Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Artrodéza kloubu

Ortopedie Ondřej 1.4.2019

Dobrý den,
je mi 29 let, 85kg, 183 cm vysoký aktivní sportovec (lyže, kolo, horská turistika, dříve i fotbal) se zaměstnáním ve volném terénu, kde musím chodit. V roce 2013 mi na palec nohy spadla železná trubka, která pravděpodobně vylomila kus kloubu a následně došlo ke degenerativní změně v MTP kloubu tzv. hallux rigidus (po úrazu jsem ještě na fotbale párkrát dostal šlapákem na nohu - po neustupujících bolestech jsem až po 4 měsících po úrazu navštívil ortopedii). Během roku 2016 jsem prodělal cheilektomii, nýbrž kolem MTP kloubu se udělal výrazný osteofyt, kvůli kterému jsem měl bolesti při chůzi a otlaky nohy v obuvi. Operace mě zbavila od bolesti, ale kloub již nebyl v takových mezích hybnosti jako před úrazem. Během zimy 2018/2019 mi dokonce vyrostla na posledním DIP kloubu boule (pravděpodobně Heberdenův uzel), který v současné době při každém kroku velmi bolí. MTP kloub je již skoro bez hybnosti, kloubní mezera skoro zaniklá. Zde mi byla doporučena atrodéza tohoto MTP kloubu (ačkoliv mě tento kloub zatím nebolí). V případě toho DIP kloubu, kde mi vyrostla na kloubu pod nehtem výrazná boule, která při chůzi výrazně bolí, nevím jak tedy postupovat. Zda v současné situaci podstoupit pouhé odstranění Heberdenova uzlu na DIP kloubu (nevím ani příčinu tohoto výrůstku) nebo případné odstranění Heberdenova uzlu rovnou spojit s artrodézou MTP kloubu? Přemýšlel jsem nad umělým MTP kloubem, ale to asi zavrhnu, jelikož dle informací životnost kloubu není vysoká a dochází často k reoperacím. Jsem ze současné situace dost znepokojen, nýbrž mi není ani 30 let a řeším věci, které se většinou vyskytují u lidí v pozdním věku. Rád bych chodil bez bolesti při každém kroku. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Ondřeji, je mi líto, že řešíte takové problémy. Heberdenovy uzly vznikají jako známka osteoartrozy,tedy degenerativní změny. Pokud jde o správný a nejlepší postup- toto je v kompetenci specialisty ortopeda. Jako praktický lékař o tom ve své praxi nerozhoduji, proto s tím nemám zkušenosti. Váš dotaz přeposílám tedy specialistům, kteří se k Vašemu problému vyjádří. Očekávejte proto druhou odpověď.
S pozdravem
Dr.Fričová D.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Stav palce bude nutno s ortopedem a jeho prohlídkou zcela individuálně a na místě konzultovat. Na mysli je další léčebný postup.
Drobný defekt kostní na poslední falanze jistě drobnou operací odstranit.
Sporná je otázka základního kloubu palce, kde na prostém snímku je kloubní štěrbina zaniklá a kloub je patrně nefunkční, může vyvolávat jen bolest.
Na místě je zřejmě artodeza tohoto kloubu.
Jistě bude mít dopad na zhoršené odvíjení nohy, ale noha se na stav může dobře adaptovat.
Znovu zdůrazňuji konzultovat s ortopedem, který se léčbou těchto defektů zabývá.

Související dotazy

Artrodéza
Dobrý den,měl bych podstoupit artrodézu hlezenního...
Bolest v čelistním kloubu
Bolí mě čelist v kloubu. Při otvírání úst mě "křupe"...
Artrodéza zápěstí
Dobrý den, předně chci poděkovat za rychlou odpověď...
Bolesti čelistního kloubu
Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně čelistního kloubu/svalů....
Bolest čelistního kloubu
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Včera jsem byla...
Artrodéza levého zápěstí
Dobrý den, před půl rokem jsem utrpěl devastující...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Artritida po GIT infekci

Dobrý deň, prosím o radu - bola mi diagnostikované oligoartritída (členky +...

Artritida po GIT infekci

Dobrý den, po odeznění průjmového onemocnění, mně začalo bolet koleno, nešlo...

Artritida u boreliozy

Dobrý den, otázka se týký bareliozy-v srpnu po kousnutí hmyzem se mi vytvořila...

Artritida v těhotenství

Dobrý den pane doktore, mám artritidu, která se projevila po prvním těžkém porodu...

Artritída?

Dobrý den pane doktore, zhruba před 4 týdny jsem si na fotbale poranil koleno....

Artrodar - složení tobolky

Dobrý den, lékař mi po operaci menisku naordinoval chondroprotektiva. Dříve...

Artrodéza

Dobrý den Chtěl bych se zeptat,jestli je možné po déze pravého hlezna běžně...

Artrodéza

Dobrý den,měl bych podstoupit artrodézu hlezenního kloubu pravé nohy.Zajímalo...

Artrodeza

Dobrý den, vzhledem k těžké artroze mám indikaci na artrodezu hlezna, chtěla...

Artrodeza - pokrač. v dotazu

Dobrý den, děkuji za odpověď na můj dotaz. Omlouvám se, že zas obtěžuju, ale...

Artrodéza levého zápěstí


Artrodéza zápěstí

Dobrý den, předně chci poděkovat za rychlou odpověď na mou včerejší otázku...

Artróra kolen

Dobrý den, už dlouhou dobu mě trápí bolest v koleni. Lékaři mi diagnostikovali...

Artrosa

Dobrý den můžu s artrozou 2. st. v koleně lyžovat?

Artrosa

Dobrý den. Je mi 52 let. Pro dlouhodobé bolesti kolene a několikanásobné punkce...

Artrosa

Dobrý den, je mi 43let a asi před měsícem mě bez zjevné příčiny začali bolet...

Artrosa

Dobrý den výc jak rok mám problém s pravou kyčlí, částečně omezená hybnost.ortoped...

Artrosa

Prosím poradit účinný lék proti bolesti v koleně Vím že mám artrozu hodně se...

ARTROSA

Dobry den, neurolozka me kvuli castejsim migrenam poslala na rentgen krcni patere...

Artrosa kloubu

Dobrý den, měla jsem bolesti pravého kolene asi 3.měsíce v noci, pak se přidaly...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Růst vousů


Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Svědivá vyrážka

Dobry den, priatelka ma uz asi mesiac po Tele vyrazky Na chrbte a Na bruchu...

Prasklý meniskus

Dobrý den, je mi 15 let a jsem po operaci s prasklým meniskusem. Chtěl bych...

Bolesti v okolí pupku

Dobrý den , mám jednou za čas bodavou bolest , velice ostrou v oblasti pupku...

Časté opary

Dobrý den, před několika lety mi byl nasazen ISOPRINOSINE na častý výsev oparů...

Hořké a dlouhé zvracení

Dobrý den, sám od sebe většinou naštěstí nezvracím, ale když už... třeba to...

Bolestivá vyrážka v oblasti konečníku

Dobrý den, už pár dní mě trápí bolestivá vyrážka v oblasti konečníku, jedná...

Křeče v nohou

Dobrý den, chtěla bych upřesnit dotaz. Již cca od loňského roku mě chytají křeče...

Dekompenzovaná cukrovka

Dobrý den,mám maminku v nemocnici kvuli vysokému cukru (20).Zle jí není ani...

Problém je ten, že při delší chůzi (cca 50 - 100 m) mne chytají křeče u levé nohy (nejdříve lýtko a pak stehno).

Dobrý den, asi před 3 týdny mne z ničeho nic začalo bolet levé tříslo (v horní...

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Jsem po spálové angíně, za jak dlouho můžu začít opět sportovat?

Bolest pod pupkem


Vyrážka na rameni a krku

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit s vyrážkou, která se mi postupně objevila...

Velikost penisu

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli je blbé když mi je 14 let a můj penis...

Vakuový fenomén- vysvetleni diag.laikovi


Komplikace po trhání zubu

Dobrý den, v úterý mi zubní lékařka vytrhla sedmičku vlevo dole, jelikož jsem...

Třezalka tečkovaná

Dobrý den, začala jsem pít čaj s třezalky tečkované (1,5 g - 2x denně ráno...

Sport po angíně

Dobrý den. Minulý týden mi lékařka našla angínu. Šla jsem k ní s jiným problémem...

Kvasinková infekce u muže


Reklama
Zavřít