Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Borelioza a její léčba.

Pavel . 23.1.2016 redakce uLékaře

Na téma borelioza jsem si přečetl ve vaší veřejné poradně dost dotazů a odpovědí lékařů,ale její projevy jsou tak specifické, že jsem nenašel radu na vše co mě zajímá. V současné době jsem asi v polovině léčby její aktivní formy Doxybenem 100 mg 2x denně 1 tableta 5 krabiček. Domnívám se, že i když mi byly v krvi diagnotikovány protilátky IgG a IgM její aktivní formy v současnosti k nakažení zřejmě došlo v minulosti i když jsem neměl nikdy specifickou skvrnu a zvýšenou teplotu po klíštěti ani jsem netrpěl větší únavou a záněty kloubů, které toto onemocnění často provází. Možná proto, že snad mám slušnou imunitní ochranu, protože různé virózy se mě moc nechytají i když jsem často dělal na mrazu a přecházel z tepla do zimy. Přezto některé symtomy po přečtení co vše Boreliozu doprovází ukazují na to, že jsem jí prodělal bez povšimnutí. V průběhu let jsem měl nevysvětlitelný zánět v očích, mám časté nucení na močení, asi dva roky mě bolela kyčel v zadní části, což postupně odeznělo, měl jsem pálení kůže na pravé noze při zakleknutí, které se přestěhovalo v současnosti na levou nohu po levé straně kolena a při některé delší poloze rukou brnění jako od karpálních kanálů. Nevěnoval jsem tomu pozornost, protože mě to tolik neobtěžovalo a přičítal jsem to stáří.Asi před dvěma měsíci mě ovšem začalo v klidu silně bolet na pravé straně v bedrech, ale spíš to ukazovalo na pravou kyčel. Při chůzi to mizelo nebo se to mírnilo. To mě donutilo jít k lékaři, protože bez Brufenu se nedalo ani spát. Vypadalo to na bedrní páteř a proto jsem byl odeslán na rendgen. Kromě normálních stařeckých změn na páteři a kyčly se nic nenašlo. Následovalo vyšetření na neurologii kde mi byla diagnostikována zablokovaná páteř a dopručena rehabilitace. Než jsem se tam dostal bolesti se zmírnily natolik, že jsem mohl opět cvičit jak činím již několik let na páteř a kyčle jako prevenci. Teprve potom jsem si všiml zduřelé a červené části na pravé noze v levé polovině stehna odkud zřejmě střílela bolest do páteře a palce u nohy. Proto to vypadalo na páteř. S tím jsem šel opět k lékaři. Následovalo vyšetření na cévním kde mi bylo diagnostikován zánět žíly a předepsána punčocha. Zároveň mi doktorka nechala odebrat krev na boreliozu. K mému překvapení se ukázalo, že je pozitivní a byla mi nasazena léčba Doxybenem. Symptomy zasažení mozku, srdce a imunitního systému podle toho co zde bylo zveřejněno zřejmě nemám, ale objevila se ranní ztuhlost kloubů na obou rukou s bolestivým rozhýbáním. To se opakuje vždy když nehýbu delší dobu prsty. Potom na pravé ruce vše zmizí a na levé mi trochu při uchopení něčeho těžšího trochu v zabolí v kloubu palce a malíčku. Prostředníček mi mírně při sevření v pěst povyskočí z kloubu. Tyto potíže se po zahájení léčby zmírnily. Také mi mírně bolí při námaze úpony po straně loktů. Zánět na stehně zmizel, ale mám stále mírně necitlivý palec na pravé noze a levou polovinu nártu od něj. To se moc nemění ani v polovině léčby. Pro lepší pochopení co mě zajímá napíši přímé otázky. 1)Je možné, že jsem se borliozou nakazil podle toho co píši již dříve a teď se jen aktivovala ? 2)Je možné,že se i borelióza dá úplně vyléčit když se zachytí později,ale postižení není zatím tak velké? 3)Tady se píše o zánětu kloubů,ale neuvádí nikdo zda ho klouby bolí jen v klidu nebo při námaze. Je možné, že nepříjemností s klouby u rukou se po léčbě zbavím i když zřejmě o klasický zánět nejde,protože klouby nejsou nateklé a v klidu nebolí? Je možné, že některý organismus se borelií zbaví i bez léčby sám? 4)Učinkuje antibiotikum i na zasažený nerv u pace nohy, protože možná nešlo o zánět žíly,ale zánět nervu kdy mohlo dojít k jeho poškození? 5)Proč se k zaléčení používá jen 200mg dávka když některé studie na internetu udávají, že borelie spolehlivě zabije jen 400gr denně a dokonce jsem četl, že by se měla podat najednou? Je mi známo, že by to mohlo způsobit potíže se žaludkem, ale možná by se zároveň mohla podávat s odstupem probiotika. Takhle prý dochází často k resistenci borelií. Někdo by také měl upozornit pacienty, že by si měli přečíst návody v krabičkách léků aby si nestěžovali, že je nikdo neupozornil na to, že mléčné výrobky se s některými ATB nesnáší a jak je mají užívat. Někdo si zde stěžuje, že mu to nikdo neřekl.

