Zlomenina bederního obratle

Dobrý den, při havárii autobusu jsem si v září roku 2014 zlomila třetí bederní obratel - prolomení krycí ploténky L3. Léčba byla řešena konzervativně, nosila jsem 2 měsíce korzet, nesměla jsem sedět. Poté jsem dva týdny jezdila ambulantně na rehabilitace a každý den doma cvičím. Stále mám problém vydržet déle sedět a stát. Jakmile déle sedím nebo stojím začne mě bolet v kříži. Byla jsem na neurochirurgickém vyšetření, doporučili mi další rehabilitace a normální režim. Je toto běžný postup léčby? Je možné, že se zlomeným bederním obratlem souvisí i bolest v kříži? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jedná se o běžný postup léčby. Problém je v tom, že ne na všech rehabilitacích jsou stejně šikovní terapeuti. Aktivní fyzioterapeutická léčba je nezbytná, v těchto případech však často jedině rukou léklaře( alespoň v první fázi), aby byla dostatečně aktivní, tzn. i účinná. Současně Vám však terapeut musí vysvětlit nikoliv paušání cviky, ale zpočátku cílené, dle Vašeho funkčního stavu. Později klidně i nějakoiu sestavu. Prostě nejsou všichni lidé stejní, vzláště po podbných úrazech. úraz jistě souvislost s boelstmí má, nikoliv však ale jako příčina, spíšše zhoršující faktor. Nepříjemné pro Vaše tělo je také doba znehbnění po úrazu, to by i bez poškození přineslo podobné potíže!!

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: