Zmenšení nosní mandle?

Mám takový dotaz...na ORL mi v červenci diagnostikovali pro bolesti hlavy pomocí CT a endoskopie drobný polyp v levém antru a zvetsenou nosní mandli AV II.stupně.Při další kontrole to další doktorka potvrdila opět endoskopii a řekla mi,že to probere s primarem na poradě,ale že určitě půjdu na operaci EAT a s primarem proberou ještě FESS a řekla mi ať přijdu za týden na plánování operace.Za týden jsem tedy přišla a byla tam zase jiná doktorka,která mi řekla že operace nebude,udělala endoskopii a řekla že mandle je maximálně vel.I.,že rýma s tím spojená bude chronická,napsala mi Avamys na dva měsíce a poté kontrola...je možné že se mandle tak rychle(za týden)zmenšila?Nebo je chyba v lékaři když mi 3 ruzni lékaři předtím řekli že je velikosti II.?Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Velikost nosní mandle by se mohla měnit pokud byste byla vyšetřena jednou při akutních potížích,jednou relativně zdravá.Podotýkám"mohla".

Je pravdou,že zvětšená nosní madle může být jednou z příčin chronické rýmy.
Věc však není tak jednoduchá,předpokládám,že Vám byly dělány stěry na bakteriologii,laboratorní a alergologické vyšetření,ev.vyšetření sluchu.

Předpokládám,že byly také vyloučeny jiné možnosti bolestí hlavy,např.šíje ,C pateř.

Teprve po vyhodnocení výsledků těchto vyšetření a vyhodnocení výsledků konzervativní léčby by měla být uvažováno o operačním výkonu.

Mějte se hezky.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: