Zvýšený alt

Dobrý večír, mám menší problém, zhruba před 5 lety jsem daroval krev, vše bylo v pořádku, ale pak najednou mi při kontrole zjistili zvýšenou hodnotu jaterních testl ALT, ASL dobrý, jen zvýšený ALT v té době asi 1.6 nebo 1.7, pak si po roce jsem si nechal udělat testy znovu, jelikož jsem chtěl darovat krev, alt byl sice nižší asi kolem 1.2 ale pořád tam byl a mám ho asi už 3 -4roky a nemůžu se ho zbavit, byl jsem dokonce u lékaře a tam mi napsal nějaké prý přírodní prášky za 300 kč Lagosa / s tím názvem si nejsem jistý/ nebo tak něco, pak se mi prý hodnoty vrátili na normální, ale zhruba za 2 měsíce, když jsem si dělal testy na darování krvě, tak mi zase alt vylétl zhruba na hodnotu 1.2 a tak to je už asi 3-4 roky, lékařka mi řekla, že to není nic hrozného, jen že nemůžu darovat krev, prý o nic nejde, ale já bych moc rád ještě chtěl krev darovat a byl zdravý ,prosím o radu co dělat, prosím o pořádnou radu, zda si můžu koupit něco v lékarně , co mám případně dělat, té doktorce už nevěřím a nevím co dělat, dost mě to mrzí, jinak alkohol piju tak 1-2 piva měsíčně, nikdy jsem nebyl alkoholik a tlustý taky nejsem, prosím o pomoc a o radu, opravdu se s tím už nic nedá dělat? budu rád, když mi napíšete na mail, děkuji, s pozdravem...je mi 34 let... Zdroj: http://www.ulekare.cz/poradna

Odpověď odborníka:

Milý a laskavý pane- je od Vás moc prima, že tak dlouho působíte jako dárce krve..Váš problém není nijak ojedinělý, požadavky na stav dárce jsou opravdu hodně přísné. Tzv. aminotransferázy, tedy enzymy, které jsou vyšetřovány jako testy "jaterního souboru" nejsou úplně specifické pro postižení jater, přesto jsou hlavními screeningovými ukazateli,. Bližší vyšetření stavu jaterního parenchymu zahrnuje vyšetření ultrazvukem a cílená jaterní biopsie. Laboratorní vyšetření se většinou rozšiřuje o vyloučení různých infekčních a metabolických stavů, které mohou játra ovlivňovat. Pokud není porucha jater blíže specifikována, nejsou k dispozici v zásadě žádné léky, které by měly větší význam, od dříve podávaných tzv. hepatoprotektiv /Essentiale, Flavobion, Legalon../se dnes spíše ustupuje. Ráda bych Vám napsala něco konkrétnějšího, ale tuto možnost má jen lékař, který Vás přímo vyšetří a pracuje s dalšími nálezy. Myslím, že Vaše paní doktorka je erudovaná a plně kompetentní, věřte, že lékaři jsou vzděláváni v zásadě shodně v souladu s aktuálními poznatky.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: