#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse

19.11.2018

Nehty postižené plísněmi nejsou nic hezkého. Zároveň ale nejde o pouhý kosmetický nedostatek. Tyto mykózy mohou představovat mnohem větší zdravotní riziko, než si většina z nás myslí. Rozhodně se proto vyplatí problém řešit včas – a s odborníkem!

nohy u bazénu plíseň
Při plísni na nehtech zapomeňte na umělé nehty

Nejčastěji „trpí“ nohy

Mykóza nehtů je sice běžná infekce, kterou způsobují různé typy plísní, ovšem dokáže hodně znepříjemnit život. Jako paní Jarmile, která mykózami na nehtech nohou trpěla několik let. Nejprve nechtěla lékaře navštívit, protože se obávala, že jedinou léčbou je „stržení“ nehtu, později však odborníka vyhledala a dnes je ráda. Jak říká, zpočátku se objevila na nehtech jen nepatrná mléčná až žlutě zabarvená skvrna na okraji nehtu, která se pak rozšířila po celé nehtové ploše. „Nehty vypadaly opravdu nehezky, byly bez lesku, křehké a vypadaly jako ze dřeva,“ popisuje Jarmila problém. Léčba trvala poměrně dlouho, a pravděpodobně proto, že s ní začala tak pozdě. Mykotické onemocnění nehtů je bohužel onemocnění, které se skutečně velmi těžko a úporně léčí. Proto lékaři doporučují začít s léčbou co nejdříve, už ve chvíli, kdy se začne objevovat svědění mezi prsty – to je totiž jeden z prvních příznaků nemoci. Bohužel tohle nenápadné odlupování kůže mezi prsty na nohách lidé velmi často přecházejí, přitom patří k závažným signálům, které není radno podceňovat. V tomto okamžiku je zapotřebí „zabojovat“ a vyhledat dermatologa. Jen on doporučí správnou léčbu. Pokud to neuděláte, plíseň se dostane do nehtů a jejich okolí a je zle.

Příčiny a příznaky onemocnění

Příznaky jen těžko přehlédnete – jak už bylo řečeno v úvodu, nejčastěji začíná nemoc svěděním mezi prsty, objeví se žlutavé skvrny na nehtech a změna kvality nehtů. Proč plíseň „napadá“ hlavně nehty? Jak říká dermatoložka MUDr. Karolína Kykalová, nehtový keratin (bílkovinná struktura ploténky nehtové) je dobrým místem s potřebnými látkami výživy a podmínkami růstu pro různé typy plísní, které nehty napadají. „Plísně zde nacházejí nejen dobrou výživu, ale i optimální podmínky růstu – teplo, vlhko, pomalé odrůstání nehtů,“ vysvětluje. Bohužel spousta lidí první známky onemocnění bagatelizuje, přitom jde o závažné infekční onemocnění, které ve finále vede nejen k postižení nehtů, ale také k bolestivé chůzi či běhu. Infekce se může snadno dostat na okolní nehty a okolní kůži a přejít na jiné osoby, se kterými je nemocný člověk v kontaktu.

