Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy a jód

Romana . 13.11.2014

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu. 1) Po 6 měsících po mém prvním porodu se mi viditelně zvětšila štítná žláza a doktor konstatoval autoimunitní onemocnění. Ve štítné žláze se však vyskytoval uzel, ze kterého mi odebrali vzorek. Nález byl negativní, ale i přesto jsem byla poslána na CT. kde mi byla podána jódová kontrastní látka, po které mi bylo strašně zle a do druhého dne se u mě objevila v hojné míře kopřivka. Že by alergie na jód...? Vyšetření dopadlo dobře a útvar se potvrdil být skutečně nezhoubný. Pan doktor mi předepsal Letrox 75, který jsem brala až do překvapivě rychlého druhého otěhotnění, kdy mi byla dávka zvýšena o 50 v sobotu a v neděli. Po šestinedělí jsem se vrátila k původní dávce pouze 75. Uzel na krku záhadně zmizel. Tři měsíce po druhém porodu mi vyšla hůře krev, takže jsme nasadili k Letrox 75 opět ještě 50 pouze v sobotu a čekám na další vyšetření v únoru. Občas, hlavně v době menstruace nebo psychického vypětí, cítím mírný tlak na pravé straně krku směrem k uchu. Na ultrazvuku doktor nic nenašel, žádný uzel. Ale i na pohmat cítím, že pravou stranu krku mám zvětšenou. Co by to mohlo být? 2)Vzhledem k reakci na jódovou kontrastní látku jsem se v průběhu druhého těhotenství vyhýbala většímu množství jódu a užívala vitamíny pro těhotné postižené onemocněním štítné žlázy. Tyto vitamíny byly bez jódu. Teď jsem ale vyplašená, protože všude čtu, že přísun jódu by měl být v těhotenství dvojnásobný :-( Jaký to může mít vliv na moje mimi? Užívala jsem i rybí tuk a omegu 3. Obávám se, že jsem něco zanedbala, ale žila jsem v domnění, že jód bych s tímto onemocněním brát neměla. Dnes již 6ti měsíční mimi vypadá v normě a vyšetření na thyreosu bylo v pořádku. Děkuji za Vaší odpověď. Spoléhám se, že mě snad uklidníte.

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Milá Romano, 1/ nedokážu Vám bohužel na dálku říct, co Vám vadí na krku, když jsem Vás nevyšetřila. Uzel štítné žlázy nemáte, ten by bylo vidět na ultrazvuku, ale není lalok třeba celkově zvětšený? Měla jste ORL vyšetření? Pokud ORL vyšetření a ultrazvuk budou v normě, je možné, že potíže jsou psychosomatické - měla jste problémy se žlázou, teď máte strach o miminko, to by se mohlo takto projevit. Proberte tuto možnost s lékařem, kterému důvěřujete, buď s praktikem, nebo endokrinologem. 2/ Je pravděpodobné, že opravdu jste alergická na jodovou kontrastní látku, kterou jste při CT vyšetření dostala. Tuto látku by Vám již nikdo neměl dávat, podruhé by reakce byla horší. Přesto se příjmu jódu tak úplně nevyhnete, běžně ho přijímáme s potravou, je ve většině druhů soli, v mořských rybách, medu, ovoci, minerálkách apod. Proto se nestrachujte o miminko, určitě jste jód jedla i během těhotenství. Rozhodující je, že se Vaše dítko dobře vyvíjí.

Související dotazy

Snížená funkce štítné žlázy a jód
Dobrý den, Už druhý rok se mi snižuje funkce štítné...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, mám autoimunitní zánět štítné žlázy. TSH...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, užívám Euthyros 100 mikrogramů denně (plná...
Hubnutí a onemocnění štítné žlázy
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli je normální hubnout...
Dieta při onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, z krevních testů mi vyšly špatně hodnoty...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, před třemi lety jsem přestala.brát hormonální...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunitní onemocnění

Dobrý den, mojí dceři byl v roce 2008 diagnostikován Bechtěrev. Po dvou letech...

Autoimunitní onemocnění

Dobrý den, odepisovala jsem mi na problém se štítnou žlázou a píšete, že pokud...

Autoimunitni onemocneni

Dobrý den, v roce 2013 jsem prodělala na začátku těhotenství trombózou, zjištěna...

Autoimunitní onemocnění

Dobrý den, léčím se 12let na autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Letos mi...

Autoimunitní onemocnění

Dobrý den, prosím o radu, co znamenají hodnoty zjištěné v krevních odběrech...

Autoimunitní onemocnění a léky

Dobrý den, můj dotaz se týká dcery (7 let). Byla jí zjištěna hypotyreóza z důvodu...

Autoimunitní onemocnění a Preventan Akut

Dobrý den, mám již dvě autoimunitní onemocnění - celiakii a autoimunitní...

Autoimunitní onemocnění a zánět močových cest

Dobrý den, Chěla bych se zeptat co znamená výsledek autoimunita. ANa screen...

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když mám autoim. zvýšené funkce štítné žlázy...

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy

Dobrý den, prosím o radu. Léčím se s autoimunitním onemocněním štítné žlázy....

Autoimunitní onemocnění ŠŽ

Dobrý den, u dcerky (4,5 roku) má dětská lékařka podezření na autoimunitní onemocnění...

Autoimunitní onemocnění, intenzivní svědění-nespavost

Vážený pane doktore, mám dotaz ohledně mé neteře, 12 let, závažná forma atopické...

Autoimunitní onemocnění, krev - problém s játry

Příbuznému byl (v září) diagnostikován Evansův syndrom. Byl to akutní projev......

Autoimunitní potíže

Léčím se s thyreotoxikozou GB a seroneg. revmatoidní artritidou. Protože mám...

Autoimunitní reakce NS

Dobrý den, chci se zeptat, jak se dá zjistit případná autoimunitní reakce...

Autoimunitní systémové onemocnění

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Během posledního půl roku jsem zhubla několik...

Autoimunitní štítná žláza

Dobrý den, paní doktorko ráda bych se informovala ohledně doplňků stravy....

Autoimunitní thareodidis

Přeji dobrý den,mám problém s dcerou.Byla jí diagnis.autoi.thyreodit na substituci...

Autoimunitní thyreoditida

Vážená paní doktorko, přibližně od 10 let (dnes mi je 25) se léčím s autoimunitní...

Autoimunitní thyreoditida a GB toxikoza

Dobrý den, můj endokrinolog mi zjistil autoimunitní thyreoditidu a GB toxikozu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Velké bolesti kyčelního kloubu


Lipom


Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle


Progresivní svalová relaxace: 10 kroků k fyzické úlevě


Anafylaktická reakce


Antibiotika penebne a HA Minerva


Podčelistní uzliny


Problémy se stolicí


Skřípnutý sedací nerv


Doplňěk k dotazu


Deset překvapivých příčin zácpy


Odborníci odhalili nové geny zodpovědné za řídnutí kostí


Léky proti bolesti při srdeční arytmii


Extrasystoly


Trhání osmiček v těhotenství


Pomalý srdeční tep


MUDr. František Feit

Gynekologie MUDr. Feit s.r.o.

Krev ve spermatu


MUDr. Karel Dvořák

Ordinace lékaře specialisty - chirurgie

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×