Zelený čaj jako prevence rakoviny?
O tomto nápoji se říká, že pomáhá svým pravidelným konzumentům snižovat tělesnou váhu a hladinu cholesterolu v krvi a celkově chránit jejich zdraví.
Když však dojde na nejčastěji citovanou vlastnost zeleného čaje, schopnost ničit rakovinné buňky, dosud provedené studie o ní přináší jen minimum důkazů. Vědci uvedli, že zelený čaj opravdu obsahuje polyfenoly, které jsou silnými antioxidanty a u zvířat brzdí růst rakovinných buněk. Při podobné studii u lidí byly však výsledky spíše rozporuplné.
Pravda nebo mýtus...
Ve studii uveřejněné v časopise The New England Journal of Medicine, ve které bylo sledováno celkem 26311 dobrovolníků ze Severního Japonska po dobu 8 let, nebyla zjištěna žádná spojitost mezi konzumací zeleného čaje a výskytem nejčastějšího typu rakoviny v Japonsku, rakoviny žaludku.
Podobným výsledkem skončila i studie, zkoumající výskyt rakoviny prsu u 35004 japonských žen. Nicméně v jiné studie provedené v Los Angeles byl nalezen signifikantně nižší výskyt rakoviny prsu u žen konzumujících zelený čaj.
Jak se zdá, z dosavadních studií nelze vyvodit jednoznačný závěr.
Zdroj:
N.Y. Times on-line