Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Borelioza a její léčba.

Infekce Pavel 23.1.2016

Na téma borelioza jsem si přečetl ve vaší veřejné poradně dost dotazů a odpovědí lékařů,ale její projevy jsou tak specifické, že jsem nenašel radu na vše co mě zajímá. V současné době jsem asi v polovině léčby její aktivní formy Doxybenem 100 mg 2x denně 1 tableta 5 krabiček. Domnívám se, že i když mi byly v krvi diagnotikovány protilátky IgG a IgM její aktivní formy v současnosti k nakažení zřejmě došlo v minulosti i když jsem neměl nikdy specifickou skvrnu a zvýšenou teplotu po klíštěti ani jsem netrpěl větší únavou a záněty kloubů, které toto onemocnění často provází. Možná proto, že snad mám slušnou imunitní ochranu, protože různé virózy se mě moc nechytají i když jsem často dělal na mrazu a přecházel z tepla do zimy. Přezto některé symtomy po přečtení co vše Boreliozu doprovází ukazují na to, že jsem jí prodělal bez povšimnutí. V průběhu let jsem měl nevysvětlitelný zánět v očích, mám časté nucení na močení, asi dva roky mě bolela kyčel v zadní části, což postupně odeznělo, měl jsem pálení kůže na pravé noze při zakleknutí, které se přestěhovalo v současnosti na levou nohu po levé straně kolena a při některé delší poloze rukou brnění jako od karpálních kanálů. Nevěnoval jsem tomu pozornost, protože mě to tolik neobtěžovalo a přičítal jsem to stáří.Asi před dvěma měsíci mě ovšem začalo v klidu silně bolet na pravé straně v bedrech, ale spíš to ukazovalo na pravou kyčel. Při chůzi to mizelo nebo se to mírnilo. To mě donutilo jít k lékaři, protože bez Brufenu se nedalo ani spát. Vypadalo to na bedrní páteř a proto jsem byl odeslán na rendgen. Kromě normálních stařeckých změn na páteři a kyčly se nic nenašlo. Následovalo vyšetření na neurologii kde mi byla diagnostikována zablokovaná páteř a dopručena rehabilitace. Než jsem se tam dostal bolesti se zmírnily natolik, že jsem mohl opět cvičit jak činím již několik let na páteř a kyčle jako prevenci. Teprve potom jsem si všiml zduřelé a červené části na pravé noze v levé polovině stehna odkud zřejmě střílela bolest do páteře a palce u nohy. Proto to vypadalo na páteř. S tím jsem šel opět k lékaři. Následovalo vyšetření na cévním kde mi bylo diagnostikován zánět žíly a předepsána punčocha. Zároveň mi doktorka nechala odebrat krev na boreliozu. K mému překvapení se ukázalo, že je pozitivní a byla mi nasazena léčba Doxybenem. Symptomy zasažení mozku, srdce a imunitního systému podle toho co zde bylo zveřejněno zřejmě nemám, ale objevila se ranní ztuhlost kloubů na obou rukou s bolestivým rozhýbáním. To se opakuje vždy když nehýbu delší dobu prsty. Potom na pravé ruce vše zmizí a na levé mi trochu při uchopení něčeho těžšího trochu v zabolí v kloubu palce a malíčku. Prostředníček mi mírně při sevření v pěst povyskočí z kloubu. Tyto potíže se po zahájení léčby zmírnily. Také mi mírně bolí při námaze úpony po straně loktů. Zánět na stehně zmizel, ale mám stále mírně necitlivý palec na pravé noze a levou polovinu nártu od něj. To se moc nemění ani v polovině léčby. Pro lepší pochopení co mě zajímá napíši přímé otázky.
1)Je možné, že jsem se borliozou nakazil podle toho co píši již dříve a teď se jen aktivovala ?
2)Je možné,že se i borelióza dá úplně vyléčit když se zachytí později,ale postižení není zatím tak velké?
3)Tady se píše o zánětu kloubů,ale neuvádí nikdo zda ho klouby bolí jen v klidu nebo při námaze. Je možné, že nepříjemností s klouby u rukou se po léčbě zbavím i když zřejmě o klasický zánět nejde,protože klouby nejsou nateklé a v klidu nebolí?
Je možné, že některý organismus se borelií zbaví i bez léčby sám?
4)Učinkuje antibiotikum i na zasažený nerv u pace nohy, protože možná nešlo o zánět žíly,ale zánět nervu kdy mohlo dojít k jeho poškození?
5)Proč se k zaléčení používá jen 200mg dávka když některé studie na internetu udávají, že borelie spolehlivě zabije jen 400gr denně a dokonce jsem četl, že by se měla podat najednou? Je mi známo, že by to mohlo způsobit potíže se žaludkem, ale možná by se zároveň mohla podávat s odstupem probiotika. Takhle prý dochází často k resistenci borelií.
Někdo by také měl upozornit pacienty, že by si měli přečíst návody v krabičkách léků aby si nestěžovali, že je nikdo neupozornil na to, že mléčné výrobky se s některými ATB nesnáší a jak je mají užívat. Někdo si zde stěžuje, že mu to nikdo neřekl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, Pavle. Váš dotaz je obsáhlý, i přesto mi promiňte, že odpovím souhrnně. Borelióza je specifické infekční onemocnění a má své specifické projevy. Bohužel v poslední době se na internetu rozběhla až "mytizace" borelií a tato bakterie je obviňována z mnoha a mnoha symptomů, kterými pacienti trpí, aniž by skutečně boreliózu měli. Proč? Je to jednoduché: borelióza se dá velmi nesnadno prokázat. Uvědomte si, že Vaše lékařka Vám nabrala pouze protilátky, čili nepřímý průkaz o existenci bakterie v těle. Po setkání organismu s jakoukoli bakterií nebo virem zůstávají v krvi protilátky, jako "otisk" imunitního systému, že zareagoval. Podobné protilátky máte v krvi Vy stejně jako já na: neštovice, chřipku, spalničky, virus oparu a spoustu dalších nemocí, se kterými jste se dostal do styku. Čili i protilátky proti borelióze jsou jen otisk imunitního systému, ale neříkají absolutně nic o tom, zda je onemocnění aktivní, či zda je vůbec nějaké onemocnění. Potíže, které popisujete, by mohly patřit do chronického stadia boreliózy, ale v tom případě byste neměl mít aktivní protilátky IgM. Navíc, tyto protilátky mohou být zvýšené i nespecificky, při jiném zánětlivém procesu, například při revmatické artritidě, na kterou by Vaše potíže také seděly. Takže, když to shrnu: pokud Vás Vaše lékařka léčí na boreliózu, tak bych doporučila minimálně po skončení léčby, pokud symptomy neodezní, konzultaci na infekčním oddělení. Hezký den.

Související dotazy

Borelióza
Borelioza. Dobrý den, nad kotníkem pravé dolní končetiny...
Borelióza
Dobrý den, prosím o radu. Mé dceři ( 11 let ) byla...
Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza
Dobrý den, brala jsem antibiotika kvůli podezření...
Borelioza
Dobry den, syna postipali komari, pupinky si rozskrabal....
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Borelioza + přenos?

Dobrý den, mám dva dotazy. Nedávno mi při náhodném testování našli boreliózu,...

Borelióza + tetování

Dobrý den, nedávno byla přítelkyni(21let) testy potvrzena borelióza (po štípnutí...

Borelioza 1.stupne x ATB Ospen x sluníčko

Dobry den, u syna 6 let je podezření na Boreliozu 1. stupne /flek po stipnutí...

Borelióza a bolest kloubů

Dobrý den, prosím o názor na léčbu borelioza. Dcera,nyní 16 let. Loni 7/2018...

Borelioza a CRP

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat pokud by člověk měl podezření na boreliozu...

Borelióza a červené fleky

Dobrý den, před třemi lety jsem se léčila z boreliozy. Měla jsem nasazené dvoje...

Borelioza a encefalititda

Dobrý den, zhruba před 5ti týdny jsem měla 3 klíšťata, po pár dnech mě začla...

Borelióza a chronické obtíže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám kamarádku kterou něco kouslo a zjistili...

