Zvysena hodnota fibrinogenu v tehotenstve

Dobry den, Som v 15tt a zistili mi zvysenu hodnotu fibrinogenu (4.78). Mam Mthfr heterozygot mutaciu. Hematologicka to uzavrela, ze pockame este mesiac a nasledne nasadime liecbu pokial budu hodnoty stupat, no nasledne sa rozhodla, ze mi nasadi fraxiparine 0.3. Chcem sa spytat, ci je riziko krvnej zrazeniny v mojom pripade velke (mthfr mutacia heterozygot), vzhladom na to, ze fibrinogen v tehotenstve moze byt vyssi, teda do hodnoty 6. Zaroven sa chcem spytat, ci fraxiparine sa v tehotenstve ma pichat do brucha alebo do inej casti tela? A ci mozem uzivat fraxiparine ked mam prolaps na mitralnej chlopni aj biskupidalnu aortalnu chlopnu? Na pribalovom letaku fraxiparinu je napisane, ze fraxiparine sa ma uzivat v tehotenstve len vo vynimocnych pripadoch a ze lekar ma zhodnotit riziko, aky prinos ma liecba fraxiparine pocas tehotenstva pre tehotnu oproti riziku pre dieta. Lekarka povedala ze uzivanie fraxiparine je bezpecne, mam tomu rozumiet tak, ze existuju nejake rizika pre dieta? Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba Fraxiparinem v těhotenství, pokud je oprávněná, pro miminko rozhodně nepředstavuje nebezpečí. Polymorfismus MTHFR chápejte jako v populaci poměrně častou variantu, která sama o sobě zvýšené riziko tromboembolismu nečiní. V graviditě hodnota fibrinogenu stoupá přirozeně. Pokud se však Vaše hematoložka po celkovém zhodnocení a přihlédnutí k důležitým anamnestickým datům (nález na chlopních) rozhodla nasadit Fraxiparine, respektovala bych to. Dokud budete schopna na břiše vytvořit kožní řasu, můžete aplikovat do břicha, v závěru těhotenství se doporučuje střídat přední strany stehen. Pěkný den.

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Růžovku zdolají antibiotika i laser
Články: Růžovku zdolají antibiotika i laser
Růžovka. Slovo, které může...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Diabetická neuropatie
Články: Diabetická neuropatie
Cukrovkou trpí v České...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Vyšetření děložního čípku
Články: Vyšetření děložního čípku
Vyšetření děložního čípku...
Operace srdečních chlopní může zachránit život
Články: Operace srdečních chlopní může zachránit život
Operace srdečních chlopní...
Pásový opar zanechává jizvy – hlavně u lidí, kteří o pokožku nepečují
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x