Žilní trombóza, antikoncepce a kouření

Dobry den.Chcela by som vas poprosit o radu.Zijem vo Svajciarsku.8 rokov som uzivala hormonalnu antikoncepciu mercylon.Moj zensky lekar ma presvedcil nech vyskusam nieco novsie a lepsie Yasmim.Nechala som sa presvedcit.Po 3 mesiacoch som bola reklamovat lebo som mala velke bolesti prsnikov.Chcela som naspat stary Mercylon ale lekar bol tej mienky ze nie ze Yasmin je velmi dobry len je pre mna prilis silny tak mi predpisal Yasminelle.Kedze tieto boli slabsie hned som vedlajsie ucinky necitila ale po 7 mesiacoch som dostala zilovu trombozu.Na pohotovosti mi povedali ze to mam z antikoncepcie.Som fajciarka a mam 41 rokov.Teraz beriem tabletky na zriedenie krvi.Neskor som sa dopocula ze lekar nad 35 rokov nemoze predpisat hormonalnu antikoncepciu.Chcem toho lekara zazalovat.Moja otazka je.Postupoval zensky lekar spravne?Budem v prave?A mozem mat z trombozy nasledky?Pol rocna liecba riedenia krvi je za mesiac ukoncena a ja mam stale bolesti noh.Bodem niekedy zdrava ako predtym?Dakujem velmi pekne za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zde nám nepřísluší posuzovat, zda byl nebo nebyl lékař v právu. Obecně sice kouření a věk nad 35 let věku nejsou pro užívání hormonální antikoncepce zrovna vhodné, ale záleží na celkovém stavu pacienta, což posuzuje jedině ošetřující lékař. Zda bude nebo nebude mít trombóza nějaké trvalé následky, záleží na jejím rozsahu, umístění, na tom, jak se hojí, na stavu Vašich žil, na schopnosti regenerace Vašeho těla a na mnoha dalších faktorech, takže zde nelze předpovědět, jestli se zhojí zcela bez následků nebo jestli Vás třeba bude noha někdy bolet apod. Stejně tak se zde nedá předpovědět, jestli budete po léčbě zcela zdráva nebo ne, už proto že to nezáleží jen na léčbě, ale na tom, co všechno Vás během léčby potká (stav mění třeba akutní infekce apod.). Přeji Vám, aby s tromboza zcela zahojila (pozn.pokud se dobře hojí, je velmi pravděpodobné, že se také zahojí a Vy budete bez obtíží).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: