Zlomenina lokte

Dobry den, dcera (7 let) si 30.6. zlomila ruku tesne nad loktem, lecba byla konzervativni, sadrou na 3,5 tydne, dle kontroly udajne dobre zhojena. Nicmene ruka se ji ohyba do neprirozenych poloh, propne ji pres 180 stupnu a v tom pripade predlokti u lokte vyboci do strany. Naopak hybnost k rameni je omezena a ani 2-mesicni cvicenu na tom nic nezmenilo. Po konzultaci u jineho lekare, ktery krome klasickeho RTG pracovat i s CT je pry stav dan odstipnutim casti kloubu a jeho srustu v jine poloze, takze chybi zarazka a proto ta prehnana flexe. Existuje jeste jine vysetreni, ktere by mohlo ukazat problem? Kam bychom meli zajit, abychom nedostali pouze odpoved, ze u deti se to obvykle "casem srovna" a ze musime tedy pockat anebo se s tim mame smirit jako s trvalym stavem?

Odpověď odborníka:

Záleží na klinickém nálezu polohy y hybnosti loketního kloubu. Poloha zhojených fragmentů a stav loketního kloubu je rozhodující. Nicméně několik stupňů po natažení, extenze přes 180 st. nemusí být závadou, rovněž je třeba vědět, že osa končetina při natažení se 15 st. uhýbá zevně zcela zvykle.. Je třeba na rehabilitaci docvičit ohnutí, flexi, pohyb loketního kloubu k rameni jak uvádíte. Stran dalšího vyšetření je jistě vhodné stav konsultovat s dalším ortopedem, tak zv. druhý pohled. Skutečností je, že růstem u dětí dochází ke značným úpravám. Kosti rostou , mohli bychom říci, podle naprogramovaného scénáře. Kdysi sledovaný soubor suprakondylických zlomenin po 10 letech od poranění vykázal velmi dobré výsledky právě i po konservativní léčbě. Nadloketní zlomenina pažní kosti patří k závažným dětským zlomeninám.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: