Zlomenina krčku

Vážený pane doktore, mám na Vás velkou prosbu. Mému otci je 67 let, a před 7 týdny si zlomil nohu v krčku. Musím podotknout, že měl několik mrtvic a infarktů a z těchto důvodů, nebylo možné ho operovat. Ležel asi 3 týdny na ortopedii v Plzni Lochotíně, s tím, že se mu musí noha zahojit a poté začít s rehabilitací. Po třech týdnech byl převezen na LDN v Plzni Privamed. Tam leží již 4 týdny. Má proleženiny nad zadkem, paty má též zavázané, jelikož jsou také otlačené až proležené. RTG měl asi před 14 dny, kde se doktorka vyjádřila, že to srůstá dobře, ale ještě to není ono. Jenže, otec se nám ztrácí před očima, zhubl, skoro nemluví, jako by přišel úplně o hlas, nemá zájem vůbec o nic. K tomu musím podotknout, že i když jeho chůze po mrtvici nebyla nic moc, i tak chodil denně 5 km o hůlkách a byl veliký čtenář. Dnes jako by jsme ho nepoznávaly. Když přijedeme za ním(jezdíme 3x v týdnu) tak je to jako na houpačce, poznává nás, cvičí, povídá, pak zase mlčí, nebo šeptá, na někoho si nevzpomene, je unavený a do ničeho se mu nechce. Odmítá i jídlo, které mu přivezeme. A na LDN ho krmí, s tím, že on sám to nezvládne. Někdy nám přijde, jako kdyby byl pod prášky, ale sestry se brání tím, že bere pořád stejné léky, jako jiný den. A že s nimi nespolupracuje a že má začínající demenci. Ale to mi nechceme slyšet, už jen z toho důvodů, že takový nikdy nebyl, všechny spíše poznává, jak píši, někdy má den, že ho nic nebaví. Tudíž je mu jako by všechno jedno. Chtěla jsem se proto zeptat, je něco co by jsme pro něj mohly udělat? A jak dlouho myslíte, že bude trvat, než by mohla proběhnout rehabilitace? Nám přijde, jako kdyby na LDN s ním nic sestry nedělaly, úplně se nám ztrácí před očima. Budu ráda za všechny návrhy, které mi poskytnete, jelikož už si jako rodina nevíme vůbec rady. Děkuji Vám moc. S pozdravem Lucka

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud pacient nebyl schopen operace bezprostředně po úrazu a nachází ve stavu , který uvádíte oeprován již nebude. Po 7 týdench by již měla být zlomenina zhojena tak, že by měl být schopen vertikalizace v chodítku popřípadě o berlích. Njedříve však musí cvičit na lůžku a rozcvičit končetinu vleže . Plnná zátěž je možná nejdříve za 3 měsíce. Tolik teorie. Prakticky podle mých bohatých zkušeností je zvláštěna LDN navštěvovat pacienta rodinou co nejvíce, nutit ho neustále do aktivity acvičit s ním, jinak postupně propadne do apatie a naděje na zlepšení je malá. Ideální by pro něj bylo rehabiltiační oddělení či ústav , ale ten musí pacienta přijmout po splnění určitých podmínek - je nutno kontaktovat tato zařízení. Doporučuji tedy co nejvíce pacienta aktivizovat a bude-li to možné rehabilitační lůžkové zařízení. záleží i na samtomém pacientovi a jeho zdravotním stavu , pokud ale upadne do pasivity jsou jeho šance na přežití bohužel minimální. Jedná se o jedn z nejnebezpečnějších úrazů

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: