Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jaterní nemoci

Reklama

Děláte si starosti o svá játra? Máte pravdu, měli bychom na ně být velmi opatrní, protože jsou k životu naprosto nezbytná.

Popis nemoci

  • Játra jsou nezastupitelným orgánem, který má řadu funkcí – například reguluje metabolismus, vylučuje látky rozpustné v tucích a syntetizuje celou řadu bílkovin a hormonů.
  • Nemocí jater je celá řada. Mezi ty významné řadíme například
    • infekční záněty jater („infekční žloutenky“),
    • steatózu (ztukovatění) při metabolickém syndromu,
    • poškození jater alkoholem nebo léky (např. paracetamolem),
    • primární biliární cirhózu, která má autoimunitní původ,
    • nádory (primární nádory jsou relativně zřídkavé, ale játra jsou častým cílem metastáz),
    • poranění, k nimž dochází například při dopravních nehodách (poranění bezpečnostním pásem).

Obvyklá léčba

  • Léčbě jaterních onemocnění musí předcházet důkladné vyšetření, aby byla zjištěna příčina problémů. Vzhledem k široké škále možností nelze stanovit jednotný postup, ale cíl je vždy stejný: zachovat co největší část funkční jaterní tkáně, zajistit odtok žluči a krve a předcházet dalšímu poškození.
  • V případě devastace jater je jedinou záchranou transplantace.

Rizika neléčení nemoci

  • Vzhledem k důležitosti a zranitelnosti jater je třeba všechny problémy řešit co nejdříve. Pokročilá jaterní onemocnění mají hluboký negativní vliv na kvalitu a často i délku života nemocného.
Reklama

Nemoc jater

Vnitřní lékařství Kvetoslava 16.6.2017

Dobry den,v unoru jsem dostala infarkt,v nemocnici v Ostrave mi nasadili Kalnormin 2x1,Rivocor 5mg/1/2,Prestance10/5mg1x1,Trombex75mg,Anopyrin100mg,Magnezium100/2x1,Sortis80mg,Noplaza20mg.V Ostrave jsem jaterni testy mela v poradku a po 3mesicich mam spatne jaterni testy.Pan doktor mi na diabetologii... Zobrazit více

MUDr. Dagmar Doležalová
Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová

Dobrý den, Váš dotaz přebírá konzultační ambulance a bude na něj odpovídat specialista ... S pozdravem... Celá odpověď

MUDr. Olga Králová
Odpovídá lékař:

MUDr. Olga Králová

Dobrý den, z předepsaných léků by vskutku mohl zvýšení jaterních enzymů způsobit Sortis - poradila bych... Celá odpověď

Nízký hemoglobin

Vnitřní lékařství Lenka 14.6.2017

Dobry den mam hodnoty hemoglobinu 73 jakym zpusobem se daji hodnoty zvednout ,vsechny ostatni vysetreni jatra zaludek streva jsou v poradku Zobrazit více

MUDr. Kristina Horová
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristina Horová

Dobrý den Lenko, snížené hodnoty hemoglobinu se nejlépe zvýší odtraněním příčiny, která způsobuje, že... Celá odpověď

Jak zjistím jestli má orgány zvětšené?

Dětské nemoci David 8.6.2017

Dobrý den syn měl před dvěma měsíci bolesti břicha v nemocnici mu dělali testy a ultrazvuk podle nich měl vše v pořádku,bolesti přetrvavali tak další den mu doktorka vzala krev na testy mononukleozy a ta se potvrdila.Chtěl bych se zeptat když mu dělali v nemocnici ten ultrazvuk na nic nepřišli ,jak zjistím... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, pokud by šlo o játra a slezinu, které by po IM zvětšené být mohli, základním diagnostickým... Celá odpověď

Zvětšená játra která jsou zdravá

Vnitřní lékařství Iva 5.6.2017

Dobrý den, na CT břicha mi zjistili zvětšené játra,e řekli že je CT v pořádku? CT nalez přikládám. Byla jsem právě hospitalizovana pro bolest pod levými,zebry a ted čtu ve zprávě a kam až zvětšené játra zasahují. Zaráží me jen,že se nad tím v nemocnici nepozastavili a řekli,že CT břicha je v pořádku.... Zobrazit více

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

dobrý den, ano je to zvláštní, ale pokud máte všechny testy v pořádku, pak se dá nález vysvětlit jedině... Celá odpověď

Zvětšená játra

Trávení Iva 4.6.2017

Dobrý den, byla mi na CT nalezená zvětšena játra. Mohu se zeptat ci to znamená,když v nemocnici řekli CT v pořádku? Přikládám CT Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, dle CT jsou játra normální denzity, ale určitě významně zvětšeny, je otázka, vzhledem k tomu,... Celá odpověď

MUDr. Milan Hrubý
Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Vážená paní Ivo, zvětšení jater může mít různé příčiny. Doporučuji Vám domluvit se na doplnění základních... Celá odpověď

Elevace jaterních transamináz

Vnitřní lékařství Rudolf 21.5.2017

Moje diagnoza je K769 Nemoc jater NS a moje jaterní testy jsou: S_ALT 9.32 ukat/l (0.17-0.78) S_AST 5.23 ukat/l (0.16-0.72) S_Kreatinkinasa 5.36 ukat/l (0.4-3.25) Cvičím 5-6 dní v týdnu a vůbec se necítím nějak unavený nebo... Zobrazit více

MUDr. Kristýna Jiříčková
Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Dobrý večer Rudolfe, je dobře, že se cítíte fajn a že se naplno věnujete cvičení. Bohužel Vaše játra... Celá odpověď

MUDr. Milan Hrubý
Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Vážený pane Rudolfe, jednou z možných příčin zvýšení hodnot uvedených parametrů by mohla být nadměrná... Celá odpověď

Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy

Infekce Aneta 21.5.2017

Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční mononukleózu, (týden horečky, pak druhý týden léčeno jako zánět hltanu, dokud jsem nedošla do FN), měla jsem špatné jaterní testy a tak jsem na týden hospitalizovaná v nemocnici. Chtěla jsem se zeptat, co znamená, že mám jakési hodnoty v jaterních... Zobrazit více

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl

Dobrý den, virové infekční onemocnění infekční mononukleózu často doprovází též zánět jater. Při něm... Celá odpověď

RTG páteře

Záda, páteř Daja 18.5.2017

Dobry den. Kladiem otazky z 3 roznych oblasti. Prosim o odpoved odbornymi lekarmi. Dakujem. 1// V lekarskej sprave z vysetrenia - RTG chrbtice je uvedene, ze v hrudnej chrbtici mam difuznu idiopaticku skeletalnu hyperostozu. Moj lekar sa k tomu nijak nevyjadril, ked som sa pytala o co ide a co mozem... Zobrazit více

MUDr. Dagmar Doležalová
Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová

Dobrý den, na Vaši žádost bude nyní na Váš dotaz odpovídat specialista z konzultační ambulance .... S... Celá odpověď

MUDr. Tomáš Vilhelm
Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Vilhelm

Vždy si kladu otázku, proč nekonzultujete tyto otázky se svými lékaři. Přece vás musel někdo z nějakého... Celá odpověď

Plesnivé oříšky a rakovina

Vnitřní lékařství Jana 5.5.2017

Bohužel jsem omylem snědla skoro čtvrt kila plesnivých lískových ořechů (zvnějšku plíseň nebyla vidět), což jsem zjistila až na konci konzumace. Mám velké obavy o své zdraví vzhledem k tomu, že všude píší, že toxiny produkované plísněmi ořechů jsou nejsilnější přírodní karcinogen. Rakovina mě jako nemoc... Zobrazit více

MUDr. Klára Martoníková
Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Martoníková

Dobrý den Jano. Preventivní kontroly jsou možné v rámci preventivních prohlídek - tedy jednou za 2 roky,... Celá odpověď

Alkohol po operaci ??

Uši, nos, krk Nikola 11.4.2017

Dobrý den, jsem 13 den po trhání obou krčních mandlích (tonzilektomii). Nemám žádné bolesti, pouze ráno po probuzení. Jím už skoro všechno. A můj dotaz zní, za pár dní má kamarádka narozeniny, myslíte že by mi uškodily 2-3 skleničky vína? Nebo nějakého alkoholu? Děkuji za odpověď Zobrazit více

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

zdravím, myslím že můžete, pokud stav či operace nebyla komplikována nějakým silným zánětem či pokud... Celá odpověď

Divertikulitida

Trávení Tomáš 31.3.2017

Dobrý den, mám dotaz.Je mi 21let - váha 95 kg Rychle to shrnu. Ve středu v noci mě začlo silně bodat, řezat v oblasti levého podbříška. Podstoupil jsem několik vyšetření. Sono břícha, rtg břicha, vyšetření dvouma chirurgama a praktickým lékařem + odběry krve a moči. Dg: diverticulitis acuta Lékařské... Zobrazit více

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Tomáši, ke srovnání bych potřebovala vidět kompletní Vaše výsledky ze včerejška i z dneška. CRP je protein... Celá odpověď

Obezita

Vnitřní lékařství Pavel 30.3.2017

Dobrý den a zdravím. Ve 12 letech jsem vážil 90 kilo a všichni se mi smáli, byl jsem silně obézní z důvodů přejídání. Ve 12,5 letech jsem se zmohl a začal držet přísnou dietu s dodržováním přísných zásad zdravé výživy. Do roka jsem vážil 56 kg a zamiloval jsem se do sportu. Začal jsem vyhrávat vesnické... Zobrazit více

MUDr. Zdeňka Janoušková
Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Dobrý den. Je mi vás opravdu líto, neboť vidím, že vaše snaha je velká, ale váhově na tom nejste dobře.... Celá odpověď

MUDr. Hana Ferdinandová
Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Ferdinandová

Dobrý den, Pavle, znovu bych se zaměřila na pomalé, ale systematické snížení hmotnosti. Bude to delší... Celá odpověď

Zvýšené jaterní testy

Trávení Pepa 29.3.2017

Dobrý den pane Doktore, Včera jsem byl na zdravotních testech v Pražské vojenské nemocnici ohledně přijetí do Armády. Všechna zdravotní vyšetření jsem úspěšně absolvoval, jen u vyšetření krve mám problém s vysokými jaterními testy. V příloze přikládám zprávu a papíry k odběru krve na dalších... Zobrazit více

MUDr. Barbora Suchecká
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká

Dobrý den, podle výsledků je mírně zvýšené ALT (AST je v normě). Lékař doporučuje vyšetření všech jaterních... Celá odpověď

Potíže s játry

Trávení Petr 19.3.2017

Dobrý den, chci se zeptat ohledně problému s játry. Již v 24.letech mě byly náhodně zjištěny při laboratorním odběru vyšší jaterní testy.( rok 2003) . Tehdy jsem absolvoval ultrazvuk jater a byl předán do péče hepatogastr.poradny místní nemocnice. Předem říkám, že alkohol jsem nikdy nepil a nepiji.... Zobrazit více

MUDr. Barbora Suchecká
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká

Dobrý den, co se týče stravy, určitě je vhodná strava pestrá, s dostatkem zeleniny a ovoce, samozřejmostí... Celá odpověď

MUDr. Milan Hrubý
Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Vážený pane Petře, neodůvodněné snížení tělesné hmotnosti může být kontraproduktivní. Vývoj jaterní cirhózy... Celá odpověď

Crohnova nemoc

Vnitřní lékařství Jaroslav 5.3.2017

Dobrý den, prosím o radu, mívám pravidelně nehledě na stravě náhlé nevolnosti - občas na zvracení, náhlá slabost ale nikdy závratě a motání hlavy, k tomu někdy cosi jako studený pot, někdy až zimnice. Stav přichází různě obvykle 3 krát do týdne. Nikdy ne v noci či ráno. Spím dobře. Žádná nespavost.... Zobrazit více

MUDr. Zdeňka Janoušková
Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Dobrý den. Pokud již byla jednou diagnostikována Crohnova choroba, tak byste měl mít pravidelné kontroly... Celá odpověď

Hraniční nálezy

Dětské nemoci Jana 23.2.2017

Dobrý den, mám doma 2 měsíční holčičku. Nyní jsme byly hospitalizované v nemocnici s virózou, kde jí brali krev. Bylo mi řečeno, že krev je v pořádku. Nyní jsme byly na kontrole u dětské lékařky a musíme na kontrolní odběry, neboť dcerka měla zvýšenou glykemii, tuším 5,8 a lehce zvýšené jaterní testy... Zobrazit více

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

zdravím vás, myslím že si děláte předčasné starosti, hodnoty jsou opravdu hraniční a minimální, takže... Celá odpověď

