Žíly

Vážený pane doktore, mám možná z Vašeho pohledu banální problém, ale byl bych moc rád, kdyby jste se prosím zkusil zamyslet, zda se s tím dá něco dělat. Je mi 28. Jsem rok a půl od plastiky mitrální chlopně. Vyjma několika posledních týdnů před operací, jsem se cítil zcela zdráv. O srdci jako bych nevěděl. Paradoxně až po operaci se cítím jako nemocný. Doktoři mi říkali, že u mladých lidí se do roka vše srovná. Trpěl jsem na rychlý a výrazný pulz. Přes 90 za minutu. Frekvence už zdá se klesá, avšak stále je ten pulz "výrazný". Cítím ten tep "pulzaci" praktici po celém těle až ke konečkům prstů. V podstatě si nemohu dát nohu přes nohu, položit si hlavu na ruku, mít dlouho pokrčenou končetinu...hned mi to začne vadit (škrtit). Začlo se to pozvolna projevovat i fyzicky. Velmi se mi zvětšily žíly. Asi půl roku po operaci jsem si toho nejdříve všiml na penisu. Zpětně mi došlo, že logicky se nejdříve objevily tam, kde dochází k největšímu prokrvení. Nechal jsem to být..Jenže ono už se to projevuje pomalu po celém těle. Nejvíce na předloktí. U stolu už sedím jen tak, že si opřu ruce o lokty, protože když je položím, je to vážně odporný pohled. Jsem si vědom, že Vám popisuji zcela normální jev. Ruka se prokrví, když ji člověk svěsí. Jenže u mě už je to extrém. Neni to nic, co bych si vymyslel během měsíce. V určitý moment jsem si uvědomil, že takle moc se mi nikdy žíly nenaplňovaly a nezvětšovaly. Echo srdce mám v pořádku, na cévním mi také řekly, že krev teče dobře. Jenže mě práve proudí asi až moc. Když autu spravíte motor, všimnete si jiného zvuku nebo jízdních vlastností, ale mechanik Vám řekne, že je v pořádku. Je snad tak nelogické, že když srdce pracuje 26 let s nedomykavou chlopní, pak se spraví, začne silněji pumpovat krev, až se z toho po roce takto zvětší žíly? Přitom tlak mám v pořádku. Při určité poloze těla mám žíly vidět v místech, kde jsem je nikdy před tím ani jednou neviděl. Tam, kde byly vždy, jsou teď 2x větší. Doktoři říkají, že to nic není. To mám čekat, než budu mít na ruce žíli tlustou jako malíček, aby to někoho zajímalo? Nejde jen o estetiku. Samozřejmě dovedete si představit, jak nepříjemné takovéto "překrvování je". Napadá Vás cokoliv, jak to srovnat? Moc děkuji a omlouvám se za dlouhý dotaz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, váš problém je velmi specifický. Teoreticky výkonější srdce neovlivní náplň žil, pouze tlak v tepnách. Nevím, čím by to mohlo být způsobeno. Píšete, že jste byl již vyšetřen a na nic se nepřišlo, přes internet vám asi více neporadím.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: