Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Antidepresiva

Lenka 19.2.2015

Dobrý den,mám úzkostně panickou poruchu,užívám pouze lexaurin a hypnogen.Antidepresivům se bráním,v minulosti jsem je užívala (zkoušeli mi asi 5 druhů) a bylo mi ještě hůř.Chi se zeptat zda by mi pomohl L-Tryptofan.Také mi byla nabídnuta léčba metodou KBT,ale problém je v tom,že bych musela být 7 týdnů v léčebně a já jsem silně fixovaná na domácí prostředí,jak jsem jinde,můj problém z úzkostí a panikou se zhorší.Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Psychiatrie Roudnice

Vypadá to, že pro Vás nepůjde za současného stavu udělat nic dobrého , protože:

- užíváte léky, které Vás poškozují a na nichž budete zřejmě časem závislá - tedy ty léky, jimž se nebráníte (!!! a měla byste), jsou Lexaurin a lék na spaní,

- léky volby, antidepresiva, jimž se bráníte a ubránila jste se (otázky by zněla, jak dlouho jste je vydržela brát), Vám tedy pomáhat nemohou (dovedete odlišit nežádoucí účinky léku od strachu z léku a strachu z jeho vlivu na prožívání a chování?)

- psychoterapii nelze, protože nejste ochotná a schopná tolerovat nepohodu spojenou s léčením -
t platí podobně i pro užívání antidepresiv.

Závislost na domácím prostředí a rozvíjející se závislost, pravděpodobně a při vší úctě, na Lexaurin-u a hypnotiku strach z nového - antidepresiva, psychoterapie, pobytu v nemocnici s intensivní psychoterapií (mohla by Vám zásadně pomoci a změnit život) - jsou projevem čehosi, co je podložím pro Vaše potíže, nevědomým, ale pronikavým přesvědčením, že změna a samostatnost jsou nebezpečné. To Vás nutí se držet jistot, které se doposud osvědčovaly (být doma, ve svém prostředí, užívat léky, které znám) - ale také Vás nutí ke stagnování. Jinými slovy: nebezpečí z nového při vzdání se jistot Vás nutí setrvávat v té situaci, v níž jste, a blokuje Váš další osobní růst a vývoj.

Zkuste se přece jen na věc podívat tak, že je třeba vykročit do neznáma, terapie, neznámá, ale účinná, Vám může projasnit horisont a otevřít nové perspektivy.
Bez panické úzkosti. I když na počátku cesty k novému je budete muset snést - ostatně i s tím Vám má a umí pomoci psychoterapie.

Dr. Borovanský


P.S. Tryptofanem nic nezískáte, ale také - s výjimkou hotovosti - nic neztratíte. B

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Antidepresiva
Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv...
Antidepresiva
Dobrý den, obrátila jsem se na Vás ještě s jednou prosbou....
Tinnitus a antidepresiva
Dobrý den. Kvůli tinnitu beru antidepresiva cipralex...
Antidepresiva
dobry den ,děkuji za odpověd ,užívám cipralex a předtím...
Antidepresiva
Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl...
Antidepresiva generace
Dobrý den paní/pane doktoro/doktore, mám dotaz ohledně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antidepresiva

Dobrý den pane doktore. Strašně vás prosím poraďte. Je mi 17 let a chci začít...

Antidepresiva

Dobry den chtel bych se zeptat zdali maji vliv antidepresiva. na sportovni...

Antidepresiva

Dobrý den, beru AD Elicea 5 mg již 3 měsíce a přibrala jsem dvě kila, na postavě...

Antidepresiva

Dobrý den, v pondělí jsem dostala antidepresiva od mého psychiatra a pár hodin...

Antidepresiva

Dobrý den,mám úzkostně panickou poruchu,bojím se chodit sama mezi lidi,nejlépe...

Antidepresiva

Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl mezi olwexií a cypralexem...

Antidepresiva

Dobry den, je mi 21 a uz pres rok mam od sveho psychiatra predepsane leky. Velaxin...

Antidepresiva

Dobrý den, prosím o radu. Dnes mi pro dlouholetý stres a smutné nálady byla...

Antidepresiva

Dobrý den..zajímá mne zda při léčbě antidepresivy může člověk naplno sportovat...

Antidepresiva

Dobrý den, mám prosbu, brala jsem antidepresiva prothiaden, ten jsem musela...

Antidepresiva x Alkohol

Dobrý den, Můj dotaz směřuje k léku Coaxil. Beru ho 40 dní, chci ho vysadit...

Antidepresiva - escitalopram teva

Dobrý den, poprosil bych Vás o radu. Praktická lékařka mi předepsala na celkové...

Antidepresiva - interakce

Dobrý den, mám dotaz ohledně Cipralexu. Je všeobecně známo, že při OCD a...

Antidepresiva - jak dlouho je budu brát, můžu pít alkohol, vliv na játra a antikoncepci

Dobrý den, trpím depresemi a stavy úzkosti. Pan doktor mi předepsal léky Amisulprid...

Antidepresiva - vedlejší účinky?

Dobrý den, již skoro 2měsíce se trápím s fyzickými příznaky (nechutenství,...

Antidepresiva / epilepsie

dobry den, zacinam se lecit s depresemi a dostal jsem antidepresiva, u nichz...

Antidepresiva + alkohol?

Dobry den, mam dotaz. Od psychiatra mam predepsany Fluzak, beru ho jednou denne,...

Antidepresiva a alkoho

Dobrý den, jmenuji se Petr je mi 27let a rok trpím panickou poruchou. Můj dotaz...

Antidepresiva a alkohol

Dobrý den,ráda bych konečně dostala ráznou odpoveď a zbořila veškeré mýty na...

Antidepresiva a alkohol


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Uzlina za krkem

Chtěl bych se zeptat, za krkem na pravé straně vedle páteře se mi objevila boulička....

Hemangiom jater

Dobrý den,už 4 roky mám hemangiomy jater za tu dobu se zvětšily o několik mm...

Dekompenzovaná cukrovka

Dobrý den,mám maminku v nemocnici kvuli vysokému cukru (20).Zle jí není ani...

Zimnice, pocity na zvracení, bolest hlavy


Puchýř po vypalování bradavic

V patek jsem byla na vypapalovani bradavic s dusí kem.Mám puchíř na plosce...

Honící se stíny v pravém oku

Pane doktore,moc děkuji za váš názor ohledně mého dotazu který jsem psala myslím...

Bolest zápěstí

Dobrý den chci se zeptat ,delší dobu mi v práci (dělám neustálé otáčivé pohyby...

Zvýšené jaterní testy


Chlad v noze

Dobrý den,dne 14.4.2011 jsem podstoupila arthroskopii pravého kolene na doporučení...

IPL epilace

Dobrý den, podstoupil jsem tento zákrok v oblasti podpaží a mám tam i jednu...

Užívání léku Meloxicam Mylan

Hezký den přeji. Poprosila bych o vysvětlení. Mám dlouhodobé bolesti krční...

Alkohol po antibioticích

Dobrý den Kdy je možné po dobráni Xorimax 500 požít alkohol Děkuji

Dokáže gynekolog přímo diagnostikovat druh chlamydií z děložního čípku?

Dobrý den vážená paní doktorko, moc pěkně Vás prosím o pomoc. Na imunologii...

Operace krční páteře

Dobrý den chtěla jsem se zeptat za je nutná operace při tomto nálezu z MR:CB...

Zimnice, vyrážka, bolesti hlavy

Dobry den je mi 32let mam neustále zimnice motá se mí hlava je mi špatně po...

Pocity na omdlení

Dobry den us nevim Coto je cejtil sem vnitrne pocit na omdleni slabi pocity...

Brnění prstů


Bederní páteř

Dobrý den, prosím o vysvětlení následujícícho: RTG: L páteř: pravidelná bederní...

Jaterní dieta

Dobry den, muj lekar mi rekl,ze mam dodrzovat jaterni dietu. V seznamu, co muzu...

Kalcifikace

Dobrý den, na výsledku rentgenu mám nález kalcifikace ve falx cerebri a nosní...

Zavřít reklamu