Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Beta hemolytický streptokok

Uši, nos, krk Kristýna 4.6.2020

Dobrý den,
Už od minulého roku chodím na opakované výtery z krku. Vždycky je tam streptpcocus beta haemolyticky a,b ++ nebo s jedním křížkem a podobně. Měla jsem to prelecene 2 atb zinat a amoksiklav. Jenže streptokok tam stále je. Nyní mi dělali výter a byl tam zase streptpcocus ale skupiny C++ tudíž jiný. Vždy jsem měla A,b a teď byl C++. Můžu prosit o vysvětlení těchto křížků a skupin. Doktorka z orl tekla že když jsou tam teď dva krizky skupiny c tak by to ještě zkusila přelecit. Ale mám strach že i tak to tam znovu bude. Mnoho lékařů říká že už to tak prostě mám. A orl doktorka říkala že by to přelecila když je skupina C a dva krizky. Říkala že dáme ospen na 10 dní a potom pendepon a druhý lekar zas řekl že stačí pendepon-injekce (ten ale nyní není bude nahrada) když nemám vysoké aslo ani crp . Co je podle vás lepší ospen tabletky a pak injekce nebo jen stačí injekce. Měla sem přece jen dost atb a stejně to ve výteru stále je. Jestli stavi ta injekce nebo i ten ospen. A jestli to vůbec přelecovat nebo ne. Nikdy jsem c dva krizky neměla tak nevím jestli je to horší nebo co to je. By vam často unavená a bolí mě hlava tak nevím jestli je to z toho. Prosím o vysvětlení a způsob léčby pokud by jste vůbec nějaký praktikovali. Jde o to jestli se to přelecit a zas to tam bude nebo to ještě zkusit tím penicilinem..Buď bych si vzala ospen a injekci nebo jen injekci co myslíte . Crp a aslo ne nízké. Ale resim ti už od listopadu minulého roku. A v každém steru byl streptokok a,b ++ a podobně a teď je tam asi jiný (c ++) pro to to chcou zkusit přelecit znovu. Pry dva krizky jsou dost tak nevím. A nebo je otázka jestli ten streptokok už tam je. Jde mi o to i at stále někom atb a ten streptokok tam bude furt. V příloze jsou výtery. Teď problémy mívám ze me obcas boli a skrabe v krku, a delaji se mi cepy v zadu na mandlich, a by vam unavená ale to nevím jestli je tím a boliva mě hlava. Mám strach aby mi to nasedli třeba srdce nebo mozek. Muze to neco udelat s mozkem poskodit kdyz me boliva hlava?jako v krku mě občas bolí , škrábe ale anginy nemyvam. Ale mam strach aby streptokok nezpusobil neco s mozkem narušení , nebo se srdcem . Jestli může streptok dělat i nepatrné výši teplotu? Mám strach aby mi neochably svaly nebo něco podobného jestli může streptokok způsobit popřípadě poškození mozku nebo neco

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den slečno Krystýno.
Děkujeme za Váš dotaz. Pokud se po několika měsících nedaří eradikace, vy nemáte známky bakteriální infekce, tak bych od užívání antibiotik upustila. Nicméně nejsem specialista, tak Váš dotaz předávám specialistovi ORL k odbornému vyjádření. Nebojte se pozdních následků, pravděpodobně u Vás půjde o bacilonosičství. Přítomnost čepů neznamená ještě infekci. Doporučuji posilovat imunitu. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Doris Maturová

Specializace: Dětská ORL, Foniatrie, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: ORL Mazurská Praha

Dobrý den,
samotný, opakovaný nález strept. betahaemolyt. ve výtěru z krku není indikací k opakované léčbě ATB. Je poměrně hodně lidí, kteří mají ve výtěru z krku strept. a nemají žádné obtíže. Navíc Vy máte nízké ASLO i ostatní zánětlivé parametry, což je známka toho, že by Vám streptokok neměl dělat nějaké závažnější obtíže. Většinou se zkouší přeléčit tyto "bacilonosiče" pokud v jejich okolí je někdo, kdo má opakovaně anginy a z velkou pravděpodobností je získává od tohoto nositele streptokoka. To se ale jedná o Streptokoka sk A, ostatní skupiny jsou méně závažné a přeléčují se jen při výrazných obtížích (horečky, bolesti v krku).
Problémy, které popisujete s největší pravděpodobností s tímto nálezem vůbec nesouvisí. Proto bych již další ATB ať ve formě tablet a nebo injekcí nedoporučovala. Jen pokud by v delším časovém úseku došlo k výraznějšími zvýšení hodnosty ASLO, pak bych zvažovala přeléčení buď PNC v tbl a nebo depotním typu Pendeponu (nyní je snad k dispozici Retarpen).
Jinak bych pustila streptokoka z hlavy a opravdu se snažila spíš posílit imunitní systém.
S pozdravem D.M.

Související dotazy

Streptokok
Dobrý den, minuly týden jsem byla u lékaře kvůli chřipce-...
Beta hemolytický streptokok
Dobrý den dceři 4 roky se opakovaně vrací beta hemolytický...
Streptokok beta hemolytický C
Dobrý večer, paní doktorko! Již od října se léčím...
Beta hemolytický streptokok
Dobrý den, dle výtěru mám v krku beta hemolytického...
Beta hemolytický streptokok v pochvě
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o...
Beta-Hemolytický streptokok
Dobrý den, předevčírem jsem již bolest v krku nevydržel...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Beru teď druhe balení v kuse a objevilo se u mě silne krvácení

Dobrý den potřebovala bych poradit s antikoncepci Yadine. Beru teď druhe balení...

