Změnit antikoncepci?

Dobrý den, před třemi měsíci jsem začala brát prvně antikoncepci (Cilest), ze začátku jsem měla jisté obtíže, ale to je asi normální. Teď dobírám poslední platíčko (po 3 měsících) a měla bych si jít pro předpis na další 1/4 roku. Projevy po antikoncepci mám akorát velké bolesti břicha při menstruaci (větší než když jsem ji nebrala) a trochu jsem přibrala. Proč ale uvažuju o změně antikoncepce nejsou ani moc tyto "obtíže", ale množství hormonů. Jedna známá (sestřička na gynekologii), když se dozvěděla, že mám Cilest a jelikož jsem mladá (18 let) a nějakou dobu ještě brát antikoncepci budu, mi řekla, že bych ji měla změnit na nějakou, kde je hormonů méně (doporučovala mi Mercilon), že prý pro mladé Cilest není moc dobrý a jelikož je na trhu už dlouhou dobu, tak existují i lepší a šetrnější antikoncepce s menším množstvím hormonů za stejnou cenu. A tak teď nevím, jestli až si půjdu pro předpis, tak mám pokračovat v Cilestu (jestli to množství hormonů, které obsahuje není tak strašné) nebo by bylo lepší přejít na nějakou šetrnější antikoncepci, když ji ještě mám v plánu nějaké ty roky brát...? Vím, že se názory lékařů liší, a proto bych ráda slyšela názor dalšího odborníka. Děkuji mnohokrát za odpověď. Kristýna U.

Odpověď odborníka:

dobrý den, cilest není špatná antikoncepce, pokud Vám vyhovuje.bolesti při menstruaci by u antikoncepce měly spíše vy,izet než být horší.to by mohl být pádný důvod ke změně.o všem se spíše domluvte s Vaší gynekoložkou,která Vás zná nejlíp.já osobně preferuji třífázovou antikoncepci nebo nízkohormonální.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: