Zlomenina v. metatarsu

Dobrý den, 12.11. jsem utrpěla zloměninu zanártní kustky, měla jsem odkrvenou pravou nohu a stoupla jsem na ní, jenže jsem neměla cit v prstech a strašně moc mi tam křuplo,šla jsem jakoby přes malíček, a udělala se mi tam boule,jak mi tam křuplo tak mě to automaticky hodilo do šoku ve kterým jsem byla ještě tak 2 hodiny, a na noze jakože u nartu, se mi udělal malý červený flíček, spíš jako tečka, a pokažde mi to zmizelo objevilo se to a takhle pořád dokola,(když jsem šla na RTG a dlahu jsem měla sundanou, tak sem tam tu "tečku" měla zase, a zase se objevovala a mizela,ale když mi dlahu sundali tak jsem měla nohu ok, zádný otok nic, ale uběhlo tak 15 minut a noha hned natekla)dostala jsem dlahu bez našlapu a po týdnu jsem šla na kontrolu, poté jsem dostala sádru na 4 týdny bez nášlapu, a berle, píši vám moji správu od lékaře, a prosím o vysvětlení pojmů ve správě. první správa : RTG- susp. fissura base 5 MTTT p nohy periférie intaktni 2. správa po týdnu - sundání SF palp. bolest, irnyn otok, anad basi 5 MTT periferie intaktni RTG- linie projasnění v oblasti V MTT bez posunu, th a dop. SF kontrola za 4 týdny a RTG bez fixace Prosím Vás o jakoukoliv odpověd, co by to přesně mohlo být, protože vyšetřující semnou mluvil dost otrávěně, mačkal mi bouli která se mi udělala na pravé straně u malíku a tak otráveně se mě zeptal " Bolí tě to?" říkám "ano,mačkáte mi to" a odpověd zněla "Nojo, máš to křuplý" tak jsem si říkala co to je za doktora který se vyjádří takhle, jde o to že se bojím operace, protože co jsem kde četla skoro většina lidi podstoupily operaci, a hlavně já na to nešlapu, a když potřebuji tak jdu po patě, ale už i po té patě mě to bolí tak jako mě to bolelo, a když nahodou přenesu váhu na pravou nohu kde mám sádru tak je to neskutečná bolest, a tak mam strach jestli se to tam nějak nehýblo a nemusí to být na operaci. Děkuji za Vaší odpověd.

Odpověď odborníka:

Milá Pavlo, dle zprávy, kterou následně přeložím, byl postup ošetřujícího lékaře zcela správný, z toho co čtu Vám žádná operace nehrozí. V první zprávě bylo pouhé podezření na fisuru - tedy prasklinu v oblasti baze 5.metatarzu, což je kůstka, která je v nártu před malíčkem. Po týdnu na RTG bylo projasnění - tedy potvrzení podezření na prasklinu - zlomeninu. Ta je bez posunu, tedy má nejlepší předpoklady se dobře zhojit. Samozřejmě pokud budete našlapovat na nechodící sádru, není výsledek zaručen. Pokud budou přetrvávat otoky a bolestivost i po zhojení - dle kontrolního RTG, doporučovala bych ještě obrátit se na rehabilitaci. S pozdravem MUDr. Marta Ručková.

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: