#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Gynekologické operace

Zdravcentra.cz 4.5.2008

Gynekologie patří mezi chirurgické (operační) obory. Gynekologická operativa začíná od krátkých někalikaminutových zákroků a pokračuje až po rozsáhlé operace, na kterých mnohdy spolupracuje gynekolog s urologem, cévním chirurgem a případně dalšími odborníky.

operace, operatér, gynekolog,děloha, čípek děložní
operace, operatér, gynekolog,děloha, čípek děložní

Operace v gynekologii je prováděna tehdy, jde-li o základní onemocnění, které nelze jiným známým či účinným způsobem léčit, nebo pokud jsou možnosti bez operační léčby již vyčerpány. #IMG# Před každou operací Vám lékař obvykle vysvětlí charakter choroby, možnosti léčby, nastíní možný průběh operace i pooperační období, eventuálně komplikace i možnosti jim předcházet. Příprava k operaci je závislá na typu operace.

Ambulantní operace...

Jsou malé operační výkony, které se provádí bez přípravy často ambulantně nebo při jednodenní hospitalizaci. Obvykle se provádí v krátkodobé celkové narkóze. Podle Vašeho zdravotního stavu jsou potřeba laboratorní vyšetření, celková prohlídka u praktického či interního lékaře nebo u dalšího specialisty.

Jde především o zákroky na zevním rodidlech (kondylomata, cysta či absces Bartholiniho). Kondylomata se odstraňují laserem.

Vhodné je pacientku poučit o přenosu pohlavní cestou, event. léčit partnera. Absces Bartholiniho žlázy je ohraničené zánětlivé zduření žlázy. Žena si nahmatá na zevních rodidlech bulku, velice bolestivou, nemůže sedět někdy ani chodit. V narkóze se skalpelem nařízne povrch kůže a vypustí hnisavý obsah. Do dutiny po abscesu se zavede látka, která zničí pouzdro žlázy. To se za 2 dny opět v narkóze celé odstraní. Zákrok se nazývá dvoufázová chemická extirpace Bartholiniho žlázy.

Kyretáž (výškrab)...

Mezi nejčastější vyšetřovací a léčebné úkony na děložním hrdle a v děložní dutině patří kyretáž (výškrab). Kyretou se postupně odstraňuje sliznice z přední a zadní stěny děložní, z hran a z horní stěny dělohy. Provádí se pro zástavu krvácení nejčastěji u žen mezi 40 - 50 rokem věku, kdy žena dlouho a silně krvácí v souvislosti s hormonálními změnami v období přechodu. Dále se využívá po spontánním potratu, při nejasném krvácení k osvětlení příčiny. Získaný materiál se posílá k histologickému vyšetření. Při nejasném krvácení v poslední době se dává přednost hysteroskopii.

Hysteroskopie...

Je zobrazovací metoda, pomocí které lze dobře prohlédnout dutinu děložní a cíleně odebrat vzorek z podezřelého místa. Zlepšováním metody je možná i hysteroskopie operační. Při té se provádí zrušení srůstů v dutině děložní, odstranění polypů , myomů, cizích těles v dutině (zejména nitroděložního tělíska, které nelze z nějakého důvodu v ambulanci vyndat), apod.

Konizace...

Každý rok při pravidelné prohlídce Vám lékař odebírá stěr z děložního čípku (setře povrch malým kartáčkem nebo vatovou štětičkou). Cytologická laboratoř odečítá vzorek natřený na malém sklíčku pod mikroskopem. Pokud jsou zde zjišztěny změny buněk, je doporučena kontrola a biopsie podezřelé tkáně, která podezření potvrdí nebo vyloučí. Pokud je nález potvrzen, provádí se konizace. Konizace představuje chirurgické vytětí patologické tkáně děložního čípku ve tvaru trychtýře (konusu). Vzorek se odešle na histologické vyšetření k podrobnějšímu zkoumání. Tato metoda není jen k vyšetření, ale je často i léčebná, kdy bývá odstraněna celá patologická tkáň.

„Velké“ gynekologické operace...

Vyžadují několikadenní hospitalizaci. Pokud nejde o operační indikaci z nebezpečí ohrožení života, pak obvykle ženu přijímáme jeden den před plánovanou operací. Anestesiolog zkontroluje laboratorní vyšetření (krevní obraz, krevní skupinu, krevní srážlivost, vyšetření moči), interní vyšetření s EKG a rentgen hrudníku. Další vyšetření proběhnou podle celkového stavu pacientky či rozsahu operace. Podrobnější vyšetření je také při podezření z nádorového procesu. Speciální příprava spočívá v oholení, očistném klyzmatu a někdy i užití léků na zklidnění (sedativa).

