Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Anhedonie

Psychika Pavel 25.11.2020

Dobrý den. Je mi 24 let a prožil jsem v životě spoustu zranění od lidí kteří mě častokrát bezcitně opustily. Podle mojich blízkých jsem byl vždy přecitlivělý a já bych řekl že by to mohlo být důsledkem toho emočního zklamání. Nějak se mi ale ta zranění ze života nahromadily v srdci a do toho jsem prožíval spoustu stresové zátěže. Dnes neprožívám žádnou lásku, žádnou radost ani jakékoliv jiné pocity. Navštívil jsem psychiatra ale ten navrhuje že by se mohlo jednat o depresi a tak mi předepsal antidepresiva. Ještě jsem je nezačal brát protože mám strach že se v mém případě nejedná o deprese a mohlo by to tak vyvolat vedlejší účinky. Napadlo mě co když ta mnohá zranění ze života jsou skutečné onemocnění srdce když vemu v úvahu že se mi ta zranění propojila se stresovou zátěží která podobně naznačuje příznaky deprese.
Je možné že by se přecitlivělý člověk pod tlakem dlouhodobého stresu mohl nějak emočně zrušit ?
Mohlo by se v mém případě jednat o stresovou kardiomyopatii?
Popř: Dalo by se udělat nějaké vyšetření a zjistit o co se jedná v mém případě?
Prožívám velmi nepříjemné různé bolesti a můj praktický lékař říká že jsem v pořádku ale já vím že něco se mnou v pořádku není.
Předem děkuji za odpověď

1. doplňující informace 25.11.2020:

Zdravím. Již jsem se zmiňoval že neprožívám žádné pocity aže neprožívám žádnou lásku, relaxace mi nepomohla. Nejsem pod tíhou stresové zátěže. A názor paní doktorky je že se jedná o emoční oploštělost s odborným názvem anhedonie tj. Stav který přetrvává i po depresích. Chci dodat že se pokud se zmiňuji o tom že neprožívám žádné pocity tak neprožívám ani strach ani stres a myslím že to není dobře protože strach a stres člověku vysílají varovné signály. Prosim pěkně pokud jsem prožíval velmi citlivě stres a strach a teď ho neprožívám tak je určitě něco špatně a v mém případě nepomůže žádný typ relaxace ani terapie. Prožívám nesnesitelné bolesti hlavy a bolesti srdce. Necítím vůbec fyzickou námahu, nemohu se zadýchat ani když pracuji celý den prostě se neunavim, nesprávně dýchám musím se nutit abych zhluboka dýchal a kolikrát mám pocit jako by mi chtěli prasknout plíce...
Můžete mi prosím poradit ? Dlouho hledám pomoc a můj doktor říká že je všechno v pořádku a že jsem pouze v psychické nevolnosti ale vsechno v pořádku není a já už nevím co mam dělat. Den ode dne mi je hůř a hůř a vůbec se mi nedostává léčby.
DĚKUJI

2.doplňující informace 2.12.2020:
Dobrý den. Jmenuji se Pavel je mi 24 let a prodělal jsem spoustu psychických nemocí jako těžká deprese, úzkost, syndrom vyhoření, obsese, porucha osobnosti.
Dnes jsem v takovém stavu že neprožívám žádné pocity naopak prožívám bolesti hlavy, bolesti zad, bolest pod levou lopatkou a mám problém s dýcháním který mi narušila dušnost a nějak se mi odřízli plíce od srdce. Cítím že nedýchám správně a také cítím jako bych se v srdci dusil. Nepotim se a při hlubokém nádechu mě bolí záda na levé i pravé straně v oblasti plic. Nemohu se zadýchat ani při fyzicky náročné práci, nemohu se uvolnit při výdechu a odpočinout si od stresu který v minulosti stáhnul bolest až do mého srdce. Necítím únavu těla ani po 12h. práci a v noci se často probouzím. Je možné že bych se špatně prokrvoval? Neprožívám ani ten stres se kterým jsem měl do nedávna problém. Cítím že mi selhala nějaká životní funkce mezi mozkem a srdcem a narušila tak moje dýchání. Může se jednat o onemocnění nervové soustavy konkrétně o poruchu bloudivého nervu? Asi 1 týden beru antidepresiva značky Olwexya na předpis + vitamin B6 a B12. Téměř jistě vím že umírám a nevím co mám dělat. Můj doktor říká že jsem fyzicky zdraví ale já vím že zdraví určitě nejsem.
Výrazně se mi zhoršuje i rozum, nemohu se soustředit ani zpracovat informace ve svém vědomí. Může takový stav vyústit až k demenci když se to nebude léčit?
DĚKUJI za odpověď a přeji hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den.
Neschopnost prožívat kladné
city a pocit radosti označujeme slovem "anhedonie". Provází psychiatrická onemocnění, jako je schizofrenie, deprese, vyskytuje se u poruch osobnosti. Setkáváme se s ní i u závislosti na návykových látkách.
Léčba se odvíjí od konkrétní diagnózy, zahrnuje zejména léky a psychoterapii.
Psychiatr má s léčbou anhedonie zkušenosti. Jestliže na základě vyšetření usoudil, že jsou Vaše obtíže způsobeny depresí, není důvod mu nevěřit. Pokud by Vám antidepresiva nedělala dobře, je možné léčbu upravit. S ohledem na emoční traumata v minulosti je u Vás vhodná i psychoterapie. V případě zájmu Vám s vyhledáním psychologa pomohou naše sestřičky.
Srdeční onemocnění je nepravděpodobné - nemáte jemu odpovídající příznaky (dušnost, nepravidelný tep, otoky končetin, zadýchávání, bolesti na hrudi, pocity na omdlení). Dlouhodobý stres srdci samozřejmě neprospívá. Snažte se mu vyvarovat, věnujte čas relaxaci či meditaci.
S pozdravem,
MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Hypnoterapie, Psychologie, Psychoterapie Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

Vážený Pavle, těžší prožitky z minulosti jsou stále uloženy ve Vaší podvědomé paměti, a to včetně těch starých emocí a stavů, které jste tehdy prožíval. Znamená to značnou zátěž pro celou Vaši psychiku. Na takto oslabenou psychiku mohou později lehce "nasednout" psychické a psychosomatické problémy nejrůznějšího charakteru, k čemuž určitě může přispět zvýšená stresová zátěž, nebo jiné faktory.

Popisovaný stav připomíná depersonalizaci, ale to je samozřejmě jen odhad na dálku, nebot neznám podrobnosti Vašeho případu. Ovšem název či diagnóza je jedna věc, a uzdravení je věc druhá.

Nejlépe se mi v praxi osvědčuje zahojit zpětně stará zranění a bolesti (regresní terapie, kvantová terapie), plus přidat některou alternativní metodu, která si poradí s odpojením od emocí a také postupně vyřeší psychosomatické problémy (bolesti hlavy, hrudníku atd.) - např. sebeléčba pomocí autopatie. S tou Vám poradí některý autopatický poradce. Pokud by bylo potřeba současně užívat i antidepresiva, protože Vaše fungování by už bylo problematické, je to možné souběžně s uvedenými terapiemi.

Podle mého názoru by tedy Vaše léčba měla zahrnovat především práci na sobě - byť pod vedením terapeuta. Očekávat, že jen nějaký prostý zásah zvenčí Vás potíží zbaví, to nepovede k trvalému řešení. Pokud byste potřeboval více info, napište mi.
S pozdravem
Mgr. Lada Skulilová

Odpovídá lékař:

PhDr. Sylvie Navarová

Specializace: Psychologie, Psychoterapie Pracoviště: CETERAS - Centrum terapeutických služeb

Dobrý den,
pozorně jsem pročetla 3 Vaše dotazy a odpovědi lékařů z této poradny. V každém dotazu uvádíte, že Vás Váš lékař ubezpečuje, že fyzicky jste zdráv (předpokládám podloženo vyšetřeními). Budeme-li z tohoto tvrzení vycházet, pak je nasnadě léčit psychiku. Jak už kolegyně odpovídaly, nemocná psychika se projevuje tělesně (bolest hlavy, u srdce, obtížné dýchání, zhoršená paměť, nesoustředěnost - to všechno jsou typické příznaky). Bohužel, když je nemocná psychika, je potřeba býti trpělivý a postupovat krůček po krůčku ke zlepšení. Na rozdíl od zlomené ruky, která se dá do sádry a pak rehabilituje, nemocná psychika není takto uchopitelná, a rozumím tomu, že to co prožíváte, ve Vás může vyvolávat strach, obavy a je pro Vás neuchopitelné. Doporučuji Vám, abyste si vyhledal psychiatra, kterému budete důvěřovat. Pokud společně přijdete na to, že by psychiatrická léčba byla vhodná doplnit psychoterapií, vyhledejte pro sebe vhodného psychoterapeuta, kterému budete důvěřovat. Důvěra při léčbě psychiky je nejdůležitější věc, a někdy to trvá, než najdete lékaře, kterému opravdu důvěřujete.

Přeji, ať najdete lékaře, kterému důvěřovat budete, a přeji, ať postupně zase začnete důvěřovat druhým a hlavně sám sobě!
PhDr. Sylvie Navarová, psycholog, psychoterapeut

Související dotazy

Anhedonie
Dobrý den, můj přitel trpi anhedonii. Na prvni pohled...
Deprese, anhedonie
Dobrý den pane doktore mám na Vás takový dotaz. Léčím...
Sexuální anhedonie
dobry den chtěla bych se zeptat co mam dělat už delši...
Prelozeni lekarske zpravy
Dobry den velmi vas prosim o prelozeni lekarske zpravy....
Udělala jsem dobře?
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na názor odborníka....Před...
Deprese a její léčba
Dobrý den, 16 let od porodu druhé dcery jsem brala...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Angioplastika

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Manžel je diabetik asi 26 roků .Aplikuje si...

Angioplastika

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Manžel je diabetik asi 26 roků .Aplikuje si...

Angioplastika

Mam dvoucípou aortální chlopen, mam jít na angioplastiku srdce. Kdysi dávno...

Angiosarkom

dobry den, mam dotaz ohladne angiosarkomu, moj ocec na tuto nemoc bohuzial umrel,zacaloto...

Angulární stomatitida

Dobrý den, v jednom koutku úst se mi cca před 4 dny udělal červené flíček. V...

Anguli infecitosi

Dobry den, na rtech se mi udelalo misto se sloupnutou kuzi, mam supinky i v...

Anguli infectiosi

Dobrý den Již zhruba tři roky se potýkám s bolavými koutky úst. Vždy se mi...

Anguli infectiosi

Dobrý den, může mít dárcovství krve, resp. pravidelný úbytek krve a železe...

Angýna??

Dobrý den, byla jsem nachlazená(kašl, teplota, bolest na prsou). Nachlazení...

Anhedonie

Dobrý den, můj přitel trpi anhedonii. Na prvni pohled je to uplně normalni 20...

Ani doktor si se mnou neví rady

Dobrý den paní doktorko, měla bych na Vás dotaz, se kterým asi chodí hodně...

Ani kilo dole

Dobrý den, rozhodla jsem se ,,pročistit vnitřek,, a držet 7denní půst. minulý...

Anibiotika a drogy

Dobrý den. Prosím o radu. Dnes jsem dostala antibiotika Azitrox 500 a mám bolesti...

Anibiotika vs. antikoncepce

Dobrý den, užívám antikoncepci Natalya a chtěla jsem se zeptat jestli na ní...

Anibiotika vs. sorbifer durules

Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat jestli snižuje sorbifer durules učinek mojí...

Anička se hodně snaží sama a Adélka ta je víc opatrná

Dobrý den, Mám jednovajecna dvojčata narozená v 36tt. Od začátku zdravá, veselá,...

Anidepresiva

Dobrý den, beru dva týdny prothiaden 25 a mám strašně hořko, sucho v puse. Myslíte,...

Anidepresiva SSRI (escitalopram) a výživový doplněk DLPA (DL phenylalanin)

Dobrý den, je možné spolu užívat anidepresiva SSRI (escitalopram) a výživový...

Anikoncepce a otehotneni

dobry den, od 15 let jsem brala pramino a v 19 jsem presla na Sunya, kterou...

Aniontové vložky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat odborníka na názor na aniontové vložky od...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nasazení retaineru (drátu zevnitř zubů) po roce od sundání fixních rovnátek

Dobrý den, již jsem Vám jednou psala myslím v září tohoto roku. Je mi 40 let,...

Páli a svědí mně pochva a je zrudlá

Dobrý den, měla jsem pohlaví styk s přítelem. Po něm mě začala pálita a svědit...

Dnes při návštěvě WC jsem zjistila, že mám červenou stolici


Modřina na lýtku

Dobrý den, před týdnem mě v noci vzbudila bolest nohy, ráno jsem tam měla...

Bolesti břicha v oblasti pupíku

Dobrý den, je mi 42 let. V neděli dopoledne mě začalo pobolívat břicho v oblasti...

Vykašlávání průhledného hlenu

Dobry den, uz asi 2 roky me trapi caste vykaslavani bezbarvych hlenu a zvlastni...

Průjem

Dobrý den, obracím se na vás s lehce nepříjemným problémem. Poslední tři...

Bolest pod žebry


Bolest na pravé straně pod žebry

Dobrý den. Chtěl bych od Vás radu protože již jsem v úzkých a návštěvy praktického...

Náhrada Detralexu

Beru Detralex na chronickou žilní nedostatečnost. Jsem po operaci křečových...

Píchání na pravé straně pod žebry

Dobry den , chtel bych se zeptat , v úterý tento tyden jsem si odpoledne na...

Myomy a průjem

Zhruba před 4 měsíci jsem se vydala poprvé na gynekologii. Cytologie v pořádku,...

Bílý povlak na jazyku, červené tečky na kořeni jazyka

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu týkající se mého jazyka. Již 14 dní...

Orální sex.

Dobry den, chtel bych se zeptat. Pred tremi tydny jsem mel sex s kondomem s...

Čištění kanálků

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je nutné dělat čištění kanálků i u nebolestivých...

Pálení pochvy, výtok

Dobrý den, je mi 14 a o víkendu mě pálilo močení.. teď už dobré, ale stále mě...

Kratší menstruace - těhotenství?

Dobrý den, dostala jsem menstruaci ve středu odpoledne, v pátek večer mi skončila,...

Pocity po masturbaci

Dobrý den, je mi 17 a jsem ještě panic. Jen mám takový problém, a to ten že...

Opožděné užítí pilulky z nového balení

Dobrý den, užívám HA Minerva a po týdenní pauze jsem zapoměla požít první tabletku...

Brnění převážně levé nohy a ruky,prudká vystřelující bolest z brnícich končetin do hlavy,okamžitá nevolnost na ztrátu vě

Dobrý den.Milan 31..přibližně asi půl rok si všímám častého pískaní v uších...

Reklama