Zlomenina lýtkové kosti

Dobrý den, v listopadu jsem si při fotbalovem treninku zlomil lytkovou kost. Dva měsíce jsem sní kulhal že mam nohu jen nakoplou. V lednu jsem sel k lekari, který mi oznámil že noha je zlomena. Řekl že buď berle nebo sadra. Vzal jsem si berle a na nohu jsem nenaslapoval. Po měsící jsem byl na kontrole a bylo mi řečeno že můžu pomalu začít s treninkem. Ze začátku bylo vše ok, ale později při zátěži mě noha začala bolet. Šel jsem znovu na kontrolu a doktor mi řekl že by se to mělo zhojit samo. Dal jsem si dalsi mesic bez fotbalu a nyni jsem opet zacal trenovat. Po jednom treninku a jednom zapasu me noha zacina opet bolet. Nevim jestli je to normalni ze me to takhle boli. Mam strach abych nemusel na najaky radikalnejší zákrok, který by mě vyřadil z práce. Pokud neběhám je noha v pořádku a skoro vůbec jí necitím jakmile ale začnu trenovat noha mě bolí. Vím že někdo řekne ať nehraju tedy fotbal ale on mi docela finančně pomáhá a hlavně mě udržuje v kondici. Předem děkuji za odpověď František

Odpověď odborníka:

Velmi zálěží na tom, v kterém místě je kost lýtková, fibula, zlomena. Pokud je zlomena vysoko nad kotníkem, potom taková zlomenina se neléčí znehybněním, zhojí se spontánně. Pokud by taková zlomenina činila potíže, potom to může být potížemi s tvorbou svalku a stav se většinou bez léčby upraví. Pokud se ale jedná o zlomeninu lýtkové kosti v oblasti hlezna, ta zasluhuje plnou pozornost a léčbu. Je součásti konfigurace hlezna a na funkci dolní končetiny má významný vliv. Léčí se zněhybněním nebo operací. a následnou rehabilitací. Je tedy třeba vyhledat lékaře, zkontrolovat zlomeninu rtg snímkem a podle nálezu léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+18 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: