Zvýšená hladina tumorového markeru s-ca 19-9

Obracím se s dotazem, minuly tyden mi zemrel otec na rakovinu slinivky,potykam se jiz delsi dobu s bolestmi bricha, nadymanim a v minulem tydnu mi byly udelany testy vysel mi zvyseny S-CA 19-9,hodnotu mam 53,jinak je mirne zvysena sedimentace, S-T3.* 1,12 nmol/l (1,30-3,10) , K-DIF-A/Lymfo * 0.156 (0.200-0.450), K-DIF-A/Neutro * 0.777 -- (0.450-0.700), K-KO/MPV * 12.3 fl (7.8-11.0).Mam velmi neochotnou obvodni lekarku,nechce me nikam poslat, mam si vzit leky na nervy.Poradite prosim, jaky postup by jste doporucovala.predem moc dekuji za Vas odpoved. Jinak bolesti bricha, nadymani, boule na zadech u patere mirne nad urovni pasu.

Odpověď odborníka:

Milá Olgo, chápu Vaše obavy! Vaše obtíže ve spojení s úmrtím otce na rakovinu slinivky Vám jistě připadají jasným znamením, že jste také vážně nemocná. Takže, zvýšení nádorového markeru Ca 19.9 je jen mírné, norma se udává cca do 40, jeho stanovování z důvodu jakýchkoliv obtíží je nevhodné (měl by se stanovovat až u hotové diagnosy nádoru a pak užívat ke sledování vývoje onemocnění) a to z důvodů jeho nespecifity, to znamená může být zvýšen nejen u nádoru slinivky, ale u dalších onemocnění, a to i nenádorových - například u zánětů žaludku, střev, slinivky, jater... Obtíže, které popisujete mohou být vyvolány i stresem, ve Vašem životě. Ale abychom to tak mohli uzavřít, je potřeba vyloučit všechny ostatní důvody obtíží. Takže vzhledem k tomu, že nejste spokojena s postupem Vašeho praktika, vyhledejte vyšetření u gastroenterologa, měl by Vás vzít i bez doporučení. Věřím, že nepůjde o nic vážného !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: