Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Autoimunitní onmocnění štítné žlázy a těhotenství

Endokrinologie Alžběta 8.4.2018

Dobrý den,
Před rokem a půl mi bylo diagnostikovano autoimunitni onemocnění štítné žlázy (AT). Podle laboratorních výsledků ze srpna 2017 je fT4 a TSH v normě, hladina aTPO je 452. Dle rok starého sona je SZ drobná, nehomogenni s hrubě zrnitou a proridlou texturou, oboustranně četná hypoechogenni ložiska. Žádné léky zatím neuzivam.
Můj dotaz se týká případného těhotenství. V uplynulých dvou letech jsem dvakrát spontánně otěhotněla (plánovane) a následně vždy v 7tt potratila. Ptala jsem se své endokrinolozky, zda AT nemůže být příčinou potratu, prý ale ne. Paní doktorka mi řekla, že v případě dalšího otěhotnění ji mám kontaktovat až po potvrzení těhotenství lékařem (tj. Cca v 7tt - 8tt). Jsem teď opět velmi čerstvě těhotná (pozitivní těhotensky test) a bojim se, že bude pozdě a že zase potratim. Ráda bych znala Vás názor - neměla by se v mém případě zahájit substitucni léčba ihned?
Předem Vám velice děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, při poruše štítné žlázy je spíše problematické otěhotnět (onemocnění štítné žlázy může být jednou z příčin neplodnosti). Příčinou potratu většinou nebývá.
Doporučila bych navštívit gynekologa, ten dle ultrazvuku určí přibližné stáří plodu a doporučí Vám další postup. Osobně bych ale doporučovala kontaktovat endokrinologa již nyní - k vyšetření hladin hormonů štítné žlázy (pokud by byly snížené, pak lékař nasadí např. Letrox).
Váš dotaz ještě předám specialistovi, aby informace doplnil. Vyčkejte tedy i jeho odpovědi. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, příčinou potratů to opravdu spíše není, ale při prokázaných protilátkách proti štítné žláze lze nasadit (i při zcela normálních hodnotách TSH a fT4) malou dávku hormonu štítné žlázy. Ideální hodnotou TSH je pod 2,5. Zřejmě jste ji měla níže, když substituce nebyla nasazena. Pokud máte v ruce žádanku na odběry od endokrinologa, jděte na ně klidně hned a kontaktujte ho hned poté. Jistě tím nic nezkazíte. Pokud by TSH nebylo pod 2,5 , doporučuji po dobu těhotenství pokrýt malou dávkou hormonu.
Držím palce!
Jandíková

Související dotazy

Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, mám autoimunitní zánět štítné žlázy. TSH...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, užívám Euthyros 100 mikrogramů denně (plná...
Zánět štítné žlázy, příznaky
Dobrý den mám autoimunitní zánět štítné žlázy, už mi...
Autoimunitní zánět štítné žlázy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.V těhotenství mi byla...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunitní onemocnění a Preventan Akut

Dobrý den, mám již dvě autoimunitní onemocnění - celiakii a autoimunitní...

Autoimunitní onemocnění a zánět močových cest

Dobrý den, Chěla bych se zeptat co znamená výsledek autoimunita. ANa screen...

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy

Dobrý den, prosím o radu. Léčím se s autoimunitním onemocněním štítné žlázy....

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy

Je my 40 let mesic užívám letrox THS 7.23antiTPo 233 t4 v normě tedy autoimunitni...

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když mám autoim. zvýšené funkce štítné žlázy...

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy a jód

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o radu....

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy a neplodnost, dlouhá menstruace, únava a padání vlasů

Dobrý den, je mi 28 let. HA jsem užívala cca 8 let. Před 2,5 lety jsem HA vysadila...

Autoimunitní onemocnění ŠŽ

Dobrý den, u dcerky (4,5 roku) má dětská lékařka podezření na autoimunitní onemocnění...

Autoimunitní onemocnění, intenzivní svědění-nespavost

Vážený pane doktore, mám dotaz ohledně mé neteře, 12 let, závažná forma atopické...

Autoimunitní onemocnění, krev - problém s játry

Příbuznému byl (v září) diagnostikován Evansův syndrom. Byl to akutní projev......

Autoimunitní potíže

Léčím se s thyreotoxikozou GB a seroneg. revmatoidní artritidou. Protože mám...

Autoimunitní reakce NS

Dobrý den, chci se zeptat, jak se dá zjistit případná autoimunitní reakce...

Autoimunitní reakce po ATB ??

Dobrý den, v říjnu minulého roku jsem byl nemocný (zánět nosohltanu) a bral...

Autoimunitní systémové onemocnění

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Během posledního půl roku jsem zhubla několik...

Autoimunitní štítná žláza

Dobrý den, paní doktorko ráda bych se informovala ohledně doplňků stravy....

Autoimunitní thareodidis

Přeji dobrý den,mám problém s dcerou.Byla jí diagnis.autoi.thyreodit na substituci...

Autoimunitní thyreoditida

Vážená paní doktorko, přibližně od 10 let (dnes mi je 25) se léčím s autoimunitní...

Autoimunitní thyreoditida a GB toxikoza

Dobrý den, můj endokrinolog mi zjistil autoimunitní thyreoditidu a GB toxikozu....

Autoimunitní thyreoditis

Dobrý den, zjistili mi autoimunitní thyreoditis, užívala jsem tekutý jód, je...

Autoimunitní thyreoiditida

Dobrý den, mám dotaz - mám subklinickou hypotyreozu na podkladě autoimunitní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zalehlé ucho


Bolest zápěstí po námaze

Dobrý den, je mi 17 let a s klukama jsme dávali ze srandy páku a teď mě už týden...

Tlak na hrudní kosti

Přeji krásný den. Asi dva měsíce cítím lehce, občas až středně silně svíravý...

Bolest palce na levé ruce

Dobrý den, od včerejšího odpoledne mě bolí palec na levé ruce. Nejvíce na špičce...

Dysplazie děložního čípku


Pneumatoza v pánvi

Dobrý den,jsem po 7 gyn. operacích-LAVH,včetně odstranění vejcovodů a obou vaječníků,vše...

Cisarskz rez-schloffer

Dobry den,prosim o radu jsem 6 let po cisari-celkova narkoza,po zhojeni bulka,v...

Panická ataka


Cucflek

Dobrý den přítel mi udělal na krku cucflek. Měla jsem je už párkrát. Slyšela...

Ureaplasma

Dobrý den, potřebuji se poradit. Dnes mi na gynekologii zjistili pohlavně přenosnou...

Bolest zadní části pánve

Dobrý den, pane doktore, Obracím se na Vás s prosbou - minulý rok mi byl nalezen...

Lupání v kliční kosti

Dobrý den, v poslední době jsem si všimla, že při vnějším kroužení ruky mi lupe...

Nizká hladina testoteronu při nízkém LH a FSH

Dobrý den Je mi 27. Trpím příznaky nízké hladiny testosteronu už od puberty. Jsou...

Nechráněný styk

Dobrý den, mám dotaz ohledně nechráněného styku. Před měsícem a půl jsem přestala...

Opakovaná anestezie

Dobrý den pane doktore, 1.narkoza -13.7.2012 jsem měla autonehodu s těžkým...

Léčba zanedbané boreliózy

Přeji hezký den, ráda bych se zeptala, zda se dá léčit 3.stadium boreliozy a...

Krvavý váček

Dobry den, na prave strane ust, uvnitr se mi udelala bublina plna krve. Vypada...

Zúžení páteřního kanálu

Dobrý večer. Na magnetické rezonanci mi bylo zjištěno Zúžení L úseku páteřního...

Píchání v pravé ledvině

Dobrý den, je mi 14 let a v poslední době cítím občasné píchání v pravé ledvině...

Poleptání hydroxidem sodným

Dobrý den když jsem ve škole zkoušeli pokus tak jsem se trošičku dotkl hydroxidu...

Reklama
Zavřít