad co by se dalo ještě podniknout..?? Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Pavlíno. Těžko radit s potížemi, které jsou chronického rázu, několik let trvající. Vaše dcera byla vyšetřena až nadstandardně, takže já v rámci internetové poradny, když ani nemám možnost dceru vyšetřit, můžu mít jen těžko další návrhy. Všechna vyšetření, která dcera podstoupila, jsou při pátrání po původu chronického nebo opakujícího se kašle standardní. Pokud nebyl prokázán problém, pak je namístě se smířit s tím, že dcera v sezóně viroz prostě bude nemocná. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: