Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Alergie

Vnitřní lékařství Matěj 26.2.2019

Dobrý den, moje potíže začaly před rokem, když jsem z ničeho nic po požití vitamínů v kapslích začal cítit bolest břicha a to až nepřiměřenou (vím to protože se to opakovalo i další dny (1 kapsle/den). Takže jsem je přestal brát a potíže jsem dál neměl, avšak asi o měsíc déle jsem začal mít chřipky a bolestí v krku a nevolnosti jsem se nezbavil a trápily mě celé léto, vždy třeba týden od sebe. Začal jsem to s doktorkou řešit až na podzim, kdy už to nebylo k vydržení a navíc se mi začal dělat jakýsi exem na rukou. V té době jsem už neměl žádné horečky a to mi bylo divné, tak jsem si studoval o imunitě a začal jíst pálivá jídla - po nich se ten exem zhoršil a od listopadu 2018 mě trápí svědění rukou, tváří a teď před cca. měsícem se objevil exem i na noze a zhruba stejnou dobu trvá i svědění na přirození. Moje obvodní už neví co semnou, chodil jsem na kožní x krát a na alergologii, prášky ani mastičky na nic nezabraly a víceméně už nevědí, co semnou. Ještě doplním, že na alergologii mi našli zvýšené reakce na roztoče, ale celou postel a i místnost sme vyčistili a je to bez účinku (postel i vyměnili za duté vlákno). Infekční testy před měsícem dopadly prý v pořádku, jen lehce zvýšené jaterní. Dnes jaterní testy dokonce bez zvýšení ale potíže od minulého týdne se razantně zhoršily. Mám lehce nažloutlé bělmo, skoro neustálé svědění rukou + exem, exem na noze, bolest a píchání na pravé straně (dle mého tam, kde jsou játra). Horečku jsem už neměl ani při chřipce a moje imunita je takřka nulová. Ke všemu od minulého dne se mi občas motá hlava a jsem takový nesoustředěný a navíc nevolnost od žaludku a cokoliv sním, tak se mi chce hned zvracet. Prosím o pomoc kam zajít či kam se objednat, už se to nedá vydržet a nevím kam dál. Fotografii bohužel nemám ale jedná se o takové vodnaté tečky, svědící, začervenalé a některé mají i bílé skrvny uvnitř.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Je potřeba vás kompletně vyšetřit, vaše výsledky zhodnotit a následně stanovit diagnozu a začít léčit. Kompletně vyšetřit znamená - vyšetření na kožním, alergologii, vyloučení fokální infekce - tj. vyšetření na ORL, stomatologii. Dále kompletní krevní odběry, biochemie, krevní obraz a sérologie, vyšetření hormonů šť. žl. a revmatických faktorů. Všechny vyšetření byste měl odevzdávat vašemu praktickému lékaři a ten dle těchto výsledků buď určí diagnozu, nebo ne. Pokud se diagnoza neurčí, tak z důvodu, že se nikde nic nenašlo. Potom vaše potíže jsou pravděpodobně dány změnou imunitního systému, kdy k nastartování této změny mohlo dojít při stresu, virose a pravděpodobně jste měl k tomu genetické předpoklady. V tomto případě medicína nezná definitivní léčbu a používá se léčba pouze tzv. symptomatická, tj. "úlevová", taková, která má ulevit od příznaků. Ekzém se léčí lokálně mastí, na kožním budou zkoušet různé složení a snad některá bude zabírat. Taktéž je možné užívat trvale antihistaminika, což jsou léky na svědění a na alergii. Je potřeba dodržovat zdravou životosprávu - nekouřit, správnou stravu, odpočinek, správnou fyzickou aktivitu. Bohužel přesnou odpověď jakou máte diagnozu a jak vám pomoci vám nemohu dát, neboť vám přímo neznám a neznám vaše komplexní výsledky. Lékaři, kteří vás vyšetřovali mají stejné znalosti jako mi zde v poradně a vědí, jak postupovat. Je mi líto, ale medicína ještě neumí všechno vyřešit. Moc vám přeji rychlé zlepšení vašeho zdravotního stavu a ať spolu s vašimi lékaři najdete nejlepší terapii. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Matěji, popisujete exém, svědění, bolest v pravém podžebří, opakující se chřipkovité příznaky, to vše trvající asi rok. Nyní i nevolnost a motání hlavy. Prošel jste vyšetřeními u praktika, na kožním a na alergologii. Zjistila se alergie na roztoče, přechodně mírně zvýšené jaterní testy, užíval jste antihistaminika a nějaké mastičky nevalného efektu.
Upřímně, domnívám se, že svou roli bude hrát už i důsledek déle trvajícího dyskomfortu na Vaši psychiku. Nicméně šla bych po prvotních obtížích. Bolest břicha po vitamínových kapslích se mi nezdá, domnívám se, že jde o náhodnou koincidenci (současný výskyt) s nějakou dietní chybou, nicméně jste psal, že to je už pryč, tak je to asi jedno, nepřikládám tomu význam, možná Vám kapsle přechodně podráždily žaludek, to asi tak max., co bych racionálně připustila. Potom jste měl nějakou virozu, která dost dobře mohla spustit imunitní reakci, která přetrvává dodnes a možná se projevuje jako reakce na nějaké potraviny (lepek, laktoza...), a to jednak nevolnostmi, ale i exemem, celkový dyskomfort se může projevit celkovou slabostí a tím vyšší náchylností k dalším chorobám, z toho všeho stres a psychická nepohoda.
Navrhuji Vám, abyste skompletoval výsledky a probral se svým praktikem, zda byly opravdu vyloučeny všechny možné chronické infekce (hepatitidy, HIV a syfilis, herpetické viry), podstoupila bych vyšetření na celiakii (gastroskopie s odběrem vzorku sliznice dvanáctníku, protilátky z krve), dále bych pátrala po autoimunitách (ANCA, ANA protilátky z krve, event. lze suplovat imunologickým vyšetřením u imunologa).
Podávala bych symptomatickou léčbu: na svědění a exem můžete brát Dithiaden nebo Zyrtec, avšak pouze pokud by to bylo s efektem, v opačném případě to nemá smysl. Z mastiček pouze něco na promazávání s kalciem (magistralitel připravenou), pokud možno bych se vyhla kortikoidům.
Každopádně, tuplem pokud se nenajde interní příčina (viz vyšetření výše) a budou Vám tvrdit, že nevědí, co s Vámi, pracujte na sobě sám. Provádějte dietní pokusy - zkuste bezlepkovou dietu, bezlaktozovou dietu, eliminaci exotického ovoce a zeleniny, zkuste místo syrové zeleniny zeleninu tepelně zpracovanou (v páře, pečenou, vařenou...). Můžete zkusit ozdravný pobyt u moře, chválí si ho lidé s atopickým exemem. Pokud byste měl pocit, že svou roli může hrát i psychika, uvažte možnosti psychoterapie jako doplňkové léčby. Pravidelně spěte, odpočívejte. Nepoužívejte zbytečnou kosmetiku a zbytečné úklidové prostředy, zkuste prát prádlo v ekoprostředcích, nejlépe na bázi mýdla, pokud možno bez zbytečné parfemace.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Alergie
Dobrý den. Byl jsem na testech na alergii. Mimo jiné...
ALERGIE
Dobrý den,zajímalo by mě,zda by můj půlroční syn mohl...
Alergie
Mám alergii na zelený pepř, musím se vyhýbat i černému...
Alergie
Dobrý den, delší dobu užívám Analergin stím, že mám...
Alergie
Dobrý večer, ráda bych se s vám poradila. Již delší...
Alergie
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mojí alergie....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alergie

Když půjdu na alergologii si nechat udělat testy na co jsem alergická, zjistí...

Alergie

Dobrý den,mému ročnímu dítěti byla prokázána mimo jiné alergie na arašídy s...

Alergie

Dobrý den, ráda bych požádala o konzultaci, předem se omlouvám za román níže... V...

Alergie

dobry den chtěla bych se zeptat mam 10měsičniho syna jezdime na chatu na hory...

Alergie

Dobrý den,brala jsem Augmentin 1g při zánětu zubu moudrosti a zánětu krku,ve...

Alergie

Dobrý den,nejspíš mám alergii na histamin.Při požití vína mě naskákají pupínky.chci...

Alergie

Dobrý den, před týdnem jsem šla k paní doktorce s čepy na madlích, řekla mi,...

Alergie

Dobrý den, mám otázku na alergologii mi dělali před třemi měsíci kožní testy...

Alergie

Dobrý den, Asi před třemi měsíci jsem začala brát antikoncepci a od té doby...

Alergie

Dobrý den. Moji mamince je 71 let a bere na tlak Lozap,apo-metoprolol a rawel....

Alergie

Dobrý den, dnes 1.7.2009 jsem se probudila s ucpaným nosem, kýcháním a jako...

Alergie

dobry den, mam dotaz, trpim potrav.alergii, alergie na cibuli, samozrejme ji...

Alergie

Dobrý den, dle přiložených výsledků z imunologického vyšetření mám vyšší hodnoty...

Alergie

Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem. Mám 6 měsíční dceru,...

Alergie

Dobrý den,mám 21měsíční dceru,je zdrává až na vyrážku po těle( břicho,ruce,kolena),vypadá...

Alergie

Dobrý den, posledních cca 10 let se mi přibližně třikrát za rok objeví...

Alergie

Dobrý den prosím vás měl bych pár otázek ohledně exému, který trápí mojí přítelkyní...

Alergie

Dobrý den, po nechráněném styku s přítelem, se mi vždy po několika hodinách...

Alergie

Dobrý den, jsem kosmetička a zákaznici jsem dělala úpravu řas..kdy se na řasy...

Alergie

dobrý den,kdysi jsem byla na alergologii,kde mi zjistili alergii na trávu,pily,kiwi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina záprstní kůstky

Dobrý den, v neděli (30.8.) jsem si při tréninku (americký fotbal) zlomil...

Zmatek v sexuální orientaci

Dobrý den, mám zmatek v mé orientaci. Je mi 19,5 let, vždy jsem se snažil o...

Mravenčení ruky

Dobrý den,mám už delší dobu problém s mravencenim levé ruky.Poprve to bylo jen...

Červené fleky s bílým vystouplým středem

Dobrý den,malému se pouze na předloktích udělaly z ničeho nic červené fleky...

Protopic, s účinnou látkou Takrolimus

Dobrý den, používám mast Protopic 0,1 i 0,03 na exém a na rty, které mi brněly. Moc...

Nesouměrnost horní poloviny těla

Dobrý den, je mi 15 let a nedávno jsem si všimla, že mám každou klíční kost...

Léze menisku

Dobrý den chtěl jsem se zeptat co znamená meniskus leze ? Znamená to ze byl...

Elicea 10mg - ještě jsem nezačal užívat, dost se jich bojím

Dobrý den. Je mi 36 let pracuji jako stavbyvedoucí, loňsky rok byl pro mě dost...

Osteochondroza bederní páteře, Morbus Scheuermann, zvětšená hrudní kyfoza 35 stupňů, vypadávání SI skloubení

Dobrý den, je mi 18 let a už nějakou dobu mám diagnostikovanou osteochondrozu...

Výplach jedlou sodou

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestliže se dělá výplach pochvy jednou sodou,...

Flek na kůži po bodnutí hmyzem

Dobrý den, asi před měsícem mě u vody bodl nějaký hmyz (nejspíš komar). Bodnuti...

Dušnost

Dobrý den, přítelkyni trápí potíže s dechem. Obtíže se dostaví vždy, když si...

Akutní zánět žaludku, jícnu a špatnou funkci žlučníku

Dobrý den, doktor mi diagnostikoval akutní zánět žaludku, jícnu a špatnou funkci...

Cukání v uchu

Dobrý den, Již tři měsíce mě trápí drobné záškuby v levém uchu. Přirovnala...

Vnitřní boule na levé straně břicha

Dobrý den, dva týdny mně už trápí to, že když si sáhnu na levou stranu břicha,...

Bolest varlat

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat,mám bolesti varlat,nejprve to začalo jedním...

Polyneuropatie

Dobrý den. Před rokem mi byla zjištěna polyneuropatie a revmatoidní artróza,...

Stafylokok v nose

Dobry den pane doktore,na ORL mi zjistili,ze mam v nose zlaeho stafylokoka,doktorka...

Paradoní kyfotizace krční lordozy a regresivní změny

Dobrý den pane doktore.Mívám problémy s krční páteří,motání a závratě,migrenozní...

Akutní angína, vysoké teploty

Opakované akutní angíny bez zaléčení a nálezu Dobrý den paní/pane doktore/doktorko....

Reklama