Beru Triquilar a poklesla mi chuť k sexu

Dobrý den, beru HA Triquilar a mám problém týkající se mého libida - postupně...

Beru už 3 měsíce v kuse antikoncepci

Dobrý den, beru už 3 měsíce v kuse antikoncepci. Teď jsem začala brát 4 měsíc,...

Beru už delší dobu antikoncepci (Stylia)

Dobrý den, beru už delší dobu antikoncepci (Stylia) se sedmi denní pauzou. Při...

Besnierovo prurigo čiže alergický ekzém

Dobrý deň Svrbenie v zadku čo ma doviedlo na chirurgiu. Vyšetrili mi konečník...

Best-2

Dobrý den zpozdila se mi menstruace, proto jsem si dělala těhotenský test a...

Besti lytkoveho svalu, po operaci

Dobrý den pane Doktore, Před dvěma dny jsem byla na laparoskopii s kolenem...

Beta hemolytický streptokok

Dobrý den, dle výtěru mám v krku beta hemolytického streptokoka, citlivost na...

Beta hemolytický streptokok

V prosinci jsem měla anginu- Penicilin.Po doužívání se do 2 dní objevila znovu.Brala...

Beta hemolytický streptokok

Dobrý den dceři 4 roky se opakovaně vrací beta hemolytický streptokok, angína...

Beta hemolytický streptokok v pochvě

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Už od září 2012 bojuji...

Beta karoten

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na užívání beta karotenu. Moje známá přisla...

Beta Karoten

Dobrý den, zajímalo by mě, z jakého důvodu kuřáci nemají užívat betakaroten,...

Beta karoten bloku vitamín D

Dobrý den, před rokem jsem v zhruba polovině února přišel za jedním praktickým...

Beta-2-mikroglobulin

Dobrý den, ještě k mému předchozímu dotazu: kdyby se teoreticky jednalo...

Beta-blokátory v těhotenství

Dobry den, jsem v 15. tydnu tehotenstvi a jiz pred tehotenstvim jsem trpela...

Beta-crosslaps

Dobrý den, z laboratorního vyšetření mám nízkou hodnotu Beta-Crosslaps 0,089.Chci...

Beta-crosslaps-není v normě

Dobrý den, prosím o informaci co pro mě znamená když při kontrole osteoporózy...

Beta-hemolitycký streptokok + oslabená imunita

Dobrý den, prosím o radu jaké přípravky používat na velmi oslabenou imunitu....

Beta-Hemolytický streptokok

Dobrý den, předevčírem jsem již bolest v krku nevydržel a šel zpět k OL (bolelo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přeskakování v oblasti hrtanu


Fordyce spots

Dobry deň Na tele penisu sa mi objavili žlté bodky vid foto mám ich už pár...

Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Akne

Dobrý den, dnes ráno jsem si nahmatal takovou malou bulku - něco mezi bulkou...

Protrahované bolesti beder a kyčlí

Dobry den,rada bych nazor revmatologa.od dubna me trapi potize se zady, kdy...

Předevčírem se mi kolem znaménka udělala fialová modřina

Dobrý den, předevčírem se mi kolem znaménka udělala fialová modřina. Dnes, když...

Svědění mezi pochvou a konečníkem

Dobrý den, před měsícem jsem měla nechráněný pohlavní styk. Od té doby mam...

Kručení v břiše

Dobrý den, chci se zeptat jestli je v pořadku, že mě hrozně nahlas jakoby kručí...

Zarudlý spojivkový vak

(16) Dobrý den asi před měsícem jsem sem psala dotaz... mám už 3 roky zarudlý...

Pocit studených nohou a necitlivost konců prstů

Pocit studenych nohou a necitlivost koncu prstu u nohou dekuji

Panenská blána


Vrozená vada srdce

Dobrý den, mám vrozenou srdeční vadu - transpozice velkých tepen, v šesti letech...

Bodavá bolest v pravém prsu

Dobrý den, před pár dny se mi objevila bodavá bolest v pravém prsu.Silné píchání...

Doktorská diagnoza M511

Dobrý den, prosím o vaši rad. Po vyšetření jsem doma zjistila, že se dostalo...

Hypofunkce stitne zlazy a antidepresiva

Dobry den preji. Rada bych se zeptala na to, zda je hypofunkce stitne zlazy...

Bolest kyčlí

Dobrý den. Trápí mě bolest kyčlí (již cca rok). Bolest se projevuje stále,...

Dostal se mi šampon do močové trubice, stále mám potíže

Dobry den prajem, mam taky problem, trva to uz 3 mesiace .V novembri 2018 pri...

2 měsíce mám při mnutí oka (jednoho) jakoby vrzání

Dobrý den, uz asi 2 měsíce mám při mnutí oka (jednoho) jakoby vrzání. Oko nebolí...

Leknutí ve spánku

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně mého problému se spánkem. Byla mi praktickým...

Vrozená vada srce

Ve 22tt zjistena vvv srdce.Do te doby vsechno bez problemu.Amc dopadla dobre,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.