Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bechtěrevova choroba

Revmatologie Michaela 29.1.2020

Dobry den,mam dve otazky prosim
Muze se vylecit-zmizet Bechterev?
A dale pres dlouhodobe potize 6let CRP 30 a sedimentace kolem 60?
Co muze zpusobovat?je mozne ,ze je to jen tak.
Byla jsem na scintografii
Nador nemam ale kulovitou uzlinu 13mm vpravo vyssi akumulace FDG
Co to tedy je?moc prosim o rozsirenejsi odpoved.Beham po doktorech 5let nevim.Citim se unavene,mivam vertiga,brni me obcas nohy,dreveni.Zablesky v hlave.Prece to vse neni jen z niceho nic
Dekuji M

Doplňující dotaz:
A co prosim znamena kulovita uliza ze s vyssi akumulaci FDG
A sliznicni zmeny v bazich

Doplňující informace:
Dobry den,velice dekuji za rozsahlejsi odpoved.
Posilam zda muzu zpravu ohledne tech uzlin a zmen.
Jinak ano cvicim i kdyz urcite muzu i vice.
Co doktory znepokojoválo i mne,ze CRP i sedimentaci mam 6 let stejnou spise leze nahoru i kdyz malo ale lezeSami rikali ano vysoke to neni ale spise aby to padalo dolu a i to pres biologickou lecbu tak nic.Jak pisi spise nahoru .
Tak to jim je zvlastni.
Moc dekuji predem za odpoved.Jeste prosim na tyto otazky a pak uz nebudu rusit:)
Hezky den s mnoho sil i Vam.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den paní Michaelo.
Bechtěrevova nemoc nemůže zmizet. Jedná se o stav, kdy imunitní systém vytváří protilátky proti vlastním buňkám, které rozpoznává jako cizí. Onemocnění probíhá buď v nepravidelných periodách a nebo stále. Zvýšená hodnota zánětlivých parametrů není nijak extrémní a může být projevem Vašeho autoimunitního zánětu. Vzhledem k tomu, že jste byla komplexně vyšetřena a jste v péči kvalitního pracoviště ( jak jsem se měla možnost dočíst v historii příspěvků ), tak se nejedná o nový problém. 5 let běháte po doktorech, protože onemocnění, které Vám bylo diagnostikováno nemáte pod kontrolou. Já jako lékař online poradny Vám nemůžu říct více, než ti lékaři, kteří Vás vyšetřili a mají k dispozici všechna vyšetření, co byla provedena. Potíže, které udáváte, tj. vertigo, brnění, dřevěnění, záblesky v hlavě, mají nejspíš původ v oblasti krční páteře. To, že se cítíte unaveně může být jednak důsledek autoimunitního onemocnění a jednat psychického vyčerpání. Léčba Bechtěrevovi choroby je celoživotní, spočívá v užívání léků dle aktivity onemocnění a rehabilitaci. Důležité je dodržovat režimová opatření a cvičit. Nedokáži Vám dát jiné odpovědi, než mí kolegové přede mnou. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Dokoupilová

Specializace: Revmatologie Pracoviště: Revmatologická a osteologická ambulance MEDICAL PLUS

Paní Michaelo dobrý den. Nemám pro Vás bohužel jinou odpověď, než Vám byla poskytnuta 20.11.2019 a která jak píšete Vám nepomohla. Pokud jste byla a jste léčena v Revmatologickém ústavu v Praze, což je nejvyšší pracoviště svého druhu v ČR, těžko Vám kdokoliv v terénu v běžné ambulanci poskytne lepší péči. Snad byste měla těm lékařům v Revmatologickém ústavu více důvěřovat, možná se i více ptát. Základem úspěšné léčby (a prokázaná Ankylozující spondylitida opravdu nelze zcela vyléčit - ale dá se úspěšně léčit, a to tak že kvalita života je velmi vysoká) je především důvěra. Jak lékaře k pacientovi tak pacienta k lékaři. Důvěra v jeho erudici, profesionalitu, zkušenost. Jednoduše řečeno, pokud nebudete svým lékařům věřit a budete o nich předem pochybovat, výsledky Vaší léčby nebudou zřejmě nejlepší. Je mi líto, že nemohu poskytnout lepší odpověď a přeji hodně trpělivosti.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní Michaelo, pokud je diagnoza správně stanovena, tak je M. Bechtěrev celoživotní, ale může nastat i klinická remise, kdy se stav zklidní - obtíže ustoupí a CRP je nízké. Ani to není důvodem ke smazání diagnozy a upuštění od režimových opatření (cvičení). CRP i sedimentace jsou takto zvýšené běžně u revmatologických onemocnění, ale samozřejmě i u bakteriálních zánětů, nejedná se o specifický ukazatel. Scintigrafie ukázala nevelkou kulovitou uzlinu s vyšší akumulací radiofarmaka. Nepíšete nic o lokalizaci, tedy budu velmi obecná. Jedná se o útvar, který je metabolicky aktivní, tedy se může jednat o aktivní zánět v uzlině. Dále se radiofarmakum kromě aktivního zánětu akumuluje v nádorově změněných místech. Jedna uzlina není diagnostická, je potřeba hodnotit v souvislosti s klinickými obtížemi. Slizniční změny v bazích - opět mám problém s tím, že nevím, jakých bazích. Asi v dutinách - čelistních? Pokud to tak je, patrně se jedná o změny důsledku zánětů (infekcí). Ohledně Vašich obtíží - jak psaly kolegyně, zřejmě souvisí s krční páteří. Nepíšete bohužel o tom, jestli a jak cvičíte, jestli cvičení dodržujete. To je naprosto zásadní, pokud chcete, aby se Vám ulevilo. Bez cvičení lékaři nic nezmůžou. Mohou Vám nabídnout fyzioterapii, možná i pobyt v lázních - ptejete se svého revmatologa. Jinak je potřeba pracovat i s psychikou, nezřídka pacienti s chron. onemocněním (revmat. charakteru) docházejí na psychoterapii/psychiatrii, kde je podporují k aktivnímu přístupu k životu. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, podle PET CT máte mírně rozšířenou sliznici v dutinách - čelistní dutině a v dutině v kosti klínové. Není to žádná hrůza, pravděpodobně pozánětlivé změny, mohou být i na alerg. podkladě. Dlouhodobě zvýšené CRP se tím nevysvětluje, i když tento závěr by měl říci spíše ORL specialista po Vašem vyšetření. Pokud ORL vyšetření neproběhlo, ptejte se po něm. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Bechterevova choroba
Dobrý deň, moja otázka by mala byť smerovaná skôr na...
Bechtěrevova choroba
Léčím se na bechtěrevovu chorobu.Lékařka mi předepsala...
Bechtěrevova nemoc
Dobrý den,je mi 24 a loni jsem začla trpět bolestmi...
Bechtěrevova nemoc
Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně nemoci, kterou...
Bechtěrevova choroba
DOBRÝ DEN,PROSÍM O ODPOVĚD NA MUJ DOTAZ A PŘEDEM MNOHOKRÁT...
Bechtěrevova choroba
Dobrý den . Poprosila bych o odpověď. Mám dlouhodobé...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bechtěrevova choroba

Dobrý večer.Mám tento dotaz:Je mi 53 let,více než 30 let trpím bolestmi páteře,které...

Bechtěrevova choroba

Manželovi diagnostikoval lékař bechtěrevovu chorobu IV-V stupně b.c s tím, že...

BECHTĚREVOVA CHOROBA

.Artrosní a zánětlivé změny spojení mezi kosti křížovou a pánevní jao u Bechtěrovy...

Bechtěrevova choroba

DOBRÝ DEN,PROSÍM O ODPOVĚD NA MUJ DOTAZ A PŘEDEM MNOHOKRÁT DĚKUJU.JIŽ DELŠÍ...

Bechterevova choroba

Dobrý deň, moja otázka by mala byť smerovaná skôr na ortopedickú poradňu ale...

BECHTĚREVOVA CHOROBA

DOBRÝ DEN,RÁDA BYCH SE VÁS ZEPTALA NA MUJ NĚKOLIKALETÝ PROBLÉM.ZAČALO TO ASI...

Bechtěrevova choroba

Léčím se na bechtěrevovu chorobu.Lékařka mi předepsala lék SALAZOPYRIN 1-0-1...

Bechtěrevova choroba

Pěkný den, pokud zjistili u manžela Bechtěrevovu nemoc, musí jako pravidelný...

Bechtěrevova choroba

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár informací o Bechtěrevově chorobě. Zajímalo...

Bechtěrevova choroba

Dobrý den . Poprosila bych o odpověď. Mám dlouhodobé zdravotní problémy s...

Bechtěrevova choroba

dobrý den-mohu mít Bechtěreva i když to není v krvi ?mám už léta ztuhlost páteře...

Bechtěrevova choroba

Dobrý den, jsem ve stádiu čekání na odběr ad Hla B 27 a rád bych věděl už konečně...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den, pane doktore. Prosím o Váš názor a odpověď. Na základě bolestivosti...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den. Trpím nevyléčitelnou autoimunitní chorobou – ankylozující spondylitidou...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den, již delší dobu mě bolela záda v oblasti bederní páteře. Přisuzovala...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den, jsem po operaci bederní páteře-dekompresivní lamonektomie L4,distrakce,...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den, mam bechterevovu chorobu.Sulfasalazin nepomaha a dostal jsem trexan.V...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den,Je mi 34 let a právě mi diagnostikovali Bechtěrevovu nemoc.Léčba byla...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý den,je mi 24 a loni jsem začla trpět bolestmi v dolní části zad.Bolesti...

Bechtěrevova nemoc

Dobrý večer, chci se zeptat, plánujeme těhotenství, jsem na biologické léčbě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti paže po úrazu hlavy

Po docela silném úderu do hlavy mám nesnesitelné bolesti do pravé ruky.

Zvýšená hodnota ALT

Dobrý den, byl jsem na preventivní kontrole krve. Mám zvýšenou hodnotu ALT a...

Opruzenina

Dobrý den. Při léčbě širokospektrálními antibiotiky se u mě objevila kvasinková...

Bolestivý pupínek na žaludu

Vážená paní doktorko, pane doktore. Chtěl bych Vás zdvořile požádat o konzultaci,...

Bolest

dobrý den pořád mě bolí pod pažemi ,jen něco málo udělám a už to bolí a bolí...

Možnost otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Používám antikoncepci Clormetin asi půl roku....

Arytmie a úzkostná porucha

Dobrý den, trpím panickou poruchou. Od jara 2017 vlivem dlouhodobějšího stresu...

Norethisteron a možné těhotenství

Dobrý den.potrebovala sem oddálit menstruaci a tak sem začala užívat norethisteron.uzivala...

Snížená děloha

Dobrý den, prosím o radu, moje maminka (70 let) má sníženou dělohu, cvičení...

Hnisání

Dobrý den, před měsícem jsem měla problém s bolestí pupku a následný výtokem...

Brnění prstů


Boláky na obličeji a ve vlasech při onemocnění celiakií

Dobrý den. Můj přítel trpí celiakií, která mu způsobuje vyrážku po těle. Má...

Neštovice

Dobrý den v 19 letech jsem dostal neštovice. Vypadá to strašně. Neštovičky jsou...

Zánět zvukovodu - kapky nepomáhaj

Dobrý den, asi před 14 dny jsem měl zánět zvukovodu. Začal jsem si do ucha kapat...

Trochanterická bursitida

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na Trachont. bursitidu.Mám za sebou dva obstřiky...

Svědění po prodělaném pásovém oparu

Dobrý den, maminka (80 let) před půl rokem prodělala pásový opar na hlavě a...

Paleni zahy,rihani,nadymani

Dobry den, chtel bych se zeptat. Uz pres mesic a pul pocituji paleni zahy, prislo...

Svědění kolem konečníku a pochvy

Dobrý den, mám pres den svědění konečníku ale i svědění kolem pochvy, mohli...

Hořko v ústech

Dobrý den. Asi 3 roky mám nepříjemný pocit hořkosti a plaku v ústech,hlavně...

Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

Reklama
Zavřít