Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest svalů a šlach po užívání antibiotik

Léky Eliška 8.9.2020

Dobrý den,
v návaznosti na léčbu fluorochinolovým atb Ofloxin se u mne v průběhu několika dní rozvinuly veliké bolesti svalů a šlach horních i dolních končetin, svalová slabost, která dnes již velice komplikuje , téměř znemožňuje, chůzi, brnění celého těla, nespavost, nesoustředěnost, a další nepříjemné příznaky. Cca pět dní po ukončení léčby jsem zkolabovala a byla odvezena zzs na vyšetření , která bohužel nic kromě nedostatku hořčíku nepotvrdila.
Můj stav se nadále horší z hodiny na hodinu. Nalezla jsem zde v poradně obdobný dotaz, jako je můj, a na základě Vaší odpovědi na něj, bych Vás ráda požádala o radu, na jaké specializované pracoviště se obrátit.
Děkuji

doplňující informace:
K praktickemu lekari samozrejme pujdu, testy samozrejme provedeme. Zajimalo mne, k jakemu specialistovi je mozne se s podezrenim na reversni reakci na fluorochilony obratit. Na obdobny dotaz zde v nedavne dobe odpovidal mudr. Jan Vachek a tazatelce nabizel pripadne kontaktovani specialisty. S jinym onemocnenim se v soucasne dobe nelecim. Ofloxin byl na zanet mocovych cest. Sportuji a nemela jsem do zacatku lecby ofloxinem zadne problemy. Po nem prisla bolest slach, vazu, achilovych pat , zaskuby atd. Muj puvodni dotaz, kam se obratit tedy zodpovezen nebyl. Dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Eliško.
Děkujeme za Váš dotaz. Bohužel k přesnějšímu vyjádření a vhodnému doporučení pro Vás mi chybí informace. Nepíšete, proč jste antibiotika užívala. Zda se jednalo o infekci močových cest či jiný problém. Je dost nepravděpodobné, že by Vaše potíže tj. bolesti svalů a šlach, svalová slabost, brnění celého těla, nespavost a nesoustředěnost a posléze kolaps byly způsobeny antibiotiky. K rozhodnutí jak dál postupovat mi chybí údaje o tom s čím se léčíte, zda jste někde trvale sledována, jaké léky užíváte, zda v rodině se vyskytuje závažné onemocnění, zda pracujete a co děláte, zda se nenacházíte v těžké životní situaci. Dále zda jste podobné potíže již měla v minulosti v nějaké míře přítomny. Doporučuji Vám navštívit praktického lékaře, který by měl provést důkladné vyšetření, odběr krve ( biochemické vyšetření krve, které ukáže jak je na tom vnitřní prostředí, funkce jater a ledvin, endokrinologické vyšetření, zejm. štítné žlázy, krevní obraz). Dle výsledků Vašeho vyšetření a krevních testů je možné vyslovit podezření na nějaké onemocnění a zaměřit se dále na vyšetření. Ráda bych Vás uklidnila. Nebude se zřejmě jednat o akutní problém, protože při vyšetření ZZS by byl jistě odhalen. T.č. doporučuji začít užívat horčík, vitamín D a vitamíny skupiny B. Přeji hodně štěstí a doufám, že se brzy budete cítit lépe.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Onemocnění pohybového ústrojí (šlach, chrupavek, kostí a svalů), ale i například velkých tepen, je po chinolonových antibiotikách časté. Příčinou je narušený přenos signálu v buňce a přímý toxický efekt na buňky. Doporučuje se proto tato antibiotika sportovcům nepodávat, resp. omezit fyzickou aktivitu během léčby (a používat chinolony jen tehdy, není-li jiná alternativa). V první řadě bych doporučil odběr kreatinkinázy (CK) a myoglobinu, tj. laboratorních ukazatelů svalového poškození, a jejích průběžné sledování. Pokud obtíže nepřestanou, měla byste absolvovat revmatologické vyšetření, v případě nejasnosti nejlépe rovnou v Revmatologickém ústavu v Praze. Eventuálně mohou být nutná některá další vyšetření (elektromyografie, svalová biopsie - o tom by ale rozhodl revmatolog). Pacienti, kteří v minulosti měli tuto nežádoucí reakci na chinolonová antibiotika, by je již nikdy v životě neměli užívat.

Související dotazy

Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba
Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená...
Bolesti klobů, svalů a šlach
Dobrý den, měsíc a půl mám bolesti někdy kloubů, svalů...
Torvacard a bolest svalů
Dobrý den, při posledním vyšetření mi byl zjištěn...
Bolesti svalů
Dobrý den, již jsem sem vnesl dotaz na mou bolest svalů...
Zánět šlach, antibiotika
Dobrý deň, mám zápal šliach na rukách, užívam ospen...
Svědící vagína po užívání antibiotik
Dobrý den, Jsem těhotná v 15tt mám zánět močových...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest svalů a kloubů

Dobrý den pane lékař,měla bych dotaz. Je mi 19 let a trpím na časté a docela...

Bolest svalů a kloubů

dobrý den!Mám takový problém již cca 8 měsíců mě bolí celé tělo nevím zda jsou...

Bolest svalů a kloubů

Tři měsíce mám bolesti rukou a nohou, občas hlavy a jsem stále unavená. Začalo...

Bolest svalů a kloubů

Dobrý den, prosila bych o radu, z ničeho nic mne začaly bolet klouby a úpony...

Bolest svalů a kloubů,brnění horních končetin

Dobrý den už několik dnů mě provází bolest svalů a kloubů.brnění v rukou.V minulosti...

Bolest svalů a kostí

Dobrý den, co to je ? Časté bolesti sedavých svalů a kostí - , problém...

Bolest svalů a kyčle po cvičení

Dobrý den,v minulosti jsem dost posilovala,někdy i těžší váhy a od té doby tak...

Bolest svalů a léčba refluxu

Dobry den, zhruba pred dvěma roky me zacala trápit bolest páteře, zejména bederní...

Bolest svalu a nesoustredenost

Dobry den pani doktorko, chci se zeptat zda nahla bolest svalu ci kloubu a celkova...

Bolest svalů a průjem

Dobrý den, již třetí den mám silné bolesti svalů a celého těla. Nemohu se prakticky...

Bolest svalů a třes v třetím trimestru

Dobrý den. Jsem nyní ve 29.TT a již asi 14 dni pociťuji občasnou slabost a třes...

Bolest svalů a únava

Dobrý den Už pár mesiacov cítim nešpecifickú slabosť-únavu . Nevedel som...

Bolest svalů a zad

Dobrý den, je mi 33 let a již několik let trpím bolestmi a blokacemi krční i...

Bolest svalu během běhu

Dobrý den, už asi tři týdny mám problémy, že při běhání mě bolí stehna a nad...

Bolest svalu kolem kyčelního kloubu

Dobrý den, na konci března mě po delším běhu (28km, sval začal bolet již při...

Bolest svalů kolem stydké kosti

Dobrý den, momentálně jsem ve 35. týdnu těhotenství a již několik týdnů mě velmi...

Bolest svalů krku

Dobrý den, již třetí den mám bolesti pravděpodobně krčních svalů na pravé straně,...

Bolest svalu na leve strane bricha po lyzovani.

Dobrý den.Nevím jestli to sem patří ale skusim to.je mi 13let.A byl jsem na...

Bolest svalů na lýtkách

Dobrý den, je mi 14 let a bolí mě svaly na lýtkách už 3.den jak kdybych dřepovala...

Bolest svalů na přední straně krku

Dobrý den, třetí den mě bolí svaly, přičemž nejvíce patrné je to na přední straně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemofilus

Dobry den pan/i doktor/ka. Zacalo ma velmi boliet hrdlo, tak som isla k doktorovi,...

Zánět močových cest a průjem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám nyní zánět močových cest a doprovází ho...

Vychýlený pravý bok

Dobrý den, chci se zeptat, již delší dobu pozoruji, že můj pravý bok je hodně...

Puchýřky na prstech rukou a nohou

Dobrý den je mi 13 let a na těle převážně na prstech na rukách a nohách se mi...

Červené tečky na penise


Stres a další potíže

Dobrý den, vím, že bych si sama neměla diagnostikovat nemoc, ale chtěla jsem...

Zlomený nehet

Dobrý den, prosím o radu ohledně nehtu na noze.Zakopla jsem, nehet na palci...

Křupání kloubů v těle

Dobry den, delsi jsem mel problemy s lokty pri posilovaní hlavně pri cvicení...

Těhotenství a žlutý výtok


Tep v uchu nebo co to je

dobry den, uz delsi dobu v pravym uchu slysim neco jako tep takove divne a nahodně...

Černá řídká stolice

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, Měla jsem dnes černou řidkou stolici. v...

Menstruace po prvnim pohlavnim styku

Dobry den, Nedavno jsme s pritelem meli prvni pohlavni styk. Bylo to 15. a...

Bolest hřbetu ruky

Dobrý den,celou noc jsem nespala bolestí na horní straně dlaně,tzv.hřbetu ruky,domnívám...

Standardní proces rekonvalescence po totální endoprotéze kyčelního kloubu

Dobrý den.Mamka jde v dubnu na operaci kyčelniho kloubu /výměna na umělý/ a...

Rekace na očkování proti tetanu

Dobrý den,18.2.2010 jsem byla po 12ti letech přeočkována proti tetanu,před očkováním...

Norethisteron

mohu během užívání léku norethisteron otěhotnět, když máme nechráněný sex?

Projevy infekce po revizi dělohy


Antidepresiva a arytmie

Dobrý den,poslední měsíce prožívám silné stresy a doktorka mi předepsala slabé...

Nadměrné pocení u dítěte

Dobrý den, moje dvera (2roky) zapáchá potem.V noci se potí tak,že má uplně...

Zánět ucha

Mám zalehlé pravé ucho už týden. Doktoři mi řekli že to mám z rýmy, což je pravda,...

Reklama