Stržení nehtu se bát nemusíte

Aby vám plísně nekomplikovaly život, je nutné s nimi „bojovat“ správnou léčbou. Tu byste však měli nechat v rukou lékaře. Bát se nemusíte – v dnešní době už se postižené nehty chirurgicky nestrhávají, i když se právě tahle informace mezi lidmi neustále šíří. Dnes se tzv. onychomykózy (plísňová onemocnění nehtů) léčí moderními způsoby a metodami, které vůbec drastické nejsou. Pravdou je, že léčba je i nadále velmi obtížná a zdlouhavá, ale velmi efektivní. Diagnózu určí lékař i na pohled, chce-li mít ale jistotu, může provést vyšetření z odebraných šupin (příčina se prokáže asi v 80 %) nebo kultivací (smysl je v tom, že povaha určené plísně pomůže lékaři určit, zda při léčba použít spíše tablety, nebo léčit plíseň zevně). Existuje léčba celková (tablety) a místní antimykotická. „Jde o speciální látky s účinkem na plísně i jejich spory. Účinně je hubí zásahem do jejich membrán (naruší povrch a rozpustí infekční agens) nebo vnitřního metabolismu (hubí je). Oba typy mají své indikace, například při postižení 5 a více nehtových plotének na dolních končetinách a 3 a více na horních jsou indikována celková mykotika, tedy se užívají polykáním. Jejich typ je vždy určován na základě odběrů z nehtových plotének a mikrobiologického určení typu plísně,“ vysvětluje léčebný postup dermatoložka Karolína Kykalová. Užívají se zhruba 3 měsíce a někdy je užívání třeba zopakovat. „Místní přípravky se užívají i bez odběrů podle toho, jak nehtová ploténka vypadá (klinický nález). Aplikují se několik měsíců až rok, dokud postižená nehtová ploténka neodroste a nový nehet je bez postižení. Užívání místních přípravků je velmi efektivní, ale hodně záleží na vytrvalosti a pečlivosti pacienta,“ dodává lékařka. Co byste ale měli také vědět – v případě „mazání“ mykotických přípravků je nutné mazat nejen nehet, ale celou plochu nohy, tedy i chodidlo a meziprstí. V případě hodně ztluštělých nehtů se mohou nehtové ploténky obrousit, aby se lokální léky snáze dostaly k postiženému nehtovému lůžku.

Čeho se vyvarovat?

Plísně mají rády vlhko a teplo, proto není divu, že mykotické infekce nehtů postihují především osoby, které často a rády navštěvují veřejné lázně, společné sprchy, sauny, bazény či sportovní zařízení. Chození naboso po předložkách, dřevěných roštech i kobercích například v hotelech je skutečně velké riziko. Jedině znalost prostředí hraje podstatnou roli v boji s plísněmi! To ostatně platí nejen pro prevenci, ale i pro chování již nemocných lidí. Pokud tedy onemocníte a léčíte se, určitě byste se měli po dobu léčby vyhýbat veřejným místům, kde hrozí, že byste někoho nakazili. A nejde jen o vlhké klima, které mají plísně rády, ale například také o textilie, jako jsou ručníky a podobně, které se mohou kontaminovat a způsobit další nakažení. Při výběru oblečení volte raději bavlnu, plísně moc přírodní materiály nemusí. „Dodržování jednoduchých opatření je nutností. Po dobu onemocnění kůže nechoďte do společných bazénů, u onemocnění nehtových plotének je třeba nehtovou ploténku ošetřit ochrannými zdravotními laky s protiplísňovým účinkem a před i po intenzivně vyčistit dezinfekčním přípravkem na kůži,“ radí dermatoložka MUDr. Kykalová. I když se léčení podaří, velmi často hrozí recidiva, takže určitě není na škodu si i pak aspoň 1× týdně promazat volně prodejným antimykotickým krémem pokožku chodidla i prstů.

Při plísni na nehtech zapomeňte na umělé nehty!

Gelové a umělé nehty rozhodně nejsou v této situaci řešením. Naopak ji mohou zhoršit. Stejně tak se při léčbě nedoporučuje aplikovat na postižené nehty klasické barevné laky. Cílená péče o nehty ale samozřejmě pomáhá, tedy i pedikúra. Je ale nutné upozornit pedikéra, že máte plíseň na nehtové ploténce, a léčit ji ve spolupráci s kožním lékařem. Nejdůležitější je ovšem domácí péče a hygiena. I zde je třeba používat jednorázové pilníky (brusný papír, který po opilování vyhodíte) a dezinfekci ostatních nástrojů (nůžky, štipky a podobně).

 Další doporučení:

  • Dodržujte hygienu.
  • Nenoste cizí boty, pokud jste nějaké dostali, tak je nejprve vydezinfikujte.
  • Nohy by nikdy neměly dlouho zůstat v uzavřeném a vlhkém prostředí.
  • Po návštěvě veřejných bazénů ošetřete nohy dezinfekcí, a pokud někoho vidíte, že plíseň má, upozorněte ho na možnost šíření onemocnění.
  • Nenoste často neprodyšnou obuv nebo holínky.
  • Jste-li na návštěvě, nenoste jejich přezůvky, ale raději buďte „naboso“ nebo si noste svoje.
  • Nikdy nepoužívejte společné ručníky a ostatní hygienické potřeby, a to ani s dalšími členy domácnosti!
  • Obuv pravidelně dezinfikujte speciálními prostředky.
  • Denně si vyměňujte ponožky a pravidelně vyměňujte ručníky.

Věděli jste, že…

  • Více než 90 % lidí s mykózou nehtů nenavštíví lékaře?
  • Plísňovým onemocněním se snadno infikují lidé s cukrovkou, lidé s žilní nedostatečností, lidé, kteří se častěji zraní (sportovci, baletky atd.), a lidé, kteří nosí těsnou obuv?
  • Rozvinutá nehtová mykóza může znemožnit i jednoduché činnosti, jako je vázání tkaniček apod.?
  • Řada pacientů s plísněmi na nehtech trpí depresemi, sníženým sebevědomím a problémy v partnerských vztazích?

MUDr. Karolína Kykalová

Dermatoložka, vedoucí oddělení dermatologie, Klinika Esthesia, Praha, a asistentka na subkatedře korektivní dermatologie při Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze 

Ivana Ašenbrenerová

Odborník uLékaře.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Plíce – křehká součást těla, bez které nelze žít

Plíce jsou jedním z největších orgánů v lidském organismu. Celková plocha plicní...

Plicní embolie - omezte rizikové faktory jejího vzniku

Plicní embolie je vmetení krevních sraženin do plicních cév a jejich uzávěr....

Plicní onemocnění – pojmy, které uslyšíte od odborníků nejčastěji

V souvislosti s nemocemi plic se pacienti mohou setkat s mnoha odbornými pojmy....

Plíseň v koupelně? Nebezpečí nejen pro alergiky

Téměř v každé koupelně se čas od času vyskytne plíseň. Vzhledem k tomu, že jsou...

Plísně číhají v koupelně i na zahradě

Alergeny plísní jsou v nejvyšších koncentracích obsaženy v jejich sporách. Ty...

Plísně do domu nepatří, zbavte se jich

Nejen alergici, pozor! Pokud se ve vašich domácnostech začalo dařit plísním,...

Plísně jsou všude kolem nás. Jak zařídit, aby nezpůsobily zdravotní problémy?

Některé léky používané v léčbě revmatoidní artritidy oslabují imunitní systém....

Plísně mohou alergiky ohrožovat celoročně

Procházky podzimní přírodou, sbírání hub – to jsou příjemné činnosti spojené...

Plísně se ukrývají i v květináčích pokojových rostlin

Pokojové rostliny pěstované v hlíně nebo jiných organických substrátech jsou...

Plísně, alergikovo prokletí

Plísně patří mezi velmi časté alergeny, které se navíc vyskytují všude a celoročně....

Plně tekutá, nebo míchaná? I forma vakcíny může mít vliv na bezpečnost

Očkování chrání naše nejmenší před nejednou smrtelnou chorobou. Proto se ve...

Plnohodnotný intimní život můžete zažít i se stomií. Na co je dobré pamatovat?

Sex je pro stomiky citlivým, ale stejně důležitým tématem jako pro kohokoli...

Plnou parou do života – i s nemocným srdcem

Ještě před 20 lety znamenaly mnohé defekty srdce velká omezení v běžném životě...

Plný nos jemně vyčistí sůl

Ucpaný nos je nepříjemná záležitost. Zvlášť pokud vás tento problém trápí opakovaně....

Plodnost a strava

Některé příčiny neplodnosti mohou souviset s poruchami příjmu potravy. Nejčastějšími...

Plodnost a zlozvyky aneb Jak zvýšit šance na početí (1)

Není žádným tajemstvím, že zlozvyky široce rozšířené v dnešní společnosti mají...

Plodnost a zlozvyky aneb Jak zvýšit šance na početí (2)

V první části textu věnovaného souvislosti mezi plodností a škodlivými zlozvyky...

Plodová voda prozradí genetickou vadu miminka

V těhotenství se nastávající maminka spolu s nenarozeným miminkem ocitají pod...

Plynatost

Plynatost nebo-li flatulence patří mezi funkční trávicí potíže. Její příčinou...

Pneumokok a antibiotika. Je na tyto léky spolehnutí?

Antibiotika, jak známo, usmrcují bakterie nebo brání jejich množení. V posledních...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#