Zlomenina kotníku zotavení

Dobrý den, před 5ti týdny (13.1.) jsem podstoupil operaci zlomeného pravého kotníku s následující operační diagnózou: fr. malleoli later, Weber C I.dx disloc, fr. marginis post. I.dx disloc minim S82.70. Zevní kotník je fixován 3,5mm dlahou, zadní hrana tibie 2mi šrouby. Na nohu nesmím nadále našlapovat, ale mám nařízenou 10x rehabilitaci, tedy zhruba dalších 5 - 6 týdnu o berlích, teprve poté další návštěva lékaře. Mám následující 2 dotazy: 1) Je vzhledem k typu úrazu s ohledem na kotník možné (bezpečné) po 6ti týdnech opět usednout do auta (nejsem profesionální řidič)? Nyní během domácího procvičování nepociťuji žádnou bolest.. 2) Je mi 32, má význam na podporu regenerace utrácet za některý lék, nebo doplněk stravy na klouby (chondroitin, glukosamin, MSM, HA nápoje, atd...)? Můj lékař je k těmto doplňkům skeptický, chrupavka již neregeneruje.. Na internetu jsou různé informace, solidní studii jsem někdy neviděl. Jedná se tedy o vyhozené peníze, nebo řešení pro starší klouby již postižené artrozou? Předem velmi děkuji za reakci. Tomáš

Odpověď odborníka:

Jízda v aute v pracovní neschopnosti jako řidič není dovolena, Na končetinu je třeba zvolna a stále více došlapovat, končetina a zlomenina se došlapováním, třeba zpočátku jen 10% zátěž, v hojení stimuluje.Jinak řízení auta s jistou opatrností po 6 týdnech od úrazu je možné, ale samozřejmě bez sádry nebo ortézy. Pokud jste zdáv nepotřebujete žádné potravinové doplňky a ani léky na podporu hojení zlomeniny.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: