Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antidepresiva v těhotenství

Léky Aneta 16.6.2021

Dobrý den,
mám diagnostikovanou GAD a beru tyto léky:
1x Valdoxan 25 mg na noc
1x 1/6 z Trittico 75 mg na noc
1x 3/4 z Neurol 0,25 ráno
(dva poslední mám stažené na minimum a tablety tak dělím svépomocí)
Nyní se chystám otěhotnět.
Jak rizikové je toto složení léků?
Můj lékař chce, abych vysadila Trittico a místo Neurolu by mi pak chtěl dát Oxazepam. Když si ale pročtu příbalové letáky, vychází mi z toho lépe zůstat u své současné kombinace.
Přestože Trittica beru tak málo, znatelně cítím, když jej nemám. Možná by pomohlo nahrazení Neurolem, ale protože jsem v průběhu dvou let vysadila a omezila jeho množství na minimum, nerada bych jej zase navyšovala.
Prosím o Váš názor.
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobré ráno,
děkujeme za Váš dotaz.
Chápu Vaše obavy.
Trittico by skutečně podle dostupných informaci nemělo mít na plod nežádoucí účinky.
U Oxazepamu je těhotenství kontraindikací k jeho podávání. Neurol také není úplně bez rizika a bylo by vhodnější tento lék během těhotenství neužívat.
Takže v podstatě souhlasím s Vaším názorem ohledně Tritica.
Předám ještě Váš dotaz k doplnění specialistovi z oboru.
Prosím tedy o strpení.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivana Cimbůrková

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie

Milá Aneto, nemusíte mít obavy. Je obvyklé, že člověk ke své osvědčené kombinaci léků časem jaksi "přilne" a cítí se bezpečněji, což může mít speciálně u úzkostných poruch dokonce mohutnější efekt než vlastní biologická účinnost daného léku. Váš psychiatr postupuje racionálně, když se před plánovaným těhotenstvím snaží snížit lékovou zátěž. Účinky Valdoxanu a Trittica se do značné míry překrývají (i když mechanismus účinku mají odlišný), takže jistě stojí za pokus jednoho z nich se zbavit. Oxazepam i Neurol jsou oba benzodiazepiny a snižují úzkost podobným mechanismem, ale Oxazepam se metabolizuje rychleji. Proto se starším nebo jinak "rizikovým" pacientům předepisuje přednostně, aby se po jednorázovém podání zase rychle vyloučil. Zase jde o snížení zátěže. /// Nevím, jakou cestou se ubírá Vaše psychoterapie, ale nyní je vhodná doba se na ni maximálně soustředit. Např. postupy KBT směru mají efekt nejméně srovnatelný s efektem léků. Pošlu Vám odkaz na dobrou svépomocnou příručku. Pravidelně (každý den) se věnujte nácviku relaxačních a dechových cvičení, fyzické aktivitě (sportujte, choďte, cvičte, tančete...), upevňujte dodržování zásad spánkové hygieny.
https://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Brozury/Generalizovana_uzkostna_porucha.pdf

Společně s Vámi věřím, že všechno bude probíhat přirozeně a hladce (není důvod, proč by nemělo) a moc Vám držím palce! S pozdravem dr. Cimbůrková

Související dotazy

Antidepresiva
Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv...
Antidepresiva
Dobry den ,chtěla bych se informovat jaky je rozdíl...
Antidepresiva
dobry den ,děkuji za odpověd ,užívám cipralex a předtím...
Antidepresiva
Dobrý den, obrátila jsem se na Vás ještě s jednou prosbou....
Tinnitus a antidepresiva
Dobrý den. Kvůli tinnitu beru antidepresiva cipralex...
Antidepresiva a byliny
Dobry den, beru kombinaci antidepresiv Cipralex a Brintellix....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antidepresíva při kojení

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, které antidepresivum je nejvhodnější při...

Antidepresiva při RS

Dobrý den, mám RS 10 let na začátku asi půl roku jsem brala cipralex abych...

Antidepresiva u GAD

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání antidepresiva Sertralin Mylan 50mg. Byla...

Antidepresiva u glaukomu

Dobrý den... Druhý rok se léčím s glaukomem. /Otevřený úhel/. Byly mi předepsané...

Antidepresiva užívání

Dostala jsem od p.dokrtorky z neurologie antidepresiva Velaxin 75mg 1 tab.ráno...

Antidepresiva v 2.trimestru

Hezký den, můj dotaz je pouze orientační, plánuji návštěvu psychiatra. Ráda...

Antidepresiva v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, právě jsem zjistila, že jsem těhotná, ale...

Antidepresiva v tehotenstvi

Dobty den Chtela bych znat nazor i jineneho lekare.Uzivam escitalopram mylan...

Antidepresiva v tehotenstvi

DOBRÝ DEN potrébovala bych poradit beru 6 let lamictal.tritico,atarax a nove...

Antidepresiva v těhotenství

Dobrý den moc Vás prosím o radu. Zajímalo by mne, zda se mohou v těhotenství...

Antidepresiva v tehotenstvi

Dobry den,pred 3-mi lety u me vypukla panicka porucha, antidepresiva jsem brala...

Antidepresiva v tehotenstvi

Dobrý den již rok a půl mám úzkosti a nezvladatelne strachy. Ani na minutku...

Antidepresiva v těhotenství

Dobrý den, je mi 41 let, léčím se od 20 let /s malými přestávkami/ na psychiatrii....

Antidepresiva v těhotenství

Dobrý den, ráda bych věděla, jaké následky pro vývoj plodu jsou a můžou nastat,...

Antidepresiva v těhotenství

Dobrý den, dlouhodobě beru olwexya 75 mg., plánuji těhotenství, chci se zeptat...

Antidepresiva vedlejší účinky

Dobrý den, užívám cca 5 let antidepresiva Arketis 20 mg (tapletu denně) na...

Antidepresiva vs erektilní dysfunkce

Dobrý den, velice zkráceně - léčím se na úzkostně-depresivní poruchu, anxiózní...

Antidepresiva vs. třezalka

Dobrý den, zajímal by mě přesný důvod, proč se nedoporučuje kombinovat antidepresiva...

Antidepresiva-L-tryptofan

chtěla jsem vás poprosit o radu užívám L-Tryptofan je možné k tomu užívat bud...

Antidepresiva-Mirzaten

Dobrý den brala jsem mirzaten 15,tabletu večer psych.mi to zvýšila na na 2...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok kolem kotníků a zadýchávání


Dlouhodobé užívání léku Betaserc24

Dobrý den, před měsícem se mi stala blokáda páteře, kdy jsem měla velké závratě...

Bolesti v levém podbřišku, střídání zácpy a průjmu

Dobrý den. Obracím se na vás ohledně bolesti břicha. Již od léta mě trápí bolest...

Slabé kolenní vazy, vratké koleno, časté podráždění kloubu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na mé zdravotní problémy. Je mi...

Bolest na hrudi vpravo

Dobry den, uz 3 roky mam bolesti v hrudniku. Bolest je tupa (jakoby tam neco...

Roztroušená skleróza

Dobrý den, prosím pěkně chci se zeptat, před asi měsícem a půl jsem měla astmatický...

Menstruace uprostřed platíčka

Dobrý den , chtěla bych se zeptat na dvě otázky, za prvé jestli je normálnní...

Čištění zubních kanálku


Porucha osobnosti

Dobrý den, mám přítele který je milý, pozorný, hodný a cítila jsem se s ním...

Mám dg. hraniční porucha osobnosti a panickou poruchu

Dobrý den poslední dobou trápí takové jakoby navali-naběhnout mi žili na...

Sex po nevěře

Dobrý den,asi před měsícem jsem zde položila dotaz ohledně nechuti mého manžela...

ALS

Dobrý den, chci se zeptat...Když po 7 měsících od začátku potíží jako je mravenčení,...

Bolest nohou na dotek

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně bolesti nohou na dotek. Trvá...



Menstruace při užívání hormonální antikoncepce

Dobry den chtela jsem se zeptat beru antikoncepci cloesenca brala jsem prvni...

Zlomená noha - chození po sundání sádry

Dobrý den, 17. 11. jsem si zlomila nohu (nález: L hlezno s minimální dislokací...

Otok a bolest lýtka

Dlouhodobě mam oteklé pravé lýtko a celé lýtko mne čím dál více začíná bolet....

Zlomený palec u nohy


Bolest a tíseň nad levým prsem, úzkosti

Dobrý večer, poslední dobou mě stále častěji trápí stavy, kdy se v průběhu dne...

Knedlík v krku


Reklama