Operační přístup...

Můžeme zvolit přístup poševní (nejčastěji odstranění dělohy pochvou při jejím sestupu) nebo břišní stěnou laparotomicky (otevření břišní dutiny větším řezem, kdy je umožněn dobrý přístup do operačního pole). Poslední metodou je laparoskopie, kdy se operace provádí malým přístrojem zavedeným do dituiny břišní jen 2-3 malými cca 1,5 cm dlouhými řezy, zvaným laparoskop. Dnes je snahou o miniinvazivní přístupy a co nejkratší doba hospitalizace. Proto je laparotomie prováděna zejména u gynekologických nádorů a pokud nelze operaci provést laparoskopicky (gynekologický nález, zdravotní stav pacientky, větší riziko komplikací). U každé operace musíme zhodnotit zda rizika operace nejsou větší než očekávaný léčebný efekt.

Kdy půjdu domů...

Po operaci je důležitá pooperační péče. Trvale sledujeme pacientku její základní životní funkce (dýchání, srdeční činnost) a dále spontánní močení, obnovení střevní činnosti, dostatečný příjem tekutin, časné vstávání po operaci, tlumíme bolest. Pacientku po laparoskopii obvykle pouštíme za 48-72 hodin po výkonu, po laparotomii 6-10 den.

Může se stát, že Vám jednoho dnes lékař sdělí, že musíte na operaci. Důležitý je především citlivý přístup a vhodná komunikace. Lékař Vám vše vysvětlí a jistě se Vaše obava z operace zmírní. Nebojte se zeptat na cokoliv, lékař Vám rád poradí.

MeDitorial.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Ginkgo biloba: přírodní řešení křečových žil

<p>Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je jedním z nejstarších stromů rostoucích...

Globální boj proti AIDS

AIDS je celosvětový problém. Drtivá většina případů trápí rozvojové země, zejména...

Globální oteplování produkuje další alergiky

S ohříváním naší planety nesouvisí pouze tání ledovců a jiné ekologické katastrofy,...

Glukózový test u dospělých

Při cukrovce (diabetes melitus) nedokáže organismus zpracovat cukr, který přijal...

Glukózový toleranční test v těhotenství

Orální glukózový toleranční test (oGTT) je metoda obecně využívaná k odhalení...

Glykemický profil

Glykemický profil je vyšetření sledující vývoj hladiny cukru ve Vaší krvi. Slouží...

Goji – klenot tradiční čínské medicíny vás znovu vrátí do formy

Ovoce nesmrtelnosti, červené diamanty nebo elixír zdraví a dlouhověkosti. Tak...

Golf srdci prospívá

Pokud náruživého hráče golfu sklátí infarkt, jeho první otázky po propuštění...

Golfem k pevnému zdraví po celé ČR

Víte, že úmrtnost u golfistů je o 40 % nižší než u jiných lidí stejného pohlaví,...

Gumoví medvídci na klouby? Mýtus s pořádnou dávkou cukru

<p>Gumoví medvídci jsou oblíbenou laskominou dětí i dospělých. Obzvláště vyhledávané...

Gynekologické operace mohou být příčinou řídnutí kostí

Osteoporózou a komplikacemi s ní spojenými trpí nejčastěji ženy po menopauze....

Gynekologické vyšetření

Co vás čeká při gynekologickém vyšetření?

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem stanovení&nbsp;diagnózy...

Gynekologické záněty

Zánětlivá onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin návštěvy ženy v ordinaci...

Gynekologické záněty dokážou potrápit – už jste vyzkoušely výplach?

S vaginálními záněty se setká během života téměř každá žena, a to mnohdy opakovaně....

Gynekologické záněty ohrožují plodnost – všechny je potřeba léčit

Zánět pochvy, který zažije během života většina žen, se může jevit jako nevinný...

Gynekologické záněty v zimě? Zbavte se jich!

Nejen v létě, ale i v zimních měsících je oblast intimních partií vystavena...

Gynekologický nádor – příznaky a rizikové faktory

Gynekologický nádor může postihnout hned několik ženských orgánů. Onemocnění...

Gynekologickými záněty trpí až třetina žen

Kolik žen a dívek u nás trpí gynekologickými záněty, se přesně neví. Přesné...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#