Nemoc jater

Praktické lékařství Helena 9.1.2017

Dobrý den, od roku 2013 jsem sledována pro Fokální nodulární hyperplázii jater8x9x1cm. Dnes jsem se vrátila z kontroly a celkem mě dr nepotěšil. Jsem ve 12tt těhotenství a on mi nebyl schopný říct jak se bude postupovat a nikde jsem se to ani nedočetla. Před rokem a půl mi bylo řečeno, že budu muset... Zobrazit více

MUDr. Zdeňka Janoušková
Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Dobrý den. Nebuďte zoufalá, ale od žádného lékaře nečekejte přesnou odpověď, žádný lékař není věštec... Celá odpověď

NImesil a jaterní onemocnění

Praktické lékařství Zuzana 28.12.2016

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda je možné brát lék Nimesil, když má pacient problém s játry - konkrétně zvýšená tvorba bilirubinu. Lék mi předepsala lékařka na bolest hlavy, která teď během svátků postihla i otce, a protože mu léky jako ibalgin nezabírají, tak zkusil užít Nimesil a ten zabral,... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, nevím co myslíte zvýšenou tvorbou bilirubínu, pokud se jedná o Gilbertovou nemoc, pak Nimesil... Celá odpověď

Hypochondrie, syndrom dráždivého tračníku, riziko plicní embolie

Trávení Lucie 25.11.2016

Dobrý den, předem mého dotazu bych ráda upozornila, že jsem velký hypochondr. Bude mi 28 let a mám dva problémy. První z nich jsou trávicí problémy, které se projevují poslední půl rok mnohem častěji než dříve (dříve tak 3x do roka) nyní několikrát do týdne. Projevy jsou různé: řídká stolice, nestrávená... Zobrazit více

MUDr. Veronika Horáková
Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Dobrý den, to že v úvodu a následně během dotazu opakovaně uvádite, že jste hypochondr, sama tuto poruchu... Celá odpověď

Žlučníková kolika

Trávení jan 27.10.2016

Dobry den Pred 14 cti dny po vetsim mejdanu kde se hodne pilo a jedlo nezdrave me zaclo silne bolet v pravem podzebri.jeste tu noc jsem i pres vypity alkohol vypil cca 3 litry mleka.od rano druheho dne silna bolest v pravem podzebri neprestavala. Cely nasledujici tyden zavpa a zluta stolice,za tyden... Zobrazit více

MUDr. Markéta Pražáková Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Pražáková Ph.D.

Dobrý večer, Jane, podle popisu Vašich potíží bych se také přikláněla k žlučníkovému záchvatu, pokud... Celá odpověď

MUDr. Karel Dvorník
Odpovídá lékař:

MUDr. Karel Dvorník

Dobrý den. Může se jednat ještě o jiné virozy než klasickou hepatitida..například EBV či CMV infekce.,... Celá odpověď

Bolest nohy

Chronická bolest Jaroslav 18.10.2016

Úprava dotazu 201533. Na nemocenské jsem od 4. ledna 2016. Ze začátku mě bolela pravá noha po delším sezení. Pak se postupně bolest přesunula do levé nohy. Momentálně po asi 5 ti minutách stání nebo chůze mě bolí stehenní sval koleno a holeň na levé noze. Nohu zvednu jen asi 5 cm od země a v posteli... Zobrazit více

MUDr. Petra Bomberová Kánská
Odpovídá lékař:

MUDr. Petra Bomberová Kánská

Dobrý den pane Jaroslave, omlouvám se, ale nejsem Vám touto cestou schopná poskytnout diagnostický... Celá odpověď

provázanost

Žloutence se v Evropě daří

Článek 23.12.2011

Přes veškerou osvětu a snahy mnoha lékařů a vědců se hepatitidě stále daří komplikovat...

hrneček, káva, kofein, drogy

Kofein jako lék pro játra

Článek 27.10.2011

Také patříte mezi ty, kteří si po ránu rádi dají šálek horké kávy? A napadlo vás někdy,...

Alkohol ne

Pročistěte svá játra

Článek 26.9.2011

Jaterní detox pomocí přírodních prostředků a stravy, to zní jako velmi dobrý nápad. Pročištěním...

Velbloud

Deset mýtů o hepatitidě A

Článek 26.4.2011

Hepatitida A bývá často neprávem zdravými lidmi i samotnými nemocnými považována za neškodnou...

Ryby, jód, cibule, pánev, vaření výživa

Ryby pro nemocná játra

Článek 9.12.2010

Jaterní dieta je doporučována pacientům s různými typy jaterních onemocnění. Upravený...

12
Reklama