Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Amenorhea

Gynekologie Eliška 3.3.2020

Dobrý den, od vysazení antikoncepce, kterou jsem brala 5 let jsem nedostala menstruaci. Antikoncepci neberu již 3 roky. Hormonální profil z krve mám v pořádku, mám problém s velmi nízkou sliznicí. Protože se po vysazení antikoncepce menstruace nedostavila, nejdříve jsem několikrát dostala vyvolávací injekci. Od té doby jsem brala vždy od 16 DC utrogestan 2x denně + 1x denně estrofem, hormony takto stále užívám. Gynekolog mi vysvětlil, že je potřeba doplňovat hormony, protože si je moje tělo nevytváří samo. Nasazení léků ale problém neřeší, protože menstruace je uměle vyvolaná, rozumím tomu dobře? Protože jsme několikrát během těchto 3 let zkoušeli léky vysadit (menstruace se ani jednou nedostavila) jsem už zoufalá z toho, že nevidím žádný posun. Přála bych si jen aby se mi menstruace vrátila a už bych nemusela dál užívat hormony. Dále jsem se dočetla, že estrofem blokuje ovulaci, je to pravda? Protože bych chtěla otěhotnět je to pro mě nežádoucí.

Děkuji za vysvětlení a prosím o radu jak bych mohla dále postupovat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Eliško, nevím kde se stala chyba, ale moc nerozumím tomu rozporu kdy píšete nejprve, že hormonální profil z krve je v pořádku, ale pak sdělujete, že od gynekologa víte, že si tělo nevytváří hormony samo a je nutno je substituovat. To jsou docela zásadní a dvě rozdílné informace. Pokud je nějaká hormonální porucha, pak jistě je potřeba ji řešit. Váš dotaz přeposílám specialistům v oboru gynekologie, kteří Vám sdělí svůj odborný pohled.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, perorální hormonální antikoncepce blokuje činnost vaječníků. Nízká sliznice je častým jevem jak při užívání (normální nálezy během užíváví jsou 3-4mm, přitom k menstruaci je třeba sliznice alespoň 8mm vysoká), tak i po vysazení antikoncepce. Stav se upravuje různě dlouho a tato doba velmi úzce souvisí s tím, jak vypadal cyklus před nasazením antikoncepce. Čím nepravidelnější, zvláště s dlouhými intervaly, tím menší je šance na rychlou úpravu po vysazení, protože organismus se vrátí do stavu podobnému tomu před antikoncepcí. Nyní je problém v tom, že bez normálně vysoké sliznice máte malou šanci na regulérní uhnízdění a udržení oplodněného vejce v děloze, čili vysoké riziko velmi raného potratu, na druhé straně Estrofem mírně snižuje šanci na normální ovulaci. Zkuste nasadit přípravek s inositolem, který může zvýšit citlivost sliznice dělohy na estrogeny, navíc upravuje tvorbu vlastních hormonů. Užívá se dlouhodobě, bez nežádoucích účinků. Při nedostatečním efektu po 3 měsících doporučuji klientkám změnit Estrofem (který v mé praxi selhává často) za infekční Neofollin, který se aplikuje 7. a 17.den cyklu (problém je, že je často ve výpadku, z čehož nechci vinit lobbing IVF center, ale nabízí se to). Jakmile se nastaví normální cyklus (tedy do 35dnů včetně menstruace) a nedojde k otěhotnění, je indikace k vyšetření spermiogramu partnera a při slušném výsledku nasazení klomifencitrátu (3.-7.den.cyklu) k navození ovulace (dá se kombinovat s Neofollinem). Nedojde -li k otěhotnění do 3-4měsíců této léčby, je na místě zjistit průchodnost vejcovodů a event.se obrátit na centrum IVF. S pozdravem PL

Související dotazy

Amenorhea
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé 16-ti leté dcery. Tento...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Amenorea

Please if you can help me with translation of attached medical report (I didn't...

Amenorea

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. V listopadu jsem přestala brát antikoncepci...

Amenorea

Dobrý den, již dlouhodobě se potýkám se ztrátou menstruace. Dříve (od 13 do...

Amenorea po vysazení antikoncepce

Dobrý den, je mi 20 let a v prosinci 2017 jsem po 3 a pul letech musela vysadit...

Amenorea po vysazení antikoncepce

Dobrý den, je mi 28 let a v květnu minulého roku jsem po 10ti letech vysadila...

Amenorea po vysazení HA

Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 24, na přelomu ledna a února tohoto roku...

Amenorea po vysazeni HA

Dobrý den pane doktore, Nepřetržitě 6 let jsem užívala HA Jeanine, bez potíží....

Amenorea v důsl. úbytku váhy

Dobrý den, prosím o radu, cca 6 let zpátky jsem trpěla anorexií, dále bulimií,...

Amenorea- poznaá lékař?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může gynekoložka nějak zjistit, zda menstruuji?...

Amenorea, cysta

Dobrý den, v roce 2007 jsem spontánně, bez komplikací porodila a od té doby...

Amenorhea

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé 16-ti leté dcery. Tento měsíc jí nejspíše vynechala...

Amfetamin

Dobrý den,chtel bych se zeptat,jestli se dá považovat kombice léku Lexaurinu...

Amfetamin a metamfetanim v mocu a krvi

Dobry den chci se zeptat kdyz lekar veme moc a krev na pritomnost amfetaminu...

AMH

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Je mně 33 let a byl mně naměřen AMH v hodnotě...

AMH

Dobrý den,prosím o možné vysvětlení.Mám velmi nízké hodnoty AMH-0.30,FSH-7.44...

AMH

Dobrý den, ráda bych si nechala udělat test AMH. Poradíte mi prosím, kde...

AMH

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možnost spontálně otěhotnět po substituci...

AmH a pohlavní hormony

Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko, ztím rok bez úspěchu. Byli jsme...

Aminokyseliny

Dobrý den, prosím o info v jakém poměru užívat glutathion s aminokyseliny glutamin,...

Aminokyseliny před a po cvičení

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak působí doplněk stravy aminokyseliny,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení při sex. kontaktu

Ahoj mohu se zeptat jestli žena pri odpanění krvácí ?

Bolest tváře

Dobrý den prosím vás o radu trpím neskutečnou bolesti tváře už několik dnů a...

Narušená panenská blána


Bolest hlavy, bolestivý knedlík v krku, bolest ucha

Dobrý den. Dlouhodobě (několik měsíců) mě bolí hlava, většinou ostrá bolest,...

Poranění prstu

Dobrý den, asi před 3mi týdny jsem uklízela zahradu a při úklidu planého ostružiní...

Tetování

Dobrý den, mám dědičnou nemoc Leidenskou mutaci a chtěla bych tetování (za...

Bolest u kořene jazyka

Dobrý den, už asi 14 dní cítím na kořeni jazyka cosi co mne dráždí v krku....

Deprese

Dobrý den,rozhodla jsem se udělat si na internetu testy,jestli netrpím depresemi,protože...

Již delší dobu mně pálí chodidla

Dobrý den, již delší dobu mne pálí chodidla (jen plocha ze spodu nohy). Předem...

Poštípání hmyzem


Poslední dobou se mi dost často stává, že při sexu trochu špiním

Dobrý den, poslední dobou se mi dost často stává, že při sexu trochu špiním....

Posun obratle bederní páteře

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je reálná náprava této diagnózy a pokud...

Bolest a svědění mezi půlkami pod kostrčí

Dobrý den, už několik měsíců se mi občas vrací bolest a svědění mezi půlkami...

Alergie na včelí bodnutí

Dobrý den, včera mě bodla včela do chodidla pod ukazováček, celý včerejší den...

Pálení zvenku pochvy

Dobrý den, již druhým rokem mám přerušované pálení zvenku pochvy. Někdy to mám...

Červený flek kolem pupku

pekny den mam strach o manzela..asi dva mesice ho trapi cerveny teply flek na...

Hodnocení nálezu protilátek anti SARS-CoV-2

Dobrý den, po prodělaném covidu jsme si celá rodina nechali udělat testy na...

Bulka po operaci pupeční kýly

Dobrý den sem 9 den po operaci pupeční kýly velikost branky 1cm sešita vnitřnímy...

Snědl kousek alobalu

Dobrý den, můj třinácti měsíční syn snědl ve čtvrtek (6.8.) kousek alobalu-ukousl...

Rovnátka se zubním můstkem?

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, ještě než se obrátím na mého finančně...

Reklama