Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Angína

Uši, nos, krk Kateřina 28.3.2017

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda lze nějakým způsobem zjistit, zda nasazena antibiotická léčba byla účinná. Syn 5 let prodělal v uplynulých třech týdnech z mého pohledu trochu podivné onemocnění. Začalo to vysokými horečkami 38,5-40,5, které bylo velmi obtížné srazit (paralen nefungoval vůbec, nurofen tak na 2 hodiny snížil o 1-1,5 stupně; nejlépe fungovala vlažná vana a zábaly) Crp druhy den horeček měl 27, tedy nebyla nasazena antibiotika s tím, že se vyčká. Horečky ustaly po 4 dnech a vše se zdálo ok. 7dní po té se horečky opět objevily. CRP bylo sice pod 8, ale v krku to opticky tentokrát vypadalo na jasnou angínu. Nasazen Ospen 750 3ml po 8 hodinách. Horečky pokračovaly 60h po nasazení antibiotik (tedy celkem stejné 4 dny, jako týden předtím). Antibiotika ale prý mohou zabrat do 72h od nasazení. Historicky to byla jeho první antibiotika. Měl zatím jen pár viróz. Vysoké horečky míval, ale bylo snazší je srazit a nikdy netrvaly víc jak dva dny. Při jedné viroze vloni mu byly dělány výtěry a v krku byl nalezen Streptococcus pyogenes. Vzhledem k tomu, že viroza přešla dřív než byly známy výsledky z výtěru, a žádné další komplikace se nekonaly, krom zápachu z úst) tak se streptococcus neřešil. To, co mne vede k psaní je ale jiná komplikace. Dva dny před dobráním antibiotik (měl je na 10dní), zřejmě stejná nemoc skolila i mne. Horečky, bolest v krku, byť nejdřív jen zarudlý. Praktik neváhal a druhý den mi hned nasadil Ospen 1500, nicméně 72h a nic, tedy spíš stále hůř, horečky přetrvávají, mandle mají bílá místa v každé "prohlubni", jazyk bílý...přecházím na jiná antibiotika... To co mě ale děsí, je představa, že by bylo možné, že by druhá série horeček u syna neskončila ve skutečnosti dík antibiotikům... Mám v rodině jeden neveselý přiklad, jak může dopadnout špatně léčená streptokoková infekce (byť se po dobrání antibiotik zdálo, že je vše ok) v podobě revmatoidní horečky a doživotního postižení srdce... a moc nerada bych, aby se něco podobného opakovalo... proto jsem se chtěla zeptat, jestli existuje nějaký způsob, jak zkontrolovat úspěšnost antibiotické léčby po 4 dnech od jejího ukončení. Aniž bychom museli pár týdnů čekat zda revmatická horečka příjde, či nikoli? Paní doktorka namítala, že to, že mu je už dobře je dostatečný důkaz, že kdyby antibiotika nezabrala, byl by stále nemocný (podobně jako já), ale nějak mne to úplně neuspokojilo... pořád si myslím, že imunitní systém malého dítěte je nastartovaný trochu jinak než můj a myslím, že tělo má schopnost si poradit i s bakteriální infekcí (tím se nebráním atb, ale přeci i v dobách, kdy nebyla dostupná, tak lidé byli schopni angínu přežít ;) i když ne všichni). Moc děkuji za pochopení obav "hysterické matky" a Váš názor :)

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pokud bla angína u syna skutečně streptokoková, léčba Penicilinem 10 dní je zcela dostačující a žádný jiný důkaz o vyléčení nepotřebujete, neexistuje totiž rezistence streptokoků na Penicilin a dostatečná délka (10 dní) je prevencí pozdních následků, např. jak uvádíte revmatické horečky či pyelonefritidy. U Vás by jsem si dovolila z důvodu, který výše uvádím, a to neexistence rezistance na PNC u streptokoka, který u Vás nezabral, že máte strepokokovou angínu, kterou měl syn, spíše bude původu virového a změna ATB zde není vůbec na místě, efekt to nebude mít žádný a budete se akorát potkat na nežádoucími účinky opakované ATB terapie, S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Angína
Dobrý den, chci se zeptat zda mi byla správně diagnostikována...
Angína, streptokok
Dobrý den, v pátek (před3 dny) se mi na mandlích udělaly...
Angina
Dobrý den,jsem v 6tt a včera mi byla diagnostkovana...
Angína
Dobrý den,dcera 9 let..od září opakovaně anginy 4x...
Angina
Dobry den, chci se zeptat mám anginu a antibiotika...
Angina
Dobrý den, mám problém s angínami. Je mi 20 let a angínu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Angína

Dobrý den, mám dotaz ohledně angíny. Před týdnem v pátek mne začalo nepřímně...

Angína

Dobrý den, dva dny zpátky mě ráno zničehonic začalo bolet v krku při polykání....

Angina

Dobrý den, mám opětovně za jeden měsíc již po 2 nateklé mandle a na nich bílé...

Angina

Dobrý den, cca 3 týdny jsem měl pohlavní styk. Stalo se tak na párty v bazénu....

Angína

Dobry den, cca tyden me bolelo v krku ve stredu doslo ke zhorseni, takze jsem...

Angína

Dobrý den, prosím o řadu. Před 3 dny jsem na ambulanci dostala Ospen 1500. S...

Angína

Dobrý den, můj syn /2,5/ let má astma. V prosinci mu při výtěru byl zjištěn...

Angina

Dobry den Pred mesicem jsem prodelal anginu,teploty byli az 40,1,nemohl jsem...

Angína

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění...

Angína

Jak léčin rycle angínu když mám jít za chvíli do školy!????

Angína

Dobry den chtela sem se zeptat silene me boli v krku..boli me celej clovek..zada...na...

Angína

Dobrý den, je mi 32let a trpím vždy tak 2-3ročně na angíny. Nyní již mám 4 v...

Angina

Dobrý den, odjel jsem na výlet do Barcelony a propukla mi zde angína. Byl jsem...

Angina

Dobrý den, v dětských letech (zhruba od tří do 15 let) jsem často trpěl na...

Angina

Dobrý den. Již od konce září jsem byla neustále nemocná, každý druhý týden viróza,...

Angína

Dobrý den, mame 2,5letou dceru, kterou stále trápí časté angíny. Má vždy...

Angína

Dobrý den, léčím se s angínou a byl mi předepsán Augmentin, 1tbl/12h. Snižuje...

Angina

Dobrý den, před týdnem jsem dostala antibiotika xorimax 500, měla jsem anginu....

Angína

Hezký den, před necelým měsícem jsem měla angínu (poprvé v životě), na kterou...

Angina

Dobrý den, před třemi dny jsem se začala z ničehonic dusit přišlo mi to jako...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opaření ruky horkou vodou

Oparila sem si ruku cerstve uvarenou vodou z konvice. Ihned sem chladila ale...

H.Pylori u kojící maminky

Dobry den, jiz dvakrat mi byl zjisten a prelecen helicobacter pylori v zaludku.Nyni...

Kožní zánět

Dobry vecer, pred 5ti dny se mi objevila na brise zvlastni vyrazka. Misto je...

Menstruace o týden dříve při antikoncepci, její účinnost

Dobrý den, beru HAK Belara. Již druhý měsíc jsem dostala menstruaci o týden...

Angina a afty


Kvasinky?

Dobry den. Jsou toto kvasinky? Viz foto. Pochva uvnitr je cista.

Bolest v podbřišku

Dobrý den, prosím vás o radu již skoro třetí týden mě trápí bolest v podbřišku....

Žluto - zelený výtok z penisu

Dobrý, den asi před dvouma dněma, po ránu když jsem šel na záchod tak jsem měl...

Alkohol při antibiotické terapii

Dobrý den, měl bych na Vás jednu otázku. Užíval jsem KLACID SR 500mg (zelený...

Puchýřky na penisu

Dobry den. Mam 3 mesice novou pritelkyni a po sexu jsem mel pocit ze jsem...

Krev v koleni

Dobrý den pane doktore. Můj syn je vrcholový sportovec /lední hokej/ . Nyní...

Stav po obřízce

Dobrý den, ve třech letech jsem byl na poloviční obřízce (asi kvůli záňetu)....

Bolestivá kostrč

Dobrý den, je mi 84 let a poslední dobou mám problémy s kostrčí. Když delší...

Neustálé obtěžující říhání

Dobrý den, v poslední době mám pořád pocit, že mám v žaludku moc vzduchu, jde...

Bolest levého chodidla (vnější hrana)

Dobrý den, cítím palčivou bolest na vnější straně chodidla objevila se z ničeho...

Nepravidelná menstruace


Bojím se masturbovat

Zdravím, Chtěl bych se jen zeptat... Je mi 15 let a neměl jsem nikdy nějak problemy...

Alkohol a Ibalgin


Hnědý výtok mezi cykly - antikoncepce

Dobrý den, chci se zeptat beru antikoncepci Vonille uz par let, klasicky jsem...

Bolestikonečníku

Dobry den, chci se zeptat uz delsi dobou trpim bolesti konecniku pri vykonani...

Reklama