Odpovídá:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den, Pavle. Váš dotaz je obsáhlý, i přesto mi promiňte, že odpovím souhrnně. Borelióza je specifické infekční onemocnění a má své specifické projevy. Bohužel v poslední době se na internetu rozběhla až "mytizace" borelií a tato bakterie je obviňována z mnoha a mnoha symptomů, kterými pacienti trpí, aniž by skutečně boreliózu měli. Proč? Je to jednoduché: borelióza se dá velmi nesnadno prokázat. Uvědomte si, že Vaše lékařka Vám nabrala pouze protilátky, čili nepřímý průkaz o existenci bakterie v těle. Po setkání organismu s jakoukoli bakterií nebo virem zůstávají v krvi protilátky, jako "otisk" imunitního systému, že zareagoval. Podobné protilátky máte v krvi Vy stejně jako já na: neštovice, chřipku, spalničky, virus oparu a spoustu dalších nemocí, se kterými jste se dostal do styku. Čili i protilátky proti borelióze jsou jen otisk imunitního systému, ale neříkají absolutně nic o tom, zda je onemocnění aktivní, či zda je vůbec nějaké onemocnění. Potíže, které popisujete, by mohly patřit do chronického stadia boreliózy, ale v tom případě byste neměl mít aktivní protilátky IgM. Navíc, tyto protilátky mohou být zvýšené i nespecificky, při jiném zánětlivém procesu, například při revmatické artritidě, na kterou by Vaše potíže také seděly. Takže, když to shrnu: pokud Vás Vaše lékařka léčí na boreliózu, tak bych doporučila minimálně po skončení léčby, pokud symptomy neodezní, konzultaci na infekčním oddělení. Hezký den.

Související dotazy

Borelióza
Borelioza. Dobrý den, nad kotníkem pravé dolní končetiny...
Borelioza
Dobry den, mam dotaz ohledne boreliozy. Minuly ctvrtek...
Borelióza?
Dobry den, vcera se objevil cerveny flicek na noze....
Borelióza
Dobrý den pane doktore,můj problém začal cca před půl...
Borelioza
Dobrý den, vloni jsem měla klíště. Po objevení skvrny...
Borelióza
Zdravím Vás a přeji hezký den.Dcera (14 let ) měla...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Borelioza - tuhnutí svalu

Dobrý den, Dobrý den, mám diagnostikovaný relaps boreliózy, pocitově to vypadá,...

Borelioza - ztuhlý sval

Dobrý den, mám diagnostikovaný relaps boreliózy, pocitově to vypadá, že třítýdenní...

Borelioza ?

Dobrý den, chtěl bych se informovat ohledně fleku co se mi udělal na noze. Přítelkyně...

Borelioza + přenos?

Dobrý den, mám dva dotazy. Nedávno mi při náhodném testování našli boreliózu,...