Borelióza a její léčba, ikdyž nezaberou jedny antibiotika

Dobrý den, mám dotaz o prázdninách mámu cosi kouslo a měla fialovej kotník,...

Borelioza a její léčba.

Protilátky IgM ukazují, že mám v současnosti aktivní formu borelie. Zdá se,...

Borelioza a krevní testy

Dobrý den, dne 11. 9. mě zřejmě štípnul komár a hned druhý den se štípanec začal...

Borelióza a mateřství

Dobrý den, mám dotaz ohledně syna. Seankovi je 5 let a po roce pozorování dostal...

Borelióza a mononukleóza

Dobrý den!Asi v 10 letech jsem prodělala zároveň boreliozu a mononukleozu.Z...

Borelióza a neštovice

Dobrý den, dcera má podezření na borelióza. Má třetí den ATB. Asi před 15 dny...

Borelióza a neštovice

Dobrý den, dcera má podezření na borelióza. Má třetí den ATB. Asi před 15 dny...

Borelióza a neurologické,dýchácí,GIT a močové potíže.

Dobrý den, na antibiotikách Ceftriaxon kvůli borelióze se mi rozjela mykóza...

Borelioza a očkování do zahraničí - Jordánsko

Dobrý den, dceru minulý týden ve středu kousl do nohy komár. V pátek se ji...

Borelioza a oslabení organismu

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, moje dcera ve 21 měsících prodělala boreliózu,...

Borelióza a otehotnenie

Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať, či je prenosná borelióza na dieťa, a či...

Borelioza a otok kolene

Dobrý den. Před 3mi lety jsem prodělal boreliózu. Byl jsem léčen doxycyklinem. Aktivně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Podráždění penisu po sexu

Dobrý den před týdnem jsem měl se svou přítelkyní první sex . Ze začátku jsem...

Rozdíl mezi CT a Magnetickou rezonancí

Dobrý den,už dlouho mi vrtá hlavou,jaký je rozdíl mezi CT a magnetickou rezonancí....

Streptokok oralis v močové trubici


Panenska blana

Dobry den, pred dvema dny jsem mela prvni pohlavni styk. Ze zacatku to dost...

Boule, uzlina na krku

Dobrý den paní doktorko, je mi 20 let a před několika lety, možná před třemi,...

Podráždění pokožky při nošení kalhot

Dobrý den, asi 15 let mám problém s podrážděním pokožky nohou při nošení kalhot....

Podráždění po sexu a zánět močových cest

Dobrý den. Po sexu s přítelem jsem "uvnitř" cítila velmi podrážděná a tento...

Podráždění uzdičky jazyka

Dobry den, již nějaký den mám zdrsnělou uzdičku pod jazykem, o co se muže jednat...

Problémy s bederní páteří a kyčlemi

Dobrý den. Nyní je mi 34 let. Pracuji hodně v sedavém zaměstnání a jezdím autem....

Podráždění slinivky

Dobrý den před měsícem mi byla zjištěna vyšší hodnota u slinivky po měsíci jsem...

Bolest v krku


Vertigo a bradykardie


Pozoruji "hrudky" ve spermatu


Podrážděný jazky

Dobrý den, dne 12. června jsem byla u zubařky. Měla jsem zánět v zubu a čistila...

Hematom v těhotenství

Dobrý den, gynekoložka mi napsala do těhotenské průkazky, že mám hematom na...

Duodenogastrický biliární reflux

Dobrý den. Dnes jsem byla na gastro vyšetření. Výsledkem je Duodenogastrický...

Podráždění žaludu

Dobrý den, před dvěma dny se mi na žaludu (ne po celém obvodu ale jen na přední...

Podrážděný žaludek

Dobrý večer,prosim o radu..jsem rok ve velkém psychickem vypeti,deprese..uzivam...

Onemocnění klíční kosti

Dobrý den chtěla bych možná jen trochu uklidnit. Je mi 27 let mám dvě malé děti....

Bolest kloubů prstů

Dobrý den Dovolte mi obrátit se touto cestou na vás s dotazem už rok a půl mne...

Reklama