Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Autoimunní tyreopatie s nevelkou hypofunkcí, ale pomalu rostoucí strumou (cystologie Bethesda III)

Endokrinologie Nikola 5.8.2017

Dobrý den,
už asi rok se léčím se štítnou žlázou. Diagnoza: autoimunní tyreopatie s nevelkou hypofunkcí, ale pomalu rostoucí strumou (cystologie Bethesda III).
Každé ráno beru Euthyrox 25 mikrogramů. Podle krevních testů jsem v pořádku, ale trápí mě tlak na krku, únava, rychle se zadýchávám a potím, v létě je to nejhorší- ven vycházím co nejméně. Podle paní doktorky a také sona se mi pořád štítná žláza (laloky) zvětšuje a proto mi byla doporučena operace strumektomie.

Chtěla jsem se zeptat jestli není nějaká léčba, při které bych nemusela na operaci a laloky by se zase zmenšily samy.
Jestli moje únava, nesnášenlivost tepla, pocení, zadýchávání může být kvůli zvětšeným lalokům, když mám krevní výsledky v pořádku, jestli není potřeba udělat nějaké jiné vyšetření, které nesouvisí se štítnou žlázou.
V případě zdařené operace za jak dlouho budu moct normálně fungovat, kolik budu brát prášků, jestli jiné ženy po operaci přibraly nebo naopak zhubly.

Z jedné strany bych byla za operaci ráda, protože tlak v krku mi opravdu není příjemný, někdy jsem i podrážděná, ale na druhou stranu mám strach, že půjdu na operaci a zmizí jen ten tlak a všechno ostatní zůstane plus se přidají ještě nějaké nevratné problémy.
Moc vám děkuji za jakoukoliv odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, struma, neboli zvětšení štítné žlázy (při UZV vyšetření je objem ŠŽ větší než 2 směrodatné odchylky) samo o sobě pokud nedělá subjektivní potíže není indikací k odstranění štítné žlázy. Nejčastější příčinou difuzní strumy v naších podmínkách je právě autoimunitní zánět (Hashimoto, Graves-Basedow). Žláza pomalu roste a je předpoklad, že struma se bude i nadále zvětšovat a samozřejmě s pokročilosti onemocnění se zvyšují i rizika samotného výkonu. Potlačení autoimunitního zánětu léčbou by určitě vedlo k řadě nežádoucích účinků a z dlouhodobého hlediska je strumektomie určitě lepší variantou, k tomu je jistě výhodou, že odebrána tkáň projde histologickým vyšetřením a jednoznačně se vyloučí i nádorový proces. I když je hladina hormonů v normě, samotný autoimunitní proces a chronický zánět tkáně štítné žlázy se může projevit subjektivními potížemi, které popisujete. Samozřejmě koincidenci s jiným onemocněním nevyloučím, ale předpokládám, že chodíte na pravidelné preventivní prohlídky jak k Vašemu praktickému lékaři a gynekologovi, který by případnou nemoc odhalili. Chirurgické odstranění štítné žlázy sebou samozřejmě určité riziko nese, ale je potřeba zvážit benefit samotného výkonu pro Váš další život a v tomto případě by jsem se řídila doporučením endokrinologa. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

AIT se strumou a hypofunkcí
Dobrý den, mé dceři (10 let) byl zjištěn autoimunitní...
Struma
Dobrý den,je mi 44 let,zdravotní sestra ve směnách,jsem...
Struma
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Včera jsem byla u...
Možnosti terapie nodózní strumy
Dobrý den, prosím o radu ohledně operace štítné žlázy.Léčím...
Struma štítné žlázy
Dobrý den, praktická lékařka mě poslala na endokrinologii,...
Susp. struma
Dobrý den, chci se zeptat, dřív jsem měla zvětšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunní hypothyreoza

Ještě jedna věc,k tomu mívát staršný třes a brnění po celém těle,nejví ce ruce...

Autoimunni onemocneni a detoxikace organismu

Dobrý den, ráda bych se Vas prosim zeptala na problem který mě trápí již řadu...

Autoimunní onemocnění štítné žl.

Dobrý den, bylo mi diagnostikováno autoimunní onemocnění štítné žlázy (perzistentní...

Autoimunní polyneuritida

Dobrý den, mám diagnozu autoimunní polyneuritida s pozitivním testem na látku...

Autoimunní thyreoditida

Dobrý den, dcera má již 7 let diagnostikovanou autoimunitnní thyreoiditidu a...

Autoimunní thyreoiditis

Vážený pane doktore, doktorko, obracím se na Vás s prosbou a žádostí o radu,...

Autoimunní thyreoiditis

Dobrý den Chtěla jsem se zeptat mám diagnozu E063,již přes rok se léčím Euthyroxem,Tsh...

Autoimunní thyreoiditis

Dobrý den, celý život jsem obézní 2x jsem byla v odtučňovacích lázních ve 13...

Autoimunní thyreotitis

Dobrý večer,v tomto roku bych chtěla podstoupit IVF a mám od minulého roku diagnostikovanou...

Autoimunní thyreotoxikóza (hyperthyreóza)

Dobrý den, již asi 4 roky se léčím na toto onemocnění thyrozolem bez úspěchu...

Autoimunní zánět štítné žlázy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně léčebného postupu u sedmileté...

Autoimunní zánět štítné žlázy

Dobrý den, nedavno mi byl diagnostikován autoimunní zánět štítné žlázy a předepsán...

Autoimunní zánět štítné žlázy

dobrý den, mám dle nálezu: Autoimunní tyreoiditida s hypothyreozou na substituci......

Autoimunní zánět štítné žlázy a doplňky stravy

dobrý den, jsem léčena na autoimunní zánět ŠŽ ( euthyrox 75mg) a chtěla bych...

Autoimunní zánět štítné žlazy a přibírání

Zdravim minulý rok mi zjistili autoimunní zánět štítné žlázy ... začla sem přibírat...

Autoimunni-thyeroditis

sedmnáctiletá dcera ma autoimunní-thyeroditis. Chtěla jsem se zeptat, co to...

Autoimunnní zánět štítné žlázy a dárcovství krve

Dobrý den, ráda bych darovala krev, ale mám autoimunní thyreoiditis. Z některých...

Autologní serum vs transplantace kmenových buněk

Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi těmito způsoby léčby nedostatečné...

Autominunitní nemoc?

Dobrý den, podstoupila jsem imonologické vyšetření, mohla bych Vás poprosit...

Autominutne ochorenie SZ

Dobry den, chcela by som sa opytat ci mozem uzivat pripravok Femibion, ktory...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoký krevní tlak a tepová frekvence

Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od dubna jsem v dlouhém stresu...

Šupiny na penisu

Mám na penisu šupiny když si přejedu prstem tak tam cítím šupiny .doufám že...

Výsledek ct mozku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co znamená výsledek z CT vyšetření mozku nativně:...

Horečka

Dobrý den pane doktore, Je mi 25 let a uz 14 dni me trápí zdráv. Obtíže,...

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Kopnutí do varlat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli když muže kopnu do varlat, tak se mu...

Jak hluboko je panenská blána?


Recidivující mykotické infekce pochvy

Dobrý den, omlouvám se, mám opravdu trapný problém. Trápí mě vracející se...

Velikost penisu

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně velikosti penisu. Tedy ani ne tak ohledně...

Kouření

Dobrý den. Mám dotaz ohledně mého těla po kouření. Je mi 17 let, asi půl roku...

Pálení v krku při kouření

Dobrý den je mi 23 let a poslední dobou mě pálí při kouření cigaret v krku a...

Problémy s předkožkou

Dobrý den, je mi 16 let a mám problem ohledně penisu. Předkožka v klidovém stavu...

Bolest v oblasti levé lopatky a podpaží

Dobrý den. Od září mám bolesti zad na levé strane nahoře v oblasti lopatky...

Bolest pravého lýtka

Dobrý den, už přes týden mě bolí pravé lýtko. Nikde jsem se nebouchla, ani si...

Zvracení krve po požití alkoholu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém mého přítele(25), protože on...

Minoxidil

Beru minoxidil v tabletách, chtěl jsem se zeptat, jestli po vysazení zmizí nežadoucí...

Pozření fólie z párků

Dobrý den, mám takový delikátní problém. Bohužel se mi podařilo sníst 4...

Dýchání kojence pusou

dobrý den chtěla bych se zeptat od kdy je kojenec schopen dýchát pusou? Mám...

Krční páteř a uši

Dobrý den, mám dotaz týkající se uší a krční páteře. Už poměrně dlouho mě trápí...

Bolestivá tvrdá boule vedle konečníku

Mám delší dobu potíže s konečníkem, ale zatím neřešené s lékařem. Dnes jsem...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.