Borelióza + tetování

Dobrý den, nedávno byla přítelkyni(21let) testy potvrzena borelióza (po štípnutí...

Borelioza 1.stupne x ATB Ospen x sluníčko

Dobry den, u syna 6 let je podezření na Boreliozu 1. stupne /flek po stipnutí...

Borelioza a CRP

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat pokud by člověk měl podezření na boreliozu...

Borelióza a červené fleky

Dobrý den, před třemi lety jsem se léčila z boreliozy. Měla jsem nasazené dvoje...

Borelioza a encefalititda

Dobrý den, zhruba před 5ti týdny jsem měla 3 klíšťata, po pár dnech mě začla...

Borelióza a její léčba, ikdyž nezaberou jedny antibiotika

Dobrý den, mám dotaz o prázdninách mámu cosi kouslo a měla fialovej kotník,...

Borelioza a její léčba.

Protilátky IgM ukazují, že mám v současnosti aktivní formu borelie. Zdá se,...

Borelioza a krevní testy

Dobrý den, dne 11. 9. mě zřejmě štípnul komár a hned druhý den se štípanec začal...

Borelióza a mateřství

Dobrý den, mám dotaz ohledně syna. Seankovi je 5 let a po roce pozorování dostal...

Borelióza a mononukleóza

Dobrý den!Asi v 10 letech jsem prodělala zároveň boreliozu a mononukleozu.Z...

Borelióza a neštovice

Dobrý den, dcera má podezření na borelióza. Má třetí den ATB. Asi před 15 dny...

Borelióza a neštovice

Dobrý den, dcera má podezření na borelióza. Má třetí den ATB. Asi před 15 dny...

Borelioza a očkování do zahraničí - Jordánsko

Dobrý den, dceru minulý týden ve středu kousl do nohy komár. V pátek se ji...

Borelioza a oslabení organismu

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, moje dcera ve 21 měsících prodělala boreliózu,...

Borelióza a otehotnenie

Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať, či je prenosná borelióza na dieťa, a či...

Borelioza a otok kolene

Dobrý den. Před 3mi lety jsem prodělal boreliózu. Byl jsem léčen doxycyklinem. Aktivně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba boreliózy


Bolesti břicha v těhotenství


Ekzém

Dobrý den, na prstech a dlaních se mi stále objevují takove suché tecky ktere...

Spánková laboratoř může odhalit příčiny nespavosti

Spánková laboratoř. Toto slovo se v poslední době skloňuje stále častěji. Co...

Dušnost večer

Dobrý večer, ráda bych se na Vás obrátila s prosbou o radu. Mám zjištěný...

Vdechnutí mouchy


Záněty močových cest trápí mnohem častěji ženy

Zánět močových cest je potíž, která trápí mnohem častěji ženy než muže. Jde...

Nelze souložit


Zvětšení uzlin?


Krevní tlak u dítěte

Dobrý den ,mám na Vás dotaz. Kolik je běžná víše tlaku u 3 letého dítěte? Děkuji...

Genetické vyšetření

Genetické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných k diagnostice...

Sucho v ustech

prosím o radu,mám často sucho v ústech a suchý jazyk,trochu bílý povlaka z krku...

MUDr. Yvona Hocková

Ordinace interního lékaře

Svědění kolem konečníku


Bolestivá bulka v podpaží


Lék Guajacuran

Dobrý den, vážená poradno, v nedávné době jsem se na Vás obrátila s dotazem...

Malé červené svrbivé vyrážky v kruhu

Dobrý den, po návrate z USA, kde som žila 11 rokov sa mi po 1-2 dnoch objavili...

Včasná diagnóza osteopenie může ochránit před vznikem osteoporózy

O tom, že osteoporózou jsou určité skupiny lidí ohroženy více než jiné, se mluví...

Mirena a její negativa?

Dobrý den, omlouvám se,že tento dotaz řeším přes web.,jsem pracovně mino domov,jinak...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×