Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jaterní cirhoza

Reklama

Všimli jste si zažloutnutí kůže a očního bělma? Trpíte otoky nohou a nápadně se vám zvětšilo břicho? Cítíte se unavení a máte potíže s trávením? Tyto a mnohé další příznaky mohou signalizovat vážné poškození jater – jaterní cirhózu. Obraťte se na svého lékaře a nechte si včas udělat patřičná vyšetření.

Popis nemoci

  • Jaterní cirhóza (lidově ztvrdlá játra) je chronické onemocnění, během kterého dochází k uzlovité přestavbě jaterní tkáně a změnám v cévním řečišti.
  • Může jít o důsledek nadměrného užívání alkoholu či působení jiných toxinů, blokády žlučovodů, infekčních onemocnění, autoimunitních či metabolických chorob.

Obvyklá léčba

  • Terapie spočívá v léčbě vyvolávajícího onemocnění a přítomných komplikací, v některých případech je namístě transplantace.
  • Nezbytná jsou režimová opatření snižující zátěž jater.

Rizika neléčení nemoci

  • Mezi obávané komplikace cirhózy patří zejména krvácivé projevy, infekce, postižení mozku a ledvin, rakovina jater a jaterní selhání.
Reklama

Ascites

Trávení Irena 30.6.2017

Dobrý den, přítel byl na sono břicha a pode nálezu tam má volnou tekutinu, která tam nemá být, když šel na lačno. Přibližně 4 týdny má pocit plnosti v žaludku i po snězení malého množství jídla. Bez bolesti. Další vyšetření (Gastroskopie) zatím bez přesného termínu. Co může znamenat ta volná tekutina... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, přítomnost volné tekutiny v dutině břišní, peritoneální dutině se označuje ascites. Příčinou... Celá odpověď

Jaterní dieta

Dieta Alena 28.6.2017

Dobry den, muj lekar mi rekl,ze mam dodrzovat jaterni dietu. V seznamu, co muzu a nemuzu jsem zjistila,ze nemam pit kafe. A tady u vas jsem se docetla,ze kafe jatrum neublizuje. Jak tomu mam rozumnet? Dekuji Zobrazit více

MUDr. Daniela Obrová
Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová

Paní Aleno, nevhodná je konzumace silné černé kávy, slabší rozpustnou mléčnou v menším množství můžete,... Celá odpověď

Hodnota jaterních enzymů

Vnitřní lékařství Iveta 11.6.2017

Dobry den, uz jsem Vam psala, kvuli jaternim testum .ted uz vim hodnoty AST 45 IU/L a ALT 80 IU/L . Vubec nevim co to znamena. Dekuji za odpoved. Zobrazit více

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Dobrý den Iveto, udáváte hodnoty jaterních transamináz, které jsou však v méně používaných jednotkách... Celá odpověď

Jaterní testy u 4,5m dcery

Dětské nemoci Michaela 9.6.2017

Dobry den, mame 4,5m holcixku, zloutenku mela do 3m, nyni hodnoty bilirubinu v norme, alt v norme, ale ast je 2,66 a ck je 2,99. Mohlo by se jednat o nejake.svalove onemocneni? Popripade co by zpusobilo tak velke ast? Zobrazit více

MUDr. Danica Fričová
Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Dobrý den Michaelo, jako praktický lékař pro dospělé mohu říci, že by se o svalové onemocnění u dospělého... Celá odpověď

MUDr. Jana Moravcová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová

Zvýšení AST a CK může mít celou řadu příčin, od běžného virového onemocnění, přes srdeční onemocnění,... Celá odpověď

Výsledky jaterních testů- zvýšené GGT

Trávení Oldřich 30.5.2017

Dobry den mam výsledky s--Bil celk 16,3. S-alz0,75 S-asi 0.40 s-ggt 2,44 s--Alp 0,76 Zobrazit více

MUDr. Barbora Suchecká
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká

Dobrý den, hodnota celkového bilirubinu je v normě. ALT (píšete "alz") je v normě, AST (píšete "asi")... Celá odpověď

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.

Trávení Denis 26.5.2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů. Paní doktorka mi řekla, že to mám dost na hraně. Neřekla, že je mám přímo zvýšené. Chtěl jsem se optat, zda je možné, že je to tím, že den nebo dva předtím jsem dobral antibiotika a na začátku nemoci sem na horečky užíval na střídačku ibalginy... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, u jaterních testů stejně jako u dalších preventivních odběrů platí, že je vhodné odběr provádět... Celá odpověď

Cirhoza jater a infekční žloutenka

Vnitřní lékařství Eva 23.5.2017

Dobrý den,chtěla jsme se zeptat jestli člověk který má pokročilou cirhozu jater může mít žloutenku a jestli je infekční. Zobrazit více

MUDr. Danica Fričová
Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Dobrý den Evo, cirhoza jater se v pokročilých stádiích projeví zežloutnutím kůže, sliznic a očního bělma.... Celá odpověď

Elevace jaterních transamináz

Vnitřní lékařství Rudolf 21.5.2017

Moje diagnoza je K769 Nemoc jater NS a moje jaterní testy jsou: S_ALT 9.32 ukat/l (0.17-0.78) S_AST 5.23 ukat/l (0.16-0.72) S_Kreatinkinasa 5.36 ukat/l (0.4-3.25) Cvičím 5-6 dní v týdnu a vůbec se necítím nějak unavený nebo... Zobrazit více

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Dobrý večer Rudolfe, je dobře, že se cítíte fajn a že se naplno věnujete cvičení. Bohužel Vaše játra... Celá odpověď

MUDr. Milan Hrubý
Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Vážený pane Rudolfe, jednou z možných příčin zvýšení hodnot uvedených parametrů by mohla být nadměrná... Celá odpověď

Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy

Infekce Aneta 21.5.2017

Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční mononukleózu, (týden horečky, pak druhý týden léčeno jako zánět hltanu, dokud jsem nedošla do FN), měla jsem špatné jaterní testy a tak jsem na týden hospitalizovaná v nemocnici. Chtěla jsem se zeptat, co znamená, že mám jakési hodnoty v jaterních... Zobrazit více

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl

Dobrý den, virové infekční onemocnění infekční mononukleózu často doprovází též zánět jater. Při něm... Celá odpověď

Zvýšené jaterní testy

Dieta Jan 8.4.2017

Dobrý den, před operací pupeční kýly 21.2.2017, jsem měl v krevních testech tyto hodnoty - S ALT 0,90 a S AST 1,42 a S GGT 6,69. Ze strachu z operace jsem před odběrem požil asi 4 panáky tvrdého alkoholu. Bylo provedeno i SONO břicha kde byl nález na játrech negativní čili v pořádku. Po operaci jsem... Zobrazit více

MUDr. Dagmar Doležalová
Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová

Dobrý den, při hodnotě GGT 6,69 půjde spíše o dlouhodobější konzumaci alkoholu. Pokud jste naráz začal... Celá odpověď

Cirhóza jater

Trávení Tomáš 22.3.2017

Dobrý den. Moc vás prosím o vysvětlení lekářské zprávy ze včerejšího vyšetření.Jsem jak na trní a rád bych věděl na čem jsem. Moc děkuji. Zobrazit více

MUDr. Barbora Suchecká
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká

Dobrý den, podle vyšetření máte jaterní cirhózu (F4= cirhóza). Také je rozšířena portální žíla, je v... Celá odpověď

MUDr. Milan Hrubý
Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Vážený pane Tomáši, podle zobrazovacího vyšetření se jedná o jaterní cirhózu s portální hypertenzí. S... Celá odpověď

Chronická hepatitida B

Infekce Petra 27.2.2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou prognózy do budoucna u člověka s chronickou hepatitidou typu B. Jedná se o mého přítele, kterému je 24 let a chronickou žloutenku typu B mu diagnostikovali cca před rokem a půl. Není léčen, pouze chodí každý půlrok na kontroly (krevní testy+sono). Dle sonografického... Zobrazit více

MUDr. Lucie Hasalíková
Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Hasalíková

Dobrý den Petro, rizika chronické hepatitidy B jsou jaterní selhání, vznik cirhózy jater, vznik karcinomu... Celá odpověď

Jaterní cirhóza

Praktické lékařství Marie 2.2.2017

Dobry den chtela jsem se zeptat jmenuji se marie mam problem manzel ma zloutenku C cirozu jatre natejka vodou na prsou se mu delaji tvrdi bulky pije dene vypije 3 litri vina pocurava. se neudrzi stolici chci se zeptat jestly je to spatny nebo je to normalny doktori mi nechteji nic rict dekuju Marus Zobrazit více

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová
Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová

Dobrý den, cirhóza jater je smrtelné onemocnění. Játra jsou životně důležitý orgán, který se alkoholem... Celá odpověď

Jaterní onemocnění

Praktické lékařství Milan 17.1.2017

Dobrý den,je mi 38let,výška 178,váha 89, nekurak,alkohol nepiji, již pul roku mám zvýšenou hladinu GGT.Po odběrech dne 10.11. mi byly zjištěny následující hodnoty: ALP 2,49 ukat/l; AST 0,71ukat/l; ALT 1,62 ukat/l; GGT 5,66 ukat/l. Dne 10.1. mi byli dělané další odběry s hodnotami: ALP 1,59 ukat/l; AST... Zobrazit více

MUDr. Zdeňka Janoušková
Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Dobrý den. Hodnoty jaterních testů máte zvýšené. Odborník, který se zabývá jaterním onemocněním pracuje... Celá odpověď

Jaterní testy

Praktické lékařství Petr 1.1.2017

Dobrý den,mám dle posledního vyšetření u praktického lékaře ALT 3,46 AST 1,24 a GGT(GMT) 0,96 Hodnoty se mi od odběru před rokem trochu zhoršily. Nekouřím,nepiji alkohol a žiji celkem zdravě až na nějakou tu sladkost mám 185 cm/105 kg a je mi 47 let. Při posledních dvou odběrech jsem byl na krvi... Zobrazit více

MUDr. Zdeňka Janoušková
Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Dobrý den. Aby se dali jaterní testy spolehlivě hodnotit, je nutné, aby byl odběr proveden na lačno,... Celá odpověď

NImesil a jaterní onemocnění

Praktické lékařství Zuzana 28.12.2016

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda je možné brát lék Nimesil, když má pacient problém s játry - konkrétně zvýšená tvorba bilirubinu. Lék mi předepsala lékařka na bolest hlavy, která teď během svátků postihla i otce, a protože mu léky jako ibalgin nezabírají, tak zkusil užít Nimesil a ten zabral,... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, nevím co myslíte zvýšenou tvorbou bilirubínu, pokud se jedná o Gilbertovou nemoc, pak Nimesil... Celá odpověď

Zvýšené jaterní testy

Praktické lékařství Kristýna 7.12.2016

Dobrý den, před týdnem jsem byla na vstupní prohlídce do zaměstnání, kde mi brali i krev a mám vyšší jaterní hodnoty. Neznám žádné přesné hodnoty, pan doktor mi k tomu nic víc neřekl. V té době jsem měla zrovna chřipku a pila jsem Vicks Symptomed Complete, tak mě napadlo, jestli by to nemohlo být z toho.... Zobrazit více

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová

Dobrý den Kristýno, bohužel neuvádíte hodnoty jaterních testů. Zvýšené hodnoty JT mohou mít řadu příčin,... Celá odpověď

Jaterní cirhóza

Praktické lékařství Zuzana 28.11.2016

Dobrý den paní doktorko Horáková. Především by jsem Vám chtěla poděkovat za odpověď. Plně abstinuji od února bez vyjímek. Nepotřebovala jsem k tomu žádnou odbornou pomoc. Tu zprávu, kterou jsem Vám poslala byla ze srpna, na další testy mám jít až v únoru 2017. Tudíž to asi nebude moc OK,podle toho co... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den Zuzano, ráda jsem Vám pomohla a určitě, kdyby Vás cokoli zajímalo můžete se na naší poradnu... Celá odpověď

Alkoholická cirhóza jater

Trávení Zuzana 25.11.2016

Dobrý den paní doktorko Horáková. Už jsem jednou psala dotaz na web uLekare.cz (link-207486). Posílá první zprávu i s posledním výsledky z gasrtoentrologie.Doufá,že mi odpovíte vy a ne opět někdo jiný!:Chtěla by jsem se upřímně zeptat jak jsem na tom se svými játry. Jsem epileptik cca 8 let,beru Keppru... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den paní Zuzano, děkuji za doplnění informací, z přiložené zprávy je jasné, že onemocnění již dosáhlo... Celá odpověď

CMV a zvýšené jaterní testy

Infekce Barbora 20.11.2016

Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy ( ALT a AST) a zvysenou hodnotu amylazy v krvi. Zadne priznaky nemam. Nyni se zjistilo, ze mam v krvi aktivni CMV. Muze to mit nejakou souvislost? Je mozne, ze aktivni CMV pretrvavaji treba rok a nejakym zpusobem zvysuji hodnoty u jaternich testu... Zobrazit více

MUDr. Barbora Suchecká
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká

Dobrý den, možné to je. CMV mohou způsobovat zánět jater a to se projeví zvýšenými jaterními testy. Na... Celá odpověď

Polyneuropatie

Mozek a nervy Renata 25.10.2016

Prosím o vysvětlení co znamená nález po EMG vyšetření diagnoza G629 , demyelizacni změny n. peroneus bilat. a jaké jsou možnosti léčení.Děkuji moc za zprávu.Kaplanova Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, diagnóza G629 znamená polyneuropathii nejasné etiologie. Polyneuropatie představují etiologicky... Celá odpověď

Alkohol,whisky,panák

Jaterní cirhóza

Článek 5.2.2010

Jaterní cirhóza je chronický proces, u kterého dochází k úplné dezorganizaci lobulární...

Losos,ryba,zdravá výživa- z HPV

Jaterní dieta není přežitek

Článek 5.2.2010

Nejdokonalejší biochemickou laboratoř světa si nosí každý z nás ve svém pravém podžebří ...

Dvě zkumavky

Co prozradí jaterní testy?

Článek 5.2.2010

Prokázat hepatitidu je možné několika způsoby. Jedním z možných signálů, že se v játrech...

Mladý opilec

Jaterní onemocnění

Článek 2.10.2009

Výčet jaterních onemocnění se často omezuje jen na cirhózu jater u alkoholiků nebo virové...

Držení za ruce

Žloutenky, nebo-li hepatitidy

Článek 2.10.2009

Hepatitida je obecné označení pro zánětlivé onemocnění jater. Často se v hovorové řeči...

bolest hlavy, nevolnost

Hyperprolaktinemie

Článek 2.10.2009

Hyperprolaktinemie je zvýšená hladina prolaktinu v krvi. Prolaktin je tvořen buňkami předního...

Cigareta

Alkoholismus

Článek 26.4.2008

Alkoholismus je chorobná závislost na alkoholu. Je definován jako konzumace alkoholu,